2019-10-21 16:09

PSD vrea să-l ÎNLĂTURE pe Iohannis de la NUMIREA șefilor ÎCCJ

 |  21:28
PSD vrea să-l ÎNLĂTURE pe Iohannis de la NUMIREA șefilor ÎCCJ

Președintele României nu va mai numi, nici măcar formal, judecătorii din conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cel puțin aceasta este propunerea prin care PSD vrea să pună în acord textul uneia din legile justiției cu o decizie a Curții Constituționale. Paradoxul este că, în sesizarea făcută de liberali, aceștia reclamau tocmai restrângerea atribuțiilor constituționale ale președintelui. Inițiativa a fost deocamdată doar discutată în comisia specială condusă de Florin Iordache, fără să fie pusă la vot.

Legea actuală, în vigoare din 1992, prevede că președintele, vicepreședinții și șefii de secție ai Înaltei Curți sunt propuși de CSM și numiți de președintele României.

Șeful statului are dreptul să refuze numirile, dar motivat.

La sfârșitul anului trecut, Parlamentul i-a luat însă acest drept. PNL a contestat modificarea la CCR, iar sesizarea a fost admisă.

Reuniți din nou în comisia specială, liberalii au avut o surpriză: textul propus de Florin Iordache, susținut de PSD și UDMR, îl elimină definitiv pe președintele României, care nu mai are dreptul nici să numească, nici să revoce.

Ioan Cupșa, deputat PNL: "- Ajungem ca, ulterior admiterii sesizării noastre de neconstituționale, textul pe care îl veți adopta, că nu îl vom adopta, îl veți adopta, da, să restrângă și mai mult rolul președintelui, rolul funcției prezidențiale".

Marton Arpad, deputat UDMR: "- Este scris negru pe alb - că nu poate respinge".

Eugen Nicolicea, deputat PSD: "- Ai grijă ce-ți dorești! Ați zis că e neconstituțională, neconstituțională este!".

Articolul propus este contestat și de USR.

Discuțiile de azi au fost doar de principiu, votul pe noile articole se va da într-o ședință viitoare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-03-14Parerea ta...

PSD
15 Mar 2018

psd e terminat de dragnea .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray