2020-07-03 17:51

Război între chestori. Secretarul de stat Dan Fătuloiu cere demiterea lui Petre Tobă, şefului Poliţiei Române.

 |  18:45
Război între chestori. Secretarul de stat Dan Fătuloiu cere demiterea lui Petre Tobă, şefului Poliţiei Române.

În urma numeroaselor speculaţii făcute atât de presacentrală, cât şi de presa locală privind anumite suspiciuni privind anchetareacu celeritate a cazului de asasinat de la Piatra Neamţ, Parchetul Înaltei Curţia decis să preia dosarul. Pe de altă parte, mai mulţi poliţişti din cadrul IPJNeamţ au anunţat că îşi vor înainta demisiile dacă comisarul-şef Aurelian Şoricva fi schimbat din funcţie la propunerea secretarului de stat din MAI, DanValentin Fătuloiu.

Într-un interviu acordat presei centrale, secretarulde stat Dan Valentin Fătuloiu sare la gâtul şefului IGPR, chestorul Petre Tobă,pe care îl acuză că a adus Poliţia Română la nivelul de acum 10 ani. Totodată,acelaşi boss din MAI anunţă că va opera schimbări şi la alte inspectorate depoliţie din ţară.

Asasinatul de la Piatra Neamţ a fost scânteia care adeclanşat în Ministerul de Interne o serie de atacuri. Unele directe, altele pela spate. Cel care a declanşat acest război între şefii din MAI este secretarulde stat şi şef al Departamentului de Ordine Publică, chestorul Dan ValentinFătuloiu. Acest lucru a fost amplificat şi de presa locală şi centrală care afăcut o serie de speculaţii asupra modului în care va fi anchetat omul de la CafeLatino. Pentru a elimina aceste speculaţii, Parchetul de pe lângă Înalta Curtede Casaţie şi Justiţie a decis să preia cazul privind asasinatul prin Secţia deUrmărire Penală şi Criminalistică.

Astfel, Ministerul Public a informat, ieri, că prinordonanţa din 16 noiembrie, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şiCriminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, întemeiul art. 209 alin 41 din Codul de procedură penală, au propus procuroruluigeneral al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiepreluarea dosarului 422/P/2010 privind pe inculpatul Chilat Cristian, cercetatîn stare de arest preventiv sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omordeosebit de grav. "Considerentele care au stat la baza acestei propuneriau vizat complexitatea cauzei, precum şi suspiciunile care au fost lansate înspaţiul public cu privire la o eventuală părtinire în modul de soluţionare acauzei", precizează sursa citată.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie a dispus preluarea dosarului în vedereadefinitivării urmăririi penale.

Sursa citată precizează că cercetările vor ficontinuate în colaborare cu ofiţeri ai Direcţiei de Investigaţii Criminale dinInspectoratul General al Poliţiei Române.

Parchetul instanţei supreme face cercetări cu privirela modul în care autorităţile din Piatra Neamţ au acţionat în cazul atentatuluiasupra fraţilor Bogdan şi Georghiţă Mararu. Totodată, procurorii Secţiei deUrmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ÎnaltaCurte de Casaţie fac cercetări şi cu privire la eventuala instigare a luiCristian Chilat (40 ani), zis "Falău", cel care a tras cu arma înfraţii Mararu. Sursele citate au precizat că acest caz de asasinat ridică oserie de suspiciuni pe mai multe paliere.

Şeful Poliţiei nemţene spune că procurorii dau bani

Într-o conferinţă de presă, şeful Poliţiei JudeţeneNeamţ, comisar-şef Aurelian Şoric, a declarat, referitor la acuzaţiile potrivitcărora ar avea legături cu gruparea Mararu, că nu a avut nici o legătură cufamilia Mararu, susţinând, cu ochii înlăcrimaţi, că presa îşi bate joc defamilia lui. "Nu am nici o legătură cu familia Mararu. Am avut o relaţiecât se poate de firească. De ce este interlop (n.r. - Gheorghiţă Mararu),pentru că dădea bani la oameni şi le lua camără? Sunt procurori care daubani", a spus Şoric, într-o conferinţă de presă, la sediul Inspectoratuluide Poliţie al Judeţului Neamţ. De asemenea, şeful Poliţiei Judeţene a afirmatcă, prin acuzaţiile care i se aduc, presa îşi bate joc de familia sa.

El a mai spus că eventuala sa eliberare din funcţienu are nici o legătură cu cazul de la Piatra Neamţ, ci face parte dintr-unproiect al MAI de restructurare a şefilor din poliţie. "Cred că eventualamea eliberare din funcţie nu are nici o legătură cu acest caz. Este pur şisimplu conjuncturală şi face parte dintr-un proiect al domnului Fătuloiu derestructurare a Ministerului de Interne şi, implicit, a Poliţiei Române",a spus Aurelian Şoric. „Dan Valentin Fătuloiu este adeptul principiului că opersoană care ocupă o funcţie mai mult de patru ani se rutinează şi nu mai dărezultate la valoarea iniţială", a mai spus Şoric. "Îl respect preamult pe domnul Fătuloiu pentru a contesta această decizie eventuală. Până laşeful inspectoratului sunt alţii din structuri care ar trebui schimbaţi",a conchis încă şeful IPJ Neamţ, comisarul-sef Aurelian Şoric.

Poliţiştii nemţeni ameninţă cu demisiile

În cursul zilei de ieri, zeci de angajaţi auprotestat faţă de propunerea de demitere din funcţie a lui Şoric, pe care oconsideră "abuzivă" şi prin care onoarea IPJ Neamţ "a fost puternicafectată", şi au ameninţat că îşi vor da demisiile în bloc dacă şefulinspectoratului va fi demis din funcţie. "Nu cred că i se poate imputaşefului IPJ Neamţ omorul de la Piatra Neamţ. Această măsură (n.r. - deschimbare din funcţie a şefului IPJ Neamţ) este o măsură securistă şi esteegală cu pierderea credibilităţii instituţiei", a spus unul dintrepoliţiştii participanţi la protest.

Secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu îl acuză peşeful IGPR că a dus poliţia la nivelul de acum 10 ani

Într-un interviu acordat presei centrale, DanValentin Fătuloiu a recunoscut că testează cinstea poliţiştilor oferindu-lemită prin interpuşi în controalele pe care le face şi a declarat că PoliţiaNaţională este cu zece ani în urmă faţă de cum a lăsat-o el înainte de a plecaîn America. De asemenea, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică adeclarat că doreşte să-l protejeze pe ministrul Traian Igaş de capcaneleşefilor obedienţi din structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor. Fătuloiuafirmă că a vrut să îşi dea demisia solidar cu ministrul Blaga dar cu condiţiasă-şi dea şi alţii demisia. “Vreau să-l protejez pe ministrul Igaş să nu cadă într-ocapcană a unor şefi obedienţi care fac jocuri politice pentru a lua grade,pentru a rămâne în funcţie”. Secretarul de stat a mai spus că în prezent sedesfăşoară o evaluare la nivel naţional, pe care o efectuează personal testândintegritatea poliţiştilor şi discutând cu sindicatele. El consideră că şefulPoliţiei ar trebui să fie unul trecut prin Şcoala de Poliţie, nu un inginer. ŞefulIGPR este acuzat de secretarul de stat că din momentul în care a venit laconducerea IGPR şi până în prezent a duspoliţia cu 10 ani în urmă. “Într-un an de zile, abia am vorbit de câteva ori la telefon,însă niciodată nu a venit cu proiecte la mine”, a mai spus Fătuloiu. “În stradă sunt în proporţiede 40 al sută din efective. S-a ajuns la 500 de poliţişti la suta de mii delocuitori, astfel că rata criminalităţii stradale a crescut. Ce oferim în afarăde filme cu mascaţi? Ăsta este faliment. Ar trebui făcut standardul de costpentru acţiuni să vedem cât producem şi ce oferim. Sindicatele şi poliţiştiiîmi spun că managerii sunt obedienţi, puşi politic în funcţii. Tot sindicatelereclamă că poliţia este o instituţie socială în care rudele au prioritate laangajări şi posturi bune. Constat şi eu acest lucru în controalele pe care lefac. Probabil în Constanţa ar trebui schimbaţi şefii, în Tulcea, probabil înGiurgiu, în sectorul 2 al Capitalei, pentru că a tolerat contrabanda cu ţigări,în oraşul Voluntari din judeţul Ilfov, În Bacău, Teleorman, Călăraşi, însăevaluarea nu s-a încheiat”, a conchis Fătuloiu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-05

Mai multe imagini:
Război între chestori. Secretarul de stat Dan Fătuloiu cere demiterea lui Petre Tobă, şefului Poliţiei Române.
zoom
Război între chestori. Secretarul de stat Dan Fătuloiu cere demiterea lui Petre Tobă, şefului Poliţiei Române.
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz