2020-02-21 15:20

Pulsul caselor de pariuri. BREXIT-UL e improbabil

 |  21:01
Pulsul caselor de pariuri. BREXIT-UL e improbabil

Apropiatul referendum pe tema Brexit-ului (posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană) dă bătăi de cap nu numai elitelor politice de la Londra, Bruxelles şi din alte capitale europene, ci şi analiştilor economici şi marii finanţe. Toţi caută modalităţi ca să iasă cât mai puţin şifonaţi dintr-o situaţie a cărei evoluţie nu poate fi încă prevăzută cu certitudine.

Case de pariuri şi sondaje de opinie

Pulsul caselor de pariuri. BREXIT-UL e improbabil
zoom

În buna tradiţie britanică, Brexit-ul a devenit un subiect de care se ocupă nu doar analiştii politici şi economici, ci şi casele de pariuri, care în Regatul Unit nu se ocupă numai de rezultatele meciurilor de fotbal sau ale curselor de cai. Dacă până acum câteva zile, ieşirea Marii Britanii din UE părea inevitabilă, acum lucrurile par a se fi schimbat radical, dacă ne uităm doar la cotele afişate de principalele case de pariuri din Londra. Cele mai multe pariuri au fost puse pe rămânere, declară cei de la Ladbrokes Plc, care precizează că, de la începutul acestei săptămâni, 95% dintre rămăşaguri au fost puse pe respingerea Brexitului. Sondajele de opinie nu sunt însă la fel de liniştitoare – sau, cel puţin, nu toate. Conform unui sondaj YouGov realizat pe un eşantion de 1652 de respondenţi pentru ziarul The Times, rezultă că 44% dintre britanici vor „să iasă de sub tutela Bruxelles-ului”, în timp ce pentru rămânerea în UE se pronunţă doar 42%. Dar dintr-un alt sondaj de opinie, realizat de ORB, pe un eşantion de 800 de respondenţi, pentru cotidianul Daily Telegraph, rezultă cu totul altceva, anume că 53% dintre cetăţenii Regatului Unit vor să rămână în Europa, în timp ce pentru „divorţ” se pronunţă doar 46%. Realizatorii ambelor sondaje au preferat să nu-şi bată capul cu nehotărâţii, cu toate că, de obicei, ei sunt cei care înclină balanţa într-o parte sau alta.

Pe de altă parte, lira sterlină a început să se aprecieze faţă de dolar şi euro, ceea ce ar putea însemna şi că spiritele s-au mai calmat...

De la comparaţii „deştepte” la imprevizibilitate

Pulsul caselor de pariuri. BREXIT-UL e improbabil
zoom

„Există două feluri de a divorţ: cel controlat şi cel în care situaţia scapă complet de sub control”, a declarat recent un oficial de la Bruxelles citat de EUobserver, care, pe cât a fost inventiv în materie de comparaţii, pe atât de reticent s-a dovedit a fi în a-şi declara identitatea, preferând protecţia anonimatului. Motive de temere la Bruxelles (şi, nu în ultimul rînd, la Berlin) există destule, întrucât economia britanică este a doua ca mărime din Uniunea Europeană. Un „divorţ”, oricât ar fi el de civilizat şi de amiabil, nu are cum să nu afecteze amândouă părţile implicate. Ba chiar şi terţe părţi, întrucât toată lumea e convinsă că, în eventualitatea în care Brexit-ul va deveni realitate, pieţele financiare din întreaga lume o vor lua razna. Nu e de mirare că oficialii Băncii Centrale Europene încearcă să se pregătească pentru ce e mai rău, deşi nimeni nu poate prevedea cum vor evolua pieţele de capital şi cele valutare. Iar preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a planificat pentru vineri dimineaţă (deci imediat după referendumul privind Brexit-ul) o  întălnire cu Donald Tusk şi Martin Schultz, omologii săi din Consiliul Europei şi parlamentul European, şi cu Mark Rutte, primul-ministru al Olandei, ţară care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene până pe 30 iunie. Un Brexit ar putea crea un precedent periculos: ţări ca Polonia, dezamăgită de complicitatea Bruxelles-ului şi Berlinului cu Moscova şi Grecia cea sufocată de programele de austeritate economică impuse de cancelarul Angela Merkel ar putea decide şi ele ieşirea din UE. Şi nici în Italia (Unde nu ar fi exclus să aibă loc alegeri în luna octombrie) situaţia nu e tocmai roză: Virginia Raggi, noua primăriţă a Romei şi membră a partidului Miscarea Cinci Stele, fondată de comedianul Beppe Grillo, este o eurosceptică declarată. Cât despre Martine Le Pen şi al său Front Naţional, un eventual Brexit ar fi ca vântul care le umflă pânzele. Oricare ar fi rezultatul referendumului din Marea Britanie, probleme de rezolvat vor fi destule...

Ce spun „luminații” lumii

Autopromovat analist politic, Vladimir Putin s-a grăbit să iasă la rampă cu acuzaţii la adresa premierului britanic David Cameron. „De ce a organizat el acest referendum? Pentru a şantaja Europa? Sau pentru a o înfricoşa? Care este scopul, dacă el însuşi este împotriva unei ieşiri a Regatului Unit din Uniunea Europeană?”, s-a întrebat retoric preşedintele rus, atunci când erau de faţă mai mulţi corespondenţi ai unor agenţii de presă, printre care şi AFP.

Şi mai categoric decât Putin s-a dovedit a fi George Soros, care nu a pierdut ocazia de a se erija în analist economic, profeţind în manieră silviubrucaniană prăbuşirea economiei britanice şi a cursului lirei sterline în caz de Brexit. La acest ultim capitol, ştie el ce ştie: în 1992, a speculat atât de bine împotriva monedei naţionale britanice, încât i-a scăzut valoarea de n-a mai rămas mare lucru din ea. Din acest motiv, profeţiile lui Soros, publicate de cotidianul The Guardian, i-au umplut de indignare pe britanici.

Pe aceiaşi lungime de undă cu Soros se află şi cel mai bogat om din Hong Kong, Li Ka-shing, preşedinte al CK Hutchison Holding Ltd., care s-a folosit de un recent interviu acordat Bloomberg TV, pentru a-i îndemna pe britanici să voteze pentru rămânerea în UE

Şi mai categoric a fost economistul Nouriel Roubini (cel supranumit Doctor Doom de când a prevăzut criza economică izbucnită în 2008), care i-a avertizat pe britanici că toate calamităţile se vor abate asupra capetelor lor dacă votează pentru „divorţ”.

Există şi altfel de păreri: financiarul american Wilbur Ross l-a acuzat pe George Soros că exagerează, iar ministrul britanic al Justiţiei, Michael Gove, a fost încă şi mai categoric: „Dacă analiştii economici ar fi la fel de demni de încredere ca medicii şi, să zicem, piloţii de avion, atunci am fi cu toţii miliardari”, a declarat acest membru marcant al Cabinetului Cameron postului de radio BBC. Pentru a completa tabloul, trebuie însă se precizăm că Michael Gove este unul dintre cei care acuză Bruxelles-ul de lipsă de transparenţă şi deficit de democraţie. Ceea ce înseamnă că Ministrul Justiţiei va vota pentru Brexit.

95% dintre pariori au mizat, în ultima săptămână, pe respingerea Brexit-ului.

(La realizarea acestui material s-au folosit informații din publicațiile The Guardian, The Times, Daily Telegraph, Financial Times, EUobserver, Bloomberg.com, Market Watch  şi BBC).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine