2019-12-05 16:31

Regim închis. Voiculescu a ieşit din carantină şi începe executarea pedepsei

 |  21:01
Regim închis. Voiculescu a ieşit din carantină şi începe executarea pedepsei

Ionuţ Mureşan

Perioada de carantină în penitenciar în care au stat Dan Voiculescu şi ceilalţi condamnaţi din dosarul privind fraudarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) s-a încheiat, joi, urmând ca o comisie de la Penitenciarul Rahova să se întrunească, la începutul săptămânii viitoare, pentru a stabili, pentru fiecare deţinut în parte, regimul de executare a pedepsei. Dan Voiculescu urmează se excute pedeapsa în regim închis întrucât el a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar legea prevede că persoanele care primesc mai mult de trei ani vor primi un astfel de regim de detenţie.

Regimul de detenţie se stabileşte şi în funcţie de vârsta deţinutului, starea de sănătate şi antecedentele penale ale acestuia. Dan Voiculescu are 67 de ani, iar Gheorghe Mencinicopschi, 65 de ani. Potrivit prevederilor legale, ei ar putea fi eliberaţi după ce execută o treime din pedeapsă, întrucât au împlinit 60 de ani. Potrivit legii, imediat după ce au ajuns la penitenciar, persoanele private de libertate sunt repartizate în secţia pentru carantină şi observare. Acestea vor fi cazate separat în camere, în raport de sex, vârstă, stare de sănătate, situaţie juridică, natura infracţiunii, precum şi de alte cerinţe legale, de ordine interioară sau de siguranţă.

Diagnosticat criminologic

Perioada de carantină a persoanelor care intră într-un penitenciar este de 21 de zile, însă aceasta poate fi prelungită cu încă nouă zile, dacă acest lucru este necesar. În perioada de carantină şi observare se studiază comportamentul şi personalitatea persoanelor private de libertate, se efectuează examene medicale, activităţi de educaţie sanitară, examene psihologice, se evaluează necesităţile educaţionale, mediul socio-cultural de provenienţă, scopul final fiind acela al „formulării diagnosticului şi prognozei criminologice, precum şi gradul de adaptabilitate la privarea de libertate”. Normele în vigoare stipulează că „serviciul de educaţie şi intervenţie psihosocială întocmeşte şi urmăreşte punerea în aplicare, pentru fiecare persoană privată de libertate nou-primită, planul de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică, prin care se precizează activităţile şi programele în care aceasta urmează a fi inclusă pe perioada deţinerii, document care se completează şi se modifică ori de cate ori este necesar”.

Cercetat în alte două dosare penale

Problemele penale ale lui Dan Voiculescu nu s-au terminat odată cu decizia de condamnare la 10 ani de închisoare în Dosarul ICA. Fostul lider conservator este implicat în alte două cauze penale: una în fază de cercetare la DNA, iar alta, aflată deja pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. În luna iulie, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală împotriva lui Dan Voiculescu pentru şantaj, acesta fiind acuzat că i-a ameninţat pe oamenii de afaceri Nelu Iordache (denunţător în cauză), Octavian Creţu şi Nicolaie Palfi că, dacă nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul Intact, vor avea parte de campanii de denigrare. Într-un alt dosar, tot de şantaj, Dan Voiculescu, fiica sa, Camelia Voiculescu, dar şi şeful Antelelor, Sorin Alexandrescu, au fost trimişi în judecată, în toamna anului trecut, pentru presiunile făcute asupra adminiSstratorului RDS&RCS Ioan Bendei. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray