2020-04-07 15:23

Răspunsul poporului pentru PDL: minus 75% la parlamentari

 |  19:35
Răspunsul poporului pentru PDL: minus 75% la parlamentari

Dacăs-ar reduce numărul de parlamentari la 300 la viitoarele alegeri, PDL ar mairămâne doar cu 36 de senatori şi deputaţi din cei 178 câţi sunt acum. Dateleultimului sondaj de opinie arată prăbuşirea PDL până la 12% din intenţia de vot.Ziarul “Puterea” a făcut un calcul care arată că după viitoarele alegeri treisferturi dintre parlamentarii PDL vor trebui să îşi caute un alt job.

Ultimulsondaj de opinie dat publicităţii - o cercetare efectuată de Institutul pentruPolitici Publice (IPP) - prevesteşte sfârşitul glorieipartidului prezidenţial. Recesiunea economică, crizele politice şi conducereasub Emil Boc au produs prăbuşirea PDL în intenţia de vot a românilor până la -atenţie! - 12%, practic unul dintre cele mai mici rezultate înregistratevreodată de partidul condus acum de Emil Boc. Un scor mai mic decât acesta afost înregistrat doar la alegerile din anul 2000, atunci când partidul obţineaaproape 9% din locurile din Parlament. Reamintim, de asemenea, că prin anii2002-2003, înainte de crearea Alianţei Dreptate şi Adevăr, PD era cotat cu13-15% în sondajele de opinie, iar PNL cu 21-23%. De atunci, partidul a crescutpână la maximul de 33% cât a abţinut în alegerile din 2008. Un caz asemănătorîn România postdecembristă este cel al lui Victor Ciorbea, care, după oguvernare în vremuri economice tulburi, a reuşit contraperformanţa de a-şipriva partidul (PNŢCD) de intrarea în Parlament.

Simulare

Dacăs-ar aplica acum reducerea numărului de parlamentari la 300, aşa cum îşi dorescPDL şi preşedintele Băsescu, din cei 178 de parlamentari PDL, cât sunt în acestmoment, ar rămâne la viitoarele alegeri doar 36. Mai mult, în cazul în care senatoriişi deputaţii PDL vor susţine în continuare ideea preşedintelui de reducere anumărului de parlamentari ar însemna ca circa 75% dintre ei să-şi găsească altelocuri de muncă.

PDL - 12%, PSD - 40%

Potrivitsondajului de opinie realizat de Institutul pentru Politici Publice, preferinţeleelectorale ale românilor s-au întors la nivelul anului 2001, când premier eraAdrian Năstase, iar preşedinte - Ion Iliescu. La întrebarea "Cu ce partidintenţionaţi să votaţi la alegerile parlamentare viitoare?", în procentevalide, răspunsurile s-au distribuit astfel: 40% - PSD, 26% - PNL, 12% - PDL,7% - UNPR, 7% - PRM, 5% - UDMR, 3% - altul. Aceste procente reprezintădistribuţia opţiunii de vot după ce a fost eliminat procentul celor care nuvotează/nu ştiu/nu răspund.

Cauzele declinului

Laîntrebarea "Credeţi că în România lucrurile merg într-o direcţie bună sauîntr-o direcţie greşită?", 81% dintre cei cuprinşi în eşantion au răspunscă direcţia este greşită. Doar 15% cred că direcţia e bună. Un alt aspect interesanteste încercarea de a afla când cred românii că ţara îşi va reveni din cădereaeconomică. 74% cred că România îşi va reveni economic în cinci ani sau chiarmai mult. Viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc peste doi ani, de unde putemdeduce că 74% dintre respondenţi consideră că vom avea creştere economică abiadupă schimbarea actualei componenţe parlamentare. La întrebarea “În câţi anicredeţi că o să îşi revină România din punct de vedere economic?”, 45% dintreromâni afirmă că “în mai mult de cinci ani” şi 29% - în cinci ani. Doar 6% credcă economia îşi va reveni anul viitor.

Sondajula fost efectuat în perioada 9-16 iulie 2010 pe un eşantion de 1.040 depersonae. Precizăm că este prima cercetare sociologică pe care IPP o dăpublicităţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine