2020-01-26 00:38

PROTEST la Spitalul Universitar! Medicii fac chetă să cumpere o găleată de Vinarom, sunt toalete în saloane unde se trage apa cu sârma

 |  12:19
PROTEST la Spitalul Universitar! Medicii fac chetă să cumpere o găleată de Vinarom, sunt toalete în saloane unde se trage apa cu sârma

Mai multe asistente şi infirmiere de la Spitalului Universitar de Urgenţă din Capitală au protestat luni dimineaţă, în curtea unităţii medicale. Cadrele medicale reclamă că nu au materiale sanitare sau de curăţenie şi că riscul pentru pacienţi de a dezvolta infecţii este mare. "Cumpără medicii, fac chetă să cumpere o găleată de Vinarom, instalatorii cumpără ce pot, cum pot. Avem toalete în saloane unde se trage apa cu sârma, becurile sunt cumpărate de noi, salariaţii", a declarat o sistentă medicală participantă la protest. În plus, asistenţii spun că li s-a impus să aleagă între vouchere de vacanţă şi sporuri.

"Nemulţumirile principale sunt următorele: lipsa personalului, condiţiile inumane în care lucrăm, atât cei din blocul operator, cât şi colegii de pe secţie, lipsa materialelor, chiar dacă se spune, conducerea spune că <<aveţi, aveţi, aveţi>>, nu avem! Tot spitalul pică pe noi, efectiv. Riscurile pentru pacienţi... infecţiile asociate actului medical. Cumpără medicii, fac chetă să cumpere o găleată de Vinarom, instalatorii cumpără ce pot, cum pot. Avem toalete în saloane unde se trage apa cu sârma, becurile sunt cumpărate de noi, salariaţii", a declarat Mariana Luceanu, asistent anestezist la Spitalul Universitar.

Un alt cadru medical a spus că, de exemplu, scaunele care ar fi trebuit duse la casat, în loc să fie înlocuite, au fost tapisate, că nu sunt saci pentru a pune în coşurile de gunoi, că dezinfectanţii lipsesc, de asemenea, iar pe jos se spală uneori cu apă şi cu săpun.

Ei mai susţin că reprezentanţii conducerii le-au impus să aleagă între voucherele de vacanţă şi sporuri, în condiţiile în care conducerea unităţii sanitare le-a transmis că nu are bani şi pentru vouchere şi pentru sporuri.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar, Silvia Nica, a spus că nu a fost depusă nicio cerere de grevă sau protest, astfel că nu se ştie exact motivul nemulţumirii angajaţilor.

"Nu a fost depus niciun act oficial, nicio cerere, la conducerea spitalului. Nu se ştie exact de ce au protestat, nu se cunoaşte în mod oficial ce doresc dumnealor. Au fost câţiva oameni, personal auxiliar, activitatea spitalului nu a fost întreruptă, a decurs normal”, a declarat pentru News.ro Silvia Nica.

Întrebată despre acuzaţiile angajaţilor referitoare la spălarea cu apă şi săpun a instrumentelor medicale, managerul Spitalului Universitar, Adriana Nica, a spus, la Digi 24, că e normal ca intrumentarul să fie spălat înainte să fie sterilizat, pentru că nu poate fi dus la sterilizare murdar de sânge.

"Înainte să se sterilizeze, instrumentarul se spală, nu se duce la sterilizat murdar de sânge, se spală cu apă şi cu substanţe speciale. (...) Totul se sterilizează, ca să poată fi folosit la intervenţiile chirurgicale”, a declarat Adriana Nica.

La rândul său, vicepreşedintele Sanitas, Mircea Ciocan, a spus că Ministerul Sănătăţii va lua cu siguranţă atitudine în acest caz, pentru că lucrurile nu pot continua aşa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine