2020-07-11 18:45

Purtarea MĂŞTII devine obligatorie în spaţiile închise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport. REGULI pentru instituţiile publice şi companii

 |  15:08
Purtarea MĂŞTII devine obligatorie în spaţiile închise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport. REGULI pentru instituţiile publice şi companii

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat că proiectul de lege adoptat de Guvern pentru reglementarea situaţiei de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă, prevede obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă.

"Pe durata stării de alertă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă", a informat Dancă, după şedinţa de Guvern.

Proiectul de lege prevede şi ca instituţiile publice şi companiile naţionale cu peste 50 de angajaţi să fi obligate să organizeze programe decalate pentru salariaţi. "O măsură extrem de importantă pentru a asigura organizarea eficientă a activităţilor de muncă pentru personalul angajat - în instituţiile publice centrale şi locale, dar şi în cadrul companiilor naţionale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, se instituie obligaţia de a organiza programe individualizate de muncă fără a interveni în această situaţie pe măsurile legate de chestiuni prevăzute în Codul muncii, astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă într-o perioadă de trei ore. Practic, se instituie obligaţia autorităţilor de a organiza programe individualizate de muncă pentru angajaţii din cadrul acestor instituţii", a spus Dancă.

Totodată, în domeniul muncii şi protecţiei sociale, proiectul prevede că valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungeşte pe perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia. 

În altă ordine de idei, restaurantele rămân închise, la fel ca şi activităţile de comercializare cu amănuntul şi serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepţii. "Sunt prevăzute reglementări în ceea ce priveşte desfăşurarea unor activităţi economice şi sociale în acest context în domeniul economic. Potrivit acestor prevederi, va fi permisă organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţiile destinate acestui scop, aşa cum sunt cele de tip drive-in, room-service sau livrare la clienţi. Tot în domeniul economic, pe perioada stării de alertă se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul şi serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepţii, în cazul cărora sunt permise astfel de activităţi, respectiv vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu”, a transmis şeful Cancelariei premierului.

El a precizat că este permisă activitatea desfăşurată de operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului, fiind prevăzute câteva excepţii pentru activităţi legate de îngrijire personală, curăţătorie, cabinete stomatologice, optică medicală şi altele.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-11Parerea ta...

SICTIR
11 Mai 2020

Tot tâmpit esti al lui dancă
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz