2020-02-21 21:16

Ramona Mănescu spune că toţi turiştii români din insula Samothraki urmează să fie transferaţi în zona continentală

 |  14:00
Ramona Mănescu spune că toţi turiştii români din insula Samothraki urmează să fie transferaţi în zona continentală

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a anunţat, joi, că ultimii turişti români blocaţi în Grecia vor părăsi astăzi insula, până la ora 17.00, fiind transportate de pe insulă către continent 200 de persoane şi 44 de maşini.

"Aşa cum aţi văzut, Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat încă din primul moment, împreună cu domnul ambasador al României la Atena, domnul Lucian Fătu. Am fost în contact permanent cu autorităţile elene, personal am discutat si cu omologul meu grec, domnul Nikos Dendias. Toate autorităţile elene ne-au asigurat că vor face toate eforturile şi că vor reuşi să gestioneze această situaţie într-un mod cât mai convenabil pentru triştii străini. Sigur că pentru noi, turiştii români au fost cei mai importanţi şi acesta a fost şi motivul pentru care Consulatul General de la Salonic, prin doamna Sabina Şomăcescu, consulul nostru general, s-a implicat atât de mult, a fost singurul consul străin care a fost prezent în portul Alexandropolis pentru a-i primi şi pentru a le asugura asistenţă consulară tuturor turiştilor români la întoarcere, la tranfesrul pe continent", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Ramona Mănescu.

Ministrul a precizat că în cursul zilei de joi se mai aşteaptă o cursă de pasageri şi una de maşini de pe insulă.

"Ne aşteptăm ca odată cu aceste curse toţi turiştii români care mai sunt pe insulă să ajungă în siguranţă şi să îşi poată continua drumul spre casă", a spus Mănescu.

Aceasta a explicat că, până joi la ora 17.00, aproximativ 200 de cetăţeni români au fost transportaţi de pe insulă, dar şi 45 de maşini.

"Din fericire nu au fost situaţii speciale, deci oamenii şi-au continuat în siguranţă drumul spre casă. (...) Ne-am arătat surprinderea şi dezamăgirea faţă de faptul că, cel puţin la prima cursă, nu a fost niciun pasager român la bord. Au fost probabil nişte neînţelegeri de limbă sau au fost probabil depăşiţi de situaţie cei care au gestionat această criză pe insulă. M-aş fi aşteptat şi sper ca de acum încolo, dacă se mai întâmplă, autorităţile elene să tragă concluzii pentru că Grecia este plină de turişti şi nu ne-am dori ca turiştii români să rămână cu un gust amar şi nu ne-am dori ca cetăţenii români să nu mai călătorească în Grecia, deci ne-am dori ca autorităţile elene să tragă o concluzie şi atunci când vor mai fi situaţii de genul acesta să încerce să le gestioneze cu mai multă eficienţă şi mai multă deschidere pentru străini", a mai declarat ministrul de Externe.

Ramona Mănescu a precizat că autorităţile consulare române vor rămăne în zonă "până când ultimul turist va fi debarcat şi va porni spre casă".

Sute de români sunt printre cei 1.500 de turişti blocaţi pe insula Samothrakis, din nordul Greciei, după ce feriboturile care asigurau transportul pe continent s-au stricat. Pe insulă au izbucnit şi incendii de vegetaţie, care iau amploare.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că aproximativ 230 cetăţeni români şi 53 de autovehicule au fost transferaţi în cursul zilelor de 14 şi 15 august de pe insula Samothraki în portul Alexandroupoli şi precizat că numărul cetăţenilor români care au fost în situaţia de a nu se putea întoarce pe continent şi au fost ulterior transportaţi de navele elene este însă dificil de estimat, având în vedere ciclicitatea sejururilor turistice. Autorităţile locale au confirmat că situaţia de pe insula Samothraki a reintrat în normal şi că nu mai sunt cetăţeni români care să dorească transferul spre continent, informează MAE.

Potrivit unui comunicat MAE, în cea de-a doua parte a zilei de 15 august, un număr de 6 cetăţeni români şi 2 autovehicule înmatriculate în România au fost transportaţi de pe insula Samothraki în portul Alexandroupoli la orele 17:05, respectiv 17:36.

De asemenea, nava care a sosit în port la orele 23:15 a readus pe continent 20 de turişti români, împreună cu 8 autovehicule.

Ministerul Afacerilor Externe aproximează un total de 230 cetăţeni români şi 53 de autovehicule transferaţi în cursul zilelor de 14 şi 15 august de pe insula Samothraki în portul Alexandroupoli.

Numărul cetăţenilor români de pe insula Samothraki care au fost în situaţia de a nu se putea întoarce pe continent şi au fost ulterior transportaţi de navele elene este însă dificil de estimat, având în vedere ciclicitatea sejururilor turistice.

Autorităţile locale au confirmat că situaţia de pe insula Samothraki a reintrat în normal şi că nu mai sunt cetăţeni români care să dorească transferul spre continent.

Totodată, la nivelul misiunii diplomatice şi al oficiului consular nu au mai fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară, precizează MAE.

În acest moment, toţi cetăţenii români care au solicitat sprijin Ambasadei României la Atena, respectiv Consulatului General al României la Salonic au fost readuşi în siguranţă pe continent.

Cetăţenii români afectaţi pot în continuare solicita sprijin şi asistenţă consulară la numere de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728879 şi +30 210 6744544, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii: +30 6978996222.

MAE reaminteşte cetăţenilor români care se află sau călătoresc în Republica Elenă că au fost emise două atenţionări de călătorie pentru Republica Elenă cu privire la existenţa unui risc ridicat de incendii de vegetaţie, valabile inclusiv pentru data de 16 august în Insulele Ionice, precum şi pentru prognoză meteorologică de vreme nefavorabilă în Macedonia (Chalkidi), Tracia (Samothraki), Thessalia (Insulele Sporades), care pot fi consultate la: www.mae.ro/node/49787, www.mae.ro/node/49789


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine