2019-12-15 18:33

Reacție de respingere a MAGISTRAȚILOR pentru ministrul JUSTIȚIEI. Vezi ce se întâmplă cu legile AMNISTIEI și GRAȚIERII

 |  20:30
Reacție de respingere a MAGISTRAȚILOR pentru ministrul JUSTIȚIEI. Vezi ce se întâmplă cu legile AMNISTIEI și GRAȚIERII

Reprezentanții asociațiilor profesionale ale magistraților au avut o întâlnire cu ministrul Justiției, Florin Iordache, în cadrul căreia au precizat că resping adoptarea unei legi privind amnistia, iar o eventuală lege a grațierii trebuie să vizeze doar infracțiuni cu un redus grad de pericol social și să excludă infracțiunile de corupție.

Potrivit unui comunicat al UNJR, în cadrul întâlnirii care a avut loc marți au fost discutate subiecte de interes comun privind problemele curente cu care se confruntă sistemul judiciar și implementarea unor soluții pentru îmbunătățirea actului de justiție.

Unul dintre subiectele abordate s-a referit la o lege a amnistiei și grațierii. Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) au subliniat că amnistia și grațierea sunt două instituții diferite, cu meniri diferite și efecte diferite.

"Astfel, dacă grațierea are ca efect 'iertarea de pedeapsă' și este folosită, într-adevăr, și ca soluție în cazul suprapopulării penitenciarelor, pedeapsa aplicată nemaiexecutându-se, în cazul amnistiei efectele sunt mult mai puternice. Amnistia e o cauză de încetare a procesului penal și șterge consecințele acestuia, inclusiv pedepsele complementare, acordându-se, de regulă, pentru anumite tipuri de infracțiuni, la schimbarea unor regimuri politice, când noua viziune ori noua realitate impune iertarea lor. Ca atare, este evident că justificarea amnistiei prin supra-aglomerarea penitenciarelor este un argument fals și folosit periculos în acest context, astfel încât asociațiile resping categoric o astfel de măsură", declară magistrații.

CORUPȚII, excluși de la grațiere

În ceea ce privește o eventuală grațiere, UNJR susține că această măsură este justificată de supra-aglomerarea și condițiile inumane din penitenciare, lucru evidențiat de repetatele condamnări la CEDO.

"În opinia UNJR și AMR, o eventuală lege de grațiere trebuie să vizeze doar infracțiuni cu un redus grad de pericol social și care să excludă infracțiunile de corupție. În vederea găsirii celei mai bune forme pentru o asemenea lege a grațierii ar fi binevenită o dezbatere publică, purtată cu argumente factuale și raționale", au mai spus magistrații.

Un alt subiect pe agenda de discuții a ținut de răspunderea magistraților. AMR și UNJR au susținut că orice discuție pe această temă trebuie să pornească de la analizarea cadrului legal deja existent, premisa susținută în mod repetat în spațiul public că nu ar exista o răspundere a magistraților fiind nefondată.

AMR a subliniat că, în ceea ce privește răspunderea penală, magistraților li se aplică același Cod penal ca oricărui cetățean. Magistrații condamnați pentru corupție au primit pedepse ridicate, fapt ce relevă pe deplin că magistrații răspund pentru faptele lor, se arată în comunicat.

La întâlnirea cu ministrul Florin Iordache au participat, din partea magistraților, Andreea Ciucă - președintele interimar al AMR, Mariana Croitoru - membru în Consiliul Director al AMR, Mădălina Afrasinie, Dana Gîrbovan - președintele UNJR, Iulia Craiu - membru în Consiliul Director al UNJR, procuror Constantin Sima - președintele Asociației Procurorilor din România.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-12Parerea ta...

ILIES SEBASTIAN
12 Ian 2017

Respect pentru pozitia ab solut corecta a Magistrat ilor .
VASILE ADRIAN
13 Ian 2017

Multi comenteaza dar toti avem o caramida acolo nu se stie cind o foloseste sint multi oameni acolo c are nar trebui sa fie tot i care comentati sinteti sfinti uitativa la voi du paia condamnati pe altii o lege a gratierii ar fi bine venita cu banii ce s e baga in penitenciare ma i ales pt amenzi ar putea fi folositi in spitale s i alte locuri
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray