2020-02-24 13:54

Reţea de traficanţi de ketamină „spartă” de DIICOT

 |  18:42
Reţea de traficanţi de ketamină „spartă” de DIICOT

ProcuroriiBiroului Teritorial Hunedoara din cadrul Direcţiei de Investigare aInfracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au coordonat ooperaţiune complexă de destructurare a unei reţele de trafic cu ketamină(anestezic de uz mai ales veterinar), pe raza judeţelor Hunedoara, Olt şi Mehedinţi,care s-a finalizat cu 35 de percheziţii şi punerea sub învinuire a 54 depersoane. Dintre acestea, 34 sunt învinuite de trafic de droguri, iar 20 pentruconsum. Majoritatea locuinţelor percheziţionate sunt în mai multe localităţidin judeţul Hunedoara - 32, două sunt în judeţul Olt şi una în municipiulDrobeta-Turnu Severin.

Liderulreţelei ar fi, conform DIICOT, Puiu Mircea Ianchi, poliţist comunitar laPrimăria Petroşani, iar furnizorii de “anestezic pentru cai” ar fi doi mediciveterinari - Ilie Jilcu şi Marian Pacioagă, din Drobeta-Turnu Severin şi comunaBrastavăţu, jud. Olt. Printre cei duşi ieri-dimineaţă la audieri la BirouluiTeritorial Hunedoara al DIICOT se numără şi Oana Timiş, fiica primaruluioraşului Haţeg, Nicolae Timiş.

Organizaţiepe paliere

Reţeaua destrămată de procurori şi poliţişti lucra simpluşi eficace. Cei doi medici veterinari, care deţineau câte un cabinet şi ofarmacie veterinară, procurau ketamina din surse legale, sub acoperireaprofesiei lor. Deoarece este unul din medicamentele puse sub observaţie, ceidoi medici întocmeau documente justificative false, pentru a acoperi dispariţiacantităţilor de anestezic furnizate reţelei.

Drogul era apoi livrat, pe bază de comandă, principalilordealeri: PuiuMircea Ianchi, Claudiu Nicolae Podină, Cristina Niţescu şi Paul Fârdă.Aceştia depozitau substanţa controlată la locuinţa unui complice, Robert FlorinRisipitu, bodyguard la un cazinou din Petroşani, şi într-o garsonierăînchiriată. În cele două locuinţe porţionau ketamina în doze lichide de unmiligram şi de 25 de miligrame, după care membrii mai mici în grad ai reţelei opreluau pentru vânzarea cu amănuntul. Doza de un miligram era vândutăconsumatorilor cu suma de 10 lei, iar dependenţii şi cei care doreau cantităţimai mari trebuiau să plătească 200 de lei pentru un flacon de 25 de miligrame.

Teoriaconspiraţiei

Unuldintre motivele pentru care reţinerea membrilor reţelei a atras atenţiagenerală este prezenţa pe lista învinuiţilor a unei tinere de 21 de ani, OanaTimiş, fiica primarului oraşului Haţeg.

“Înaceastă dimineaţă, la ora 6.00, ne-am trezit cu Poliţia peste noi în locuinţă,ne-au arătat un mandat de percheziţie pe numele fiicei mele, Oana, în vârstă de21 de ani, în care este vorba despre infracţiunea de consum de droguri. Din câteam înţeles eu, ar exista o declaraţie a unui fost prieten al Oanei că aceastaar fi consumat o substanţă interzisă. Nu este adevărat, fiica mea nu s-adrogat, ea este studentă la Bucureşti şi cred că acolo ar fi fost agăţată mairepede de poliţişti dacă ar fi consumat droguri. Acel individ care a datdeclaraţia este un fost iubit al Oanei de care ea s-a despărţit de mai mult deun an şi, din câte cunosc, individul avea probleme cu drogurile”, a declaratieri primarul Nicolae Timiş.

Acestaa lansat acuzaţii la adresa procurorilor, susţinând că implicarea fiicei saleîn acest dosar de trafic de droguri ar fi o conspiraţie politică, ce îl vizeazăîn mod direct. Mai precis, el crede că este vânat de rivalii politici pentru căfratele său, deputatul PDL Ioan Timiş, a murit în cursul săptămânii trecute laLondra, din cauza cancerului de care suferea, iar el ar fi un potenţialcâştigător al postului de parlamentar rămas liber. “Probabil, în ochii lor suntvăzut drept un posibil câştigător al alegerilor pentru postul lăsat în urmă defratele meu, deputatul Ioan Timiş, care a fost înmormântat vineri. Fratele meufăcea parte din PDL, iar eu sunt în PNL şi aici este o organizaţie foarteputernică, motiv pentru care ei se tem că ar putea pierde acest post. Dar eu nuam nici o intenţie să candidez, cel puţin în momentul acesta. Parcă se repetăperioada din 2008, înainte de alegeri, când eu eram chemat să dau cusubsemnatul la DNA, însă efectul pe care l-au dorit ei nu a fost cel pe carel-au şi obţinut, eu sunt în continuare primar”, a spus Timiş.

Primarula mai relatat presei că anchetatorii au ridicat din locuinţa sa o singurăsticluţă goală, despre care poliţiştii ar fi spus că are urme de ketamină.Nicolae Timiş a precizat că recipientul nu a fost luat din apartamentul fiiceisale, ci din vila unde locuiesc el şi soţia sa. "Nu ştiu de când estesticluţa aceea la mine în casă, noi avem câini, oi şi alte animale. Vineveterinarul acasă să le îngrijească, probabil a rămas de la el", adeclarat Timiş, care a mai atras atenţia asupra faptului că fiica sa nu are urme de înţepături pe braţe sau pe corp, fapt care ar fifost constatat şi de anchetatori, în timpul percheziţiei. Înainte de plecareade la Poliţia Haţeg spre Deva, unde se află biroul DIICOT Hunedoara, OanaTimiş a declarat şi ea: “Nu am luat niciodată droguri şi nu ştiu ce seîntâmplă”. Şi fiica primarului crede că se încearcă atacarea tatălui său,pentru a-l împiedica pe acesta să câştige alegerile pentru postului rămasvacant în urma decesului deputatului Ioan Timiş. Familia primarului NicolaeTimiş deţine mai multe proprietăţi în Ţara Haţegului, însă primarul, soţia luişi cei doi copii locuiesc toţi în aceeaşi vilă, situată lângă un cartierrezidenţial de la marginea oraşului Haţeg.

Ketamina,pe cale să ia locul cocainei

Substanţatraficată de membrii reţelei este un anestezic puternic, care este folosit maiales de către veterinary, deorece are efecte secundare, în special episoadelorpsihedelice, pe care le poate induce pacienţilor umani. În plus, ketamina esteuna dintre puţinele substanţe psihedelice care dă dependenţă dacă este folosităregulat.

Tocmaiefectele psihedelice sunt însă căutate de consumatori. Aceştia folosescketamina fie sub formă de pulbere, pentru prizare, fie în formă lichidă, pentruinjecţii intramusculare sau intravenoase. Locurile în care este folosităfrecvent sunt discotecile şi cluburile, pentru că drogul dă, la început, osenzaţie de energie şi de euforie. Printre efectele descrise de consumatorii deketamină se numără şi senzaţia că totul în jur începe să se rotească, dar fărăca această senzaţie să fie însoţită de ameţeală. Ulterior, consumatorul va avea senzaţiacă se află în afara corpului.

Peinternet există zeci de bloguri şi forumuri unde consumatori români de ketaminăîşi împărtăşesc experienţele şi “reţetele” şi îşi fac recomandări. Printrealtele, să nu mănânce nimic cu cel puţin o oră înainte de administrareadrogului, pentru că apare o puternică senzaţie de vomă, sau să nu amesteceketamina cu alcool sau barbiturice (somnifere).

Glossantiviol

Maimulte studii făcute la nivel internaţional în ultimii ani au relevat că uzul deketamină a ajuns la modă. Pe de o parte, accesul la această substanţă esterelativ mai simplu decât în cazul altor droguri, pentru că este clasificată încategoria a treia de risc (precum canabisul) şi este larg folosită încabinetele veterinare. Pe de altă parte, preţul ketaminei este mult mai micdecât al cocainei, ceea ce o face să fie preferată de tot mai mulţi tineribritanici, de exemplu.

Dinnefericire, unul dintre efectele ketaminei - provocarea de amnezie în cantitatemai mare şi în combinaţie cu alcoolul - a făcut ca această substanţă să intreşi în atenţia violatorilor. După ce Rohypnolul (medicament folosit pentrutratarea maladiei parkinson, printre altele), celebrul “drog al violului”, aînceput să fie controlat extrem de strict la nivel mondial, violatorii s-auorientat către ketamină. O pastilă strecurată în paharul de alcool al uneitinere neatente, în club, o transformă pe aceasta într-o victimă neajutorată aviolatorului, pentru că are halucinaţii. În plus, după ce efectul droguluitrece, victima nu îşi mai aduce aminte nimic din ceea ce s-a întâmplat.

Numărulde cazuri în care s-a folosit ketamină şi GBH, o altă substanţă psihedelică, aajuns atât de mare încât în Marea Britanie a apărut un gloss de buze careconţine substanţe care îşi schimbă culoarea când intră în contact cu drogurile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-24

Mai multe imagini:
Reţea de traficanţi de ketamină 'spartă” de DIICOT
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine