2020-08-03 15:31

Raportul privind marşul poliţiştilor mai stă o tură la CSAT

 |  19:55

Raportulsolicitat de şeful statului asupra evenimentelor din 24 septembrie de laPalatul Cotroceni nu a fost prezentat, ieri, în şedinţa Consiliului Suprem deApărare a Ţării. Unele surse afirmă că în raportul ce urmează a fi înaintat preşedinteluimitingul de la Cotroceni ar fi catalogat drept tentativă de lovitură de stat.Documentul nu a fost, însă, finalizat. Totodată, acelaşi surse susţin că preşedintelea cerut MAI, în CSAT, să intervină în forţă împotriva violenţelor dintreclanuri sau grupări din zona crimei organizate şi să manifeste toleranţă zerodacă se aduce atingere demnităţii şi integrităţii personalului MAI.

Conform site-ului oficial alAdministraţiei Prezidenţiale pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem deApărare a Ţării, condusă de preşedintele României, Traian Băsescu s-au aflaturmătoarele tematici: Mandatul României privind Summitul NATO dela Lisabona (19-20 noiembrie 2010); Strategia Uniunii Europene pentru RegiuneaDunării; Aderarea României la spaţiul Schengen; Analiza Strategiei Naţionale deOrdine Publică în vederea supunerii documentului dezbaterii publice; Strategiade dezvoltare a aviaţiei în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şiActivităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute în procesul de prevenire şicombatere a evaziunii fiscale. Nimic despre mitingul poliţiştilor.

Imediat după evenimentele din 24septembrie, preşedintele ţării a spus că aşteaptă din partea GuvernuluiRomâniei şi implicit a ministrului de interne, un raport cu privire la mitingulpoliţiştilor şi la măsurile luate în urma acestuia, pe 30 septembrie. Ulterior,cu ocazia semnării protocolului de predare-primire dintre ministrul demisionarVasile Blaga şi ministrul numit Traian Igaş, preşedintele Traian Băsescu a spuscă aşteaptă un raport în CSAT, dar nu a mai spus până când. Cum ieri, raportulnu a fost prezentat putem deduce că solicitarea preşedintelui a fost doar defaţadă şi de a forţa mâna ministrului Vasile Blaga să îşi dea demisia deonoare. Mai mult, se pare că după discuţia de la Cotroceni la care au luatparte ministrul demisionar Vasile Blaga, secretarul de stat pe probleme deOrdine Publică, chestorul de poliţie Dan-Valentin Fătuloriu, şeful Direcţiei Generalede Informaţii şi Protecţie Internă - Ştefan Pop, comandantul JandarmerieiRomâne – generalul locotenent doctor Olimpiodor Antonescu, şeful DirecţieiGenerale Anticorupţie - chestorul de poliţie Liviu Popa şi şeful PoliţieiRomâne – chestorul de poliţie Petre Tobă au renunţat să îşi mai dea demisiiledupă ce, în toată acea dimineaţă dinspre ministerul de interne s-au furnizat pesurse informaţii conform cărora şefii de arme şi secretarii de stat vor faceacelaşi gest pe care l-a făcut Blaga.

Spre seară, preşedintele României asemnat decretul de numire în funcţia de ministru de interne a lui Traian Igaş,liderul grupului PDL din Senat, şi omul susţinut de primarul oraşului Arad şipreşedinte al PDL Arad - Gheorghe Falcă, finul lui Traian Băsescu.

Fătuloiunu mai demisionează

După ce luni, imediat după ceministrul Vasile Blaga i-a înaintat premierului Emil Boc demisia din funcţia deşef al MAI, dinspre acest minister au fost lansate zvonuri conform cărora toţişefii de arme, dar şi secretari de stat îi vor urma gestul în semn desolidaritate cu oamenii acestui minister supuşi la nişte măsuri economicefoarte drastice. Singurul care şi-a mai dat demisia a fost secretarul de statîn relaţia cu prefecturile, secretarul de stat Mihai Capră care a spus că el afost adus în MAI de Vasile Blaga şi că pleacă odată cu el.

Chestorul Dan-Valentin Fătuloiu adeclarat pentru presa locală din Argeş că nu are de gând să îşi dea demisia, cănu are de ce şi că el trebuie să-şi facă o autoevaluare, iar ministrul este celcare va decide. De asemenea, a spus că raportul privind mitingul poliţiştilorva fi finalizat pe 30 septembrie şi va fi înmânat premierului Emil Boc care, larândul său, îl va prezenta preşedintelui Traian Băsescu cu ocazia CSAT.

Secretarul de stat care răspunde deDepartamentul de Ordine şi Siguranţă Publică a mai spus că nu se pune problemademisiilor în cazul şefilor de arme până când nu se face o evaluare aevenimentelor din 24 septembrie, a modului cum s-a ajuns aici şi a măsurilor pecare le-au luat fiecare în parte.

Luni, la scurt timp după ce s-a aflatcă ministrul Vasile Blaga îşi va da demisia, dintre Ministerul de Interne auînceput să curgă informaţii că secretarii de stat şi şefii de arme îi vor urmaşi ei gestul ministrului. De altfel, acest lucru a fost confirmat şi de VasileBlaga care a declarat imediat după ce s-a terminat protocolul depredare-primire că vor demisiona şi şefi de arme din MAI.

Tentativă de lovitură de stat?

Surse guvernamentale au declarat pentrureporterii “Puterea” că Direcţia Generală de Informaţii şiProtecţie Internă, de trei luni încoace, i-a “bombardat”atât pe secretarul de stat Dan-Valentin Fătuloiu, cât şi pe ministrul VasileBlaga cu rapoarte privind stare de tensiune şi de nemulţumire din rândulpoliţiştilor. Ce măsuri s-au luat după aceste rapoarte? Nici una, din moment cepoliţiştii au simţit laţul cum se strânge în jurul gâtului.

Aceleaşi surseacreditează ideea că raportul care va fi înaintat premierului şi apoipreşedintelui încearcă să contureze ideea că mişcarea de protest a poliţiştilora avut ca scop urmărit o lovitură de stat şi că momentul a fost special ales,având în vedere că atât preşedintele şi premierul erau plecaţi din ţară. Unulîn Bulgaria - Traian Băsescu, iar celălalt la New York – Emil Boc.

Preşedintelele cere poliţiştilor toleranţă zero faţă de crima organizată

Preşedintele Traian Băsescu a arătat,în şedinţa CSAT, că MAI trebuie să intervină în forţă în cazul violenţelorprovocate de clanuri sau grupări din zona crimei organizate şi să manifestetoleranţă zero în situaţiile în care se aduce atingere demnităţii şiintegrităţii personalului MAI. "A fost stabilită ca prioritate în domeniulordinii publice pentru perioada 2010 – 2013 intensificarea activităţii împotrivafenomenului infracţional, în special asupra criminalităţii organizate şitransfrontaliere şi terorismului. Preşedintele Traian Băsescu a precizat căMinisterul Administraţiei şi Internelor trebuie să intervină în forţă în cazulviolenţelor provocate de clanuri sau grupări din zona crimei organizate. Înacest sens, preşedintele României a accentuat necesitatea unei politici detoleranţă zero în cazul încălcării legii, inclusiv în situaţiile în care seaduce atingere demnităţii şi integrităţii fizice a personalului MAI", searată în comunicatul Preşedinţiei.

Patrupoliţişti chemaţi să dea cu subsemnatul

Jandarmeria Română a sesizat, marţi,Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 cu privire la încălcarea legiide către trei poliţişti care au participat la mitingul din 24 septembrie, avândasupra lor armele din dotare. Dacă erau încărcate sau nu, asta se va stabili laanchetă. Totodată, au apărut alte informaţii conform cărora numărulpoliţiştilor care au venit la miting înarmaţi ar fi fost mult mai mare. Altevoci afirmă că printre poliţiştii protestatari s-ar fi aflat şi revoluţionari.Acest lucru a fost infirmat de preşedintele Sindicatului Naţional alPoliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI, Marian Gruia care a declarat “Doamne fereşte, nu am auzit aşa ceva. Nu există aşa ceva. Nu am luatlegătura cu nici un revoluţionar pentru a ne sprijini la mitingul de vineri.Sunt calomnii. Minciuni sfruntate ca să se arunce cu noroi asupra sindicaliştilorcare îşi cer drepturile. Este posibil ca revoluţionarii care se presupune că arfi participat la miting sau la marş să ni se fi alăturat din proprieiniţiativă. Sunt liberi să-şi exprime nemulţumirile şi nu am fi avut cum să-iîmpiedicăm să mărşăluiască sau să protesteze cu noi.”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-02-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz