2020-05-31 14:24

Reacția SRI în scandalul Big Brother pe bani europeni

 |  22:03
Reacția SRI în scandalul Big Brother pe bani europeni

Proiectul de 31,5 milioane de euro al SRI - despre care patru ONG-uri au sustinut ca ar permite supravegherea generalizata a populatiei si au cerut anularea lui - nu colecteaza date noi, ci le analizeaza pe cele existente, sustin reprezentantii Serviciului.

Proiectul "SII Analytics - Sistem informatic de integrare si valorificare operationala si analitica a volumelor mari de date" este destinat asigurarii unei capacitati superioare de analiza a bazelor de date ale principalelor institutii din Romania, precizeaza Serviciul Roman de Informatii.

"Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. Practic, in loc sa interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic si procedural, institutiile statului vor putea accesa informatiile integrat, rapid si eficient", sustine SRI.

Potrivit Serviciului, sistemul, considerat de patru ONG-uri "un adevarat Big Brother", nu colecteaza date noi, ci le analizeaza, pe baza unor algoritmi, pe cele existente.

"Rapiditatea in accesarea bazelor de date este impusa ca necesitate de amenintarile specifice institutiilor de intelligence din Romania - terorism, migratie ilegala, crima organizata, pentru a caror contracarare este necesara o prima reactie in timp foarte scurt", mai arata SRI.

Proiectul are drept scop, potrivit SRI, modernizarea si eficientizarea activitatilor interne ale institutiilor cu atributii in prevenirea si combaterea fenomenelor de terorism, crima organizata, coruptie si evaziune fiscala, respectiv a institutiilor publice beneficiare - Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Finantelor Publice, Directia Generala Antifrauda Fiscala, Serviciul Roman de Informatii.

"Proiectul presupune un sistem de audit complex din punct de vedere al respectarii legislatiei in vigoare, precum si al normelor de securitate privind accesul la datele stocate, orice interogare fiind jurnalizata automat si analizata in sensul evitarii oricarei forme de abuz", precizeaza SRI, care adauga ca "SII Analytics" este o platforma moderna, similara altora existente in plan european.

Valoarea proiectului este estimata la 142,071 milioane de lei, reprezentand aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,34 la suta finantare din fonduri externe nerambursabile, potrivit Serviciului Roman de Informatii.

Precizarile SRI vin dupa ce patru organizatii neguvernamentale au solicitat, intr-o scrisoare deschisa trimisa mai multor institutii nationale si europene, anularea proiectului cu fonduri europene castigat de SRI prin care se achizitioneaza software si hardware ce ar permite supravegherea generalizata a populatiei.

Organizatiile APADOR-CH, ActiveWatch, Asociatia pentru Tehnologie si Internet si Centrul de Resurse Juridice spun ca sistemul informatic este "un adevarat Big Brother", care, in lipsa unor masura de garantare a drepturilor oamenilor sau de limitare a accesului, ar putea duce la abuz.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-08Parerea ta...

ANONIM
09 Aug 2016

Serviciile de informatii, conform legilor de organizare si functionare, nu au aces la sursele de fnantare de provenienta "externa" ?
ANONIM
09 Aug 2016

Considerati ca serviciile secrete romanesti au ajuns sa "miroasa a prostie" ajungand sa solicite bani de la Uniunea Europeana ca sa isi achizitioneze aparatura pentru a-si desfasura activitatile ?
ANONIM
09 Aug 2016

De remarcat totusi ca la nivelul conducerii BNR "furaciu ile" realizate prin anii "90 ca urmare a deprecierii monedei nationale, abia duoa vreo 20 de ani le-au permis si lor realizarea unui imprumut de aproximativ 20 mld. euro si stabilizarea inflatiei si a dobanzilor la un nivel cat de cat apropiat de al tarilor dezvoltate ? Considerati ca totusi astia de prin serviciile de informatii ocupandu-se cu "inteligence-ul" , voa avea cat de cat "asimilari" mai rapide in privinta "folosirii eficiente" a "fondurilor europene" ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine