2019-10-22 09:17

RAPORT CE: Măsurile de prevenire a corupţiei în ROMÂNIA nu au fost eficace

 |  13:14
RAPORT CE: Măsurile de prevenire a corupţiei în ROMÂNIA nu au fost eficace

În Raportul MCV pentru România, publicat miercuri de Comisia Europeană, se arată că deşi DNA investighează şi trimite în judecată sute de persoane acuzate de corupţie, iar instanţele pronunţă condamnări definitive în marea majoritate a cazurilor, repetarea unor infracţiuni similare conduc spre faptul că măsurile de prevenire a corupţiei nu au fost eficace.

Conform raportului CE, în ţara noastră s-a înregistrat o tendinţă puternică în sensul confiscării bunurilor pentru recuperarea prejudiciului cauzat de infracţiunile de corupţie. Bilanţul acestora, care s-a menţinut constant în 2016, este un semn de independenţă şi profesionalism al instituţiilor judiciare.

Raportul menţionează că din 2014, de la intrarea în vigoare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, România are cadrul legal cuprinzător pentru combaterea infracţiunilor de corupţie, în condiţiile în care anterior au existat tentativele periodice de modificare a legilor anticorupţie, adesea fără consultarea instituţiilor-cheie ale statului şi a instituţiilor judiciare din acest domeniu.

Comisia Europeană reţine că rapoartele MCV anterioare au reţinut lipsa unei abordări sistematice care să explice refuzurile de a se ridica imunitatea parlamentară pentru a permite anchete sau măsuri preventive, informează news.ro. În ansamblu însă, realizările României în acest domeniu au atras pe bună dreptate o largă recunoaştere şi progrese substanţiale au fost înregistrate în ceea ce priveşte cel de al treilea obiectiv de referinţă din MCV, respectiv combaterea corupţiei la nivel înalt.

Autorii raportului arată că achiziţiile publice reprezintă un domeniu în care prevalenţa corupţiei blochează efectul stimulant al investiţiilor. De asemenea, sănătatea este menţionat ca un este un alt domeniu în care corupţia are consecinţe grave.

În opinia autorilor raportului, progresele în recuperarea activelor se vor accelera odată cu înfiinţarea noii Agenţii Naţionale pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), care a început să funcţioneze în ianuarie 2017.

Guvernul a adoptat o nouă Strategie Anticorupţie 2016-2020, în august 2016, căutând, în special, să remedieze prin măsuri specifice deficienţele identificate., însă principala provocare va fi aceea de a pune măsurile în aplicare în mod eficace în toate sectoarele, inclusiv la nivel local, „acolo unde mulţi observatori văd riscurile de corupţie ca fiind deosebit de ridicate”.„Nu există nicio îndoială că guvernele succesive au introdus măsuri de combatere a corupţiei, fiind depuse eforturi serioase de a elabora strategii anticorupţie şi o serie de măsuri preventive inovatoare. Cu toate acestea, deşi s-au realizat anumite progrese în direcţia îndeplinirii celui de al patrulea obiectiv de referinţă (combaterea corupţiei la toate nivelurile, n.r.), persistă provocări importante legate de punerea efectivă în aplicare a politicilor preventive definite recent”, se mai arată în Raportul MCV.

 

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-25Parerea ta...

ANONIM
25 Ian 2017

Este cenzura la acest ziar,sau nu va convine ce se comenteaza?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray