2019-10-22 09:09

Raport MCV: Comisia Europeană laudă DNA, critică politicienii și mass-media

 |  13:16
Raport MCV: Comisia Europeană laudă DNA, critică politicienii și mass-media

Comisia Europeană se poziționează destul de clar de parte președintelui Klaus Iohannis, în chestiunea divergenței acestuia cu puterea parlamentară și executivă din România, iscată de tentativa de adoptare a unei grațieri colective și de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală prin ordonanțe de urgență. În Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) referitor la progresele din Justiție, dat publicității miercuri și citat de News.ro, Comisia subliniază că modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate. Comisia laudă activitatea magistraților, în special a procurorilor DNA și a judecătorilor Înaltei Curți de Casației și Justiție, precizând că atacurile puternice îndreptate împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar de către mass-media şi politicieni rămân o ameninţare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupţie.

„Menţinerea eforturilor instituţiilor judiciare care combat corupţia la nivel înalt rămâne cel mai important semnal de consolidare a luptei anticorupţie”, subliniază Comisia Europeană.

Potrivit documentului, DNA a constituit „un exemplu destul de bun în ceea ce priveşte raportarea, ceea ce arată un nivel înalt de deschidere şi voinţă de analiză”.

Dar, „caracterul recurent al unor cazuri de corupţie similare sugerează deficienţe în procesul de învăţare din experienţă şi de eliminare a lacunelor în cadrul instituţiilor publice”. 

Executivul european constată că dezbaterile din Parlament cu privire la criteriile obiective pentru justificarea refuzului de ridicare a imunităţii nu au condus la schimbare în sensul recomandărilor anterioare din rapoartele MCV.

CE recomandă adoptarea unor criterii obiective pentru luarea şi motivarea deciziilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor, pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de corupţie.

În raport se mai arată că Guvernul ar putea avea în vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea miniştrilor la perioada mandatului. Aceste măsuri ar putea fi luate cu ajutorul Comisiei de la Veneţia şi al GRECO19. Parlamentul ar trebui să instituie un sistem de raportare periodică referitoare la deciziile adoptate de camerele sale cu privire la solicitările de ridicare a imunităţii şi ar putea organiza o dezbatere publică astfel încât Consiliul Superior al Magistraturii şi societatea civilă să poată reacţiona, mai recomandă CE.

Comisia Europeană consideră că prevenirea corupţiei are un nivel încă scăzut şi nu constituie încă o obligaţie centrală consacrată a administraţiei publice.

Noua Strategie naţională anticorupţie (SNA) prezentată de Guvernul Ciolo, în august 2016, are potenţialul de a deveni o politică eficace de prevenire a corupţiei dacă este pusă în aplicare în mod corespunzător şi monitorizată pe teren, inclusiv la nivel local. Fondurile UE pot avea, de asemenea, un rol major în susţinerea acestor eforturi, se arată în document.

Documentul notează că Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate a fost creată şi în prezent este necesar să demonstreze că poate funcţiona în mod corespunzător, că poate furniza date transparente cu privire la confiscarea de bunuri provenite din săvârşirea de infracţiuni şi, în cele din urmă, că poate mări proporţia activelor recuperate efectiv.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-25

In legatura cu acest articol...

NUCLEARA de la BRUXELES! În plin scandal al grațierii, Comisia Europeană aruncă „bomba” MCV




Parerea ta...

LEVST.
17 Iul 2017

Președintele CIADO, Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, consideră că MCV și-a atins obiectivele și prelungirea sine-die nu-și are rostul, mai mult, în actualul context geopolitic este chiar o necesitate firească. România și-a câștigat de drept locul între națiunile europene și orice împovărare suplimentară de condiționalități nu poate fi benefică.(...)______------_______ Dimpotriva! Romania are nevoie acuta de aceasta monitorizare, daca nu este necesara nu vad de ce ar fi „impovaratoare”, practic , masura,este similara cu ascultarea telefoanelor( cu ordin de la Justitie***) a diversilor suspecti(mai ales de terrorism) care vor clama ca li se atinge dreptul la libertate si privatziune, etc., cine este curat nu are de ce se teme, asa si in acest caz, daca lucrurile merg bine , orice monitorizare nu poate fi sub nicio forma deranjanta, cel mult neutrala si provocatoare de zambete… ( *** insa trebui sa existe si un mechanism de stopare si PEDEPSIRE -inclusiv cu inchisoare- a abuzurilor, in caz ca respectivele ascultari , monitorizari, etc. ies din cadrul legal si- mai ales- sunt folosite de diverse grupuri politice, impotriva altora, sau impotriva unor persoane)
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


STARBAG




Saray