2020-05-31 12:36

Raluca Prună: O condamnare întemeiată pe o interceptare legală la data pronunţării nu poate fi răsturnată

 |  14:19
Raluca Prună: O condamnare întemeiată pe o interceptare legală la data pronunţării nu poate fi răsturnată

Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei, susţine că o condamnare întemeiată pe o interceptare care la momentul pronunţării era o probă legal obţinută nu poate fi răsturnată ulterior, precizând că "sentimentul nedreptăţii nu este în niciun sistem de drept penal motiv de revizuire".

"Până la promovarea unei ordonanţe de urgenţă, trebuie precizate câteva lucruri de principiu: norma de procedură penală, chiar dacă ar fi mai favorabilă, nu retroactivează. Adică, o condamnare întemeiată pe o interceptare care la momentul pronunţării era o probă legal obţinută nu poate fi răsturnată ulterior; o politică penală care pune în discuţie primul punct devine una a bunului plac, lipsită de predictibilitate, care aruncă în aer principiul autorităţii de lucru judecat; protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanţe, nu prin OUG, şi ar fi bine ca părţile interesate să procedeze la un astfel de demers. Până când o hotărâre judecătorească nu se pronunţă în sensul că un protocol depăşeşte limitele legii /adaugă la lege, fiind aşadar 'ilegal', operăm cu prezumţia de legalitate; sentimentul nedreptăţii nu este în niciun sistem de drept penal motiv de revizuire", a scris Raluca Prună pe Facebook, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va propune o OUG prin care să poată fi revizuite condamnările în baza protocoalelor şi interceptărilor nelegale.

"Voi propune doamnei prim-ministru şi Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să modifice revizuirea instituţiei de reformare a unei hotărâri definitive, în baza art. 453 din procedura penală. Ce înseamnă? Să-i dea celui care are sentimentul că-i condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul, să verifice dacă X, care se crede condamnat pe nedrept, a fost condamnat pe bază de interceptări sau protocoale, să facă o procedură de admisibilitate şi, dacă nu este vorba de protocol, de interceptare nelegală, îi respinge şi rămâne hotărârea cum a fost. Dacă este vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire şi să o pună pe circuit pe procedura de reformare. Noi ce facem? Să căutăm o pârghie de reformare a unor posibile hotărâri netemeinice pronunţate pe interceptări, pe protocoale, este nedrept să execute pedeapsa. Pe de altă parte, să-i dăm încredere românului condamnat sau necondamnat că justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia", a declarat Toader, miercuri seară, la un post de televiziune.

Ministrul a explicat că cineva care a fost condamnat definitiv pe baza unui protocol sau a unor interceptări nelegale are şansa ca dosarul să fie văzut de un judecător pentru a spune dacă procesul său poate fi revizuit.

Întrebat ce înseamnă "interceptările nelegale", Toader a spus: "Interceptări făcute de SRI şi folosite de procuror în fapte de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranţa naţională".

El a explicat că va propune această ordonanţă de urgenţă în scurt timp, "după ce se termină concediile".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-02Parerea ta...

ANONIM
02 Aug 2018

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, semnalează, după ce Tudorel Toader a anunțat că dorește o OUG prin care să poată fi revizuite condamnările date în baza „protocoalelor”, că o decizie a Curții Constituționale din 2017 interzice legiuitorului „să supună hotărârile judecătorești unor noi căi de atac reglementate după pronunțarea acestora”. Acesta a citat pe contul său de Facebook decizia CCR nr. 377/2017, care arată: "Prin urmare, criteriul ce trebuie luat în seamă și care ține de esența art. 15 alin. (2) din Constituție raportat la aplicarea în timp a reglementărilor referitoare la căile de atac este data pronunțării hotărârii judecătorești. Astfel, în temeiul textului constituțional antereferit, legiuitorul poate supune hotărârea judecătorească unor căi de atac stabilite ca atare prin lege până la momentul pronunțării hotărârii judecătorești (...). În schimb, legiuitorului îi este interzis să supună hotărârile judecătorești unor noi căi de atac reglementate după pronunțarea acestora. Aceeași regulă se aplică atât căilor ordinare, cât și extraordinare de atac, ambele categorii de căi de atac urmând să își păstreze aceeași configurație juridică de la data stabilită drept reper de către legiuitor. Prin urmare, eliminarea unui motiv de revizuire sau adăugarea unui nou motiv de revizuire după pronunțarea hotărârii nu poate produce niciun efect, prin prisma aplicării legii în timp, cu privire la hotărârea judecătorească deja pronunțată."
ANONIM
03 Aug 2018

Prună , iar ți.a trimis macpvei doza de urina infectate??? SICTIR JAVRA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine