2020-04-08 12:59

Registrul Auto Român apreciază că modificările pe care le-a operat în baza RNTR 8 nu afectează semnificativ activitatea service-urilor de tahografe

 |  16:00
Registrul Auto Român apreciază că modificările pe care le-a operat în baza RNTR 8 nu afectează semnificativ activitatea service-urilor de tahografe

Modificările operate de Registrul Auto Român (RAR) în baza RNTR 8 privind noile condiţii de montare, reparare şi verificare a tahografelor şi a limitatoarelor de viteză, precum şi de autorizare a operatorilor economici care desfăşoară astfel de activităţi nu afectează semnificativ activitatea service-urilor de tahografe, informează RAR.

Reacţia instituției vine după ce, recent, în spațiul public au apărut informaţii în care sunt invocate acuzaţii ale Asociaţiei Naţionale a Service-urilor Auto din România (ANSAR) la adresa Registrului Auto Român (RAR) şi în care se contestă unele măsuri legale de desfăşurare a activităţii instituţiei (speţa fiind „tahografele inteligente”).

„Modificările operate de RAR în baza RNTR 8 privind noile condiţii de montare, reparare şi verificare a tahografelor şi a limitatoarelor de viteză, precum şi de autorizare a operatorilor economici care desfăşoară astfel de activităţi au fost făcute ca urmare a obligativităţii aplicării prevederilor Ordinului de Ministru nr. 1333/2019. Scopul emiterii ordinului respectiv a fost acela de a asigura punerea în aplicare a unor prevederi ale Hotărârii Guvernului nr. 693/2018 privind stabilirea condiţiilor referitoare la aprobarea de model pentru aparatul de control în transporturile rutiere, la omologarea de tip a limitatoarelor de viteză, precum şi a condiţiilor de montare, reparare, reglare şi verificare a aparatelor de control în transporturile rutiere şi a limitatoarelor de viteză”, precizează instituţia, în informarea oficială.

Mai exact, spune RAR, este vorba de limitarea tehnică impusă de Reglementările RNTR 8 prin care inspecţia tahografelor digitale din generaţia a doua („inteligente”) poate fi efectuată numai cu echipamentele de inspecţie ale producătorului respectiv de tahografe.

„În ciuda celor speculate, acest demers nu afectează semnificativ activitatea micilor operatori economici independenţi care prestează activităţi de inspecţie a tahografelor, argumentele fiind următoarele: nu există nicio prevedere în reglementările RNTR 8 care să interzică unui operator economic să fie abilitat pentru efectuarea inspecţiei tahografelor inteligente de către mai mulţi producători de tahografe sau reprezentanţi ai acestora, astfel încât să poată efectua inspecţii pentru toate tipurile de tahografe inteligente existente pe piaţă; echiparea autovehiculelor cu tahografe inteligente a devenit obligatorie la prima înmatriculare, de la data de 15.06.2019, conform Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/502 al Comisiei din 28 februarie 2018 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/799 de stabilire a cerinţelor pentru construirea, testarea, instalarea, operarea şi repararea tahografelor şi a componentelor acestora", menţionează instituția.

Din datele disponibile la nivelul RAR, piaţa inspecţiei tahografelor inteligente reprezintă numai 1% din piaţa inspecţiei tahografelor, iar pe termen scurt şi mediu, având în vedere rata de penetrare în parcul rutier naţional a autovehiculelor echipate cu tahografe inteligente, piaţa inspecţiei tahografelor inteligente se va menţine puternic minoritară.

„Exemplificăm cu date statistice: în primele două luni ale acestui an au fost inspectate 361 de tahografe inteligente, adică o parte infimă din totalul celor aflate în exploatare. Din punct de vedere tehnic, soluţia adoptată de legiuitor a avut în vedere noutatea tehnologică şi particularităţile constructive ale tahografelor inteligente aşa cum au fost prevăzute în legislaţia UE aplicabilă, precum şi volumul mare de informaţii, sub forma unor proceduri de inspecţie, care conţin coduri de evenimente şi abateri furnizate doar de către producătorii fiecărui tip de tahograf în parte. Toate aceste modificări legislative menţionate au fost supuse în prealabil dezbaterii în spaţiul public", adaugă RAR.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine