2020-07-07 00:39

REVOLUŢIA VOTULUI DIN DIASPORA. „Cozile umilinţei” de la Torino, Milano, Roma, Paris, Londra, Munchen şi Stuttgart au decis soarta României

 |  21:01
REVOLUŢIA VOTULUI DIN DIASPORA. „Cozile umilinţei” de la Torino, Milano, Roma, Paris, Londra, Munchen şi Stuttgart au decis soarta României

Rene Pârşan

Diaspora a decis alegerile prezidenţiale din 2014. La Torino, Milano, Roma, Paris, Londra, Munchen şi Stuttgart s-a decis soarta Bucureştilor. Acest lucru a fost recunoscut de toate marile publicaţii şi agenţii de presă din Europa şi America, de la BBC la „New York Times”. Nu atât numărul românilor care au apucat să voteze împotriva tuturor trucurilor, şicanelor sau sabotajului condus de administraţia Ponta, cât determinarea „străinilor” a produs o răsturnare de situaţie incredibilă, recunoscută ca atare chiar şi de către PSD. Tenacitatea şi mobilizarea românilor din Diaspora, umiliţi de propriul Guvern, s-a propagat până în România, valul luând pur şi simplu pe sus întreaga structură de putere de la Bucureşti, spulberându-l pe Ponta cu tot cu baronii şi parlamentarii pe care îi are în spate. Astfel, cei 380.000 de români care au reuşit să treacă de baricadele birocratice ale lui Corlăţean şi Meleşcanu, înşiraţi la cozile umilinţei, s-au transformat peste noapte în două milioane şi jumătate de voturi, suficiente nu numai pentru a-l învinge, ci şi pentru a-l readuce cu picioarele pe pământ pe Ponta. Imaginile „cozilor umilinţei” au făcut înconjurul lumii, redând românilor, în mod paradoxal, imaginea unui popor solidar şi vertical, şi anulând-o pe cea a unor europeni de mâna a doua.

Acum cinci ani, abia ceva mai mult de 160.000 de români din Diaspora au votat în turul doi. Pe 16 noiembrie 2014, această cifră a fost depăşită cu uşurinţă numai dacă luăm în considerare voturile „italienilor şi spaniolilor”. Astfel, Italia este campioana acestor alegeri, cu 96.724 de voturi, urmată strâns de Spania cu 83.153 şi Republica Moldova cu 35.630. Dacă mobilizarea românilor de peste Prut a fost cât de cât înlesnită de dimensiunile relativ mici ale republicii, „italienii şi spaniolii” au fost nevoiţi să bată sute de kilometri pentru a avea „onoarea” de a dârdâi cu orele în numele dreptului constituţional de a-şi vota preşedintele. Acest lucru a provocat stupoare în media internaţională, condiţiile de vot fiind considerate nedemne pentru un stat european, în secolul 21.

Italia, campioană absolută

Rezultatele finale ale BEC privind votul din străinătate confirmă că 378.811 de români s-au prezentat al doilea tur al prezidenţialelor în afara graniţelor.

Cea mai mare prezenţă s-a înregistrat în Italia (96.724 alegători), urmată de Spania (83.153) şi Republica Moldova (35.630). Urmează în clasament Marea Britanie (25.930), SUA (17.710), Germania (17.510), Franţa (16.114), Belgia (13.076), Austria (9.565), Canada (6.472), Danemarca (4.852), Cipru (4.491), Olanda (3.842), Elveţia (3.745), Irlanda (3.722), Grecia (3.451), Ungaria (3.249), Portugalia (2.850), Luxemburg (2.433), Emiratele Arabe Unite (2.328), Cehia (1.950), Norvegia (1.902), Suedia (1.782), San Marino (1.779), Australia (1.506), Israel (1.441), Slovacia (1.321).

Ambasada de la Roma: Românii din Italia au devenit obraznici

Din păcate, statul român, prin instituţiile sale reprezentative, a fost cel care s-a făcut de râs. La Torino, exasperarea românilor care nu au fost lăsaţi să voteze a dus la confruntări, e drept, minore, cu carabinierii care au fost nevoiţi să împrăştie românii frustraţi de propriul Guvern cu gaze lacrimogene, la fel ca la Paris. La Roma, personalul unei secţii de votare a întrerupt votarea pe motiv că urnele s-au umplut, ceea ce era să ducă la o adevărată încăierare. La fel s-a întâmplat şi la Milano, unde alte sute de români nu au reuşit să voteze, cu toate promisiunile premierului Ponta cum că nici un cetăţean cu drept de vot din Diaspora nu va rămâne pe dinafară.

Cu toată umilinţa provocată, nici un ambasador din zonele fierbinţi nu a avut decenţa să demisioneze, deşi votul românilor a fost şi împotriva lor. Astfel, Dana Constantinescu, ambasadorul României la Roma, a susţinut pe Facebook că ambasada a propus organizarea a 22 de secţii în această ţară, Bucureştiul aprobând doar 12. Iar românii nerecunoscători din Torino au ocupat în mod violent spaţii cu altă destinaţie decât cea privind alegerile, mai susţine Constantinescu. Mai mult, înaltul slujbaş se plânge de violenţa românilor umiliţi şi omite prestaţia sa lamentabilă. „Preşedinţii şi membrii secţiilor de votare, în ciuda efortului extraordinar pe care l-au depus, s-au aflat în situaţii de tensiune timp de 20 de ore, procesând în secţiile din oraşele mari în medie circa 2.900 de votanţi, ceea ce se traduce prin 7 votanţi la fiecare 2 minute. Aceşti oameni au fost în permanenţă sub presiune, iar adesea ameninţaţi şi chiar agresaţi fizic. Aceste ameninţări, însoţite de criticile privind insuficienţa secţiilor şi prelungirea programului de votare, le regăsim pe reţelele sociale care creează percepţii pe termen lung, iar de mâine le vom regăsi la ghişeele oficiilor consulare”, ceea ce vrea să însemne că românii din Italia pot deveni de-a dreptul obraznici în relaţie cu servitorii lor, demnitarii.

Ponta, recunoscător lui Meleşcanu

Culmea diplomaţiei a fost atinsă de şeful vremelnic al doamnei Constantinescu, Teodor Meleşcanu, care a raportat cu mândrie că în timpul mandatului său de şapte zile la conducerea ministerului de Externe a reuşit să tripleze numărul de alegători din Diaspora. „Ne-am asumat responsabilitatea pentru măsurile de fluidizare a votului şi am organizat turul II de o manieră care a permis un număr record de voturi în străinătate”, a declarat el simultan cu depunerea demisiei, luni, la câteva ore de la confirmarea dezastrului.

Este vorba de acelaşi Meleşcanu care a acuzat că cei care au îngreunat alegerile din Fraţa au fost români care s-au deplasat special la Paris ca să voteze, recunoscând totodată că nu are nici o probă în acest sens. Şi cel care i-a trimis pe „parizieni” să voteze la Nancy, capitala art nouveau, un prea frumos oraş turistic aflat la graniţa cu Germania. Pentru serviciile sale aduse democraţiei Ponta a ţinut să-i mulţumească cu gura plină: „Mulţumesc domnului ministru Meleşcanu. A făcut ce putea să facă într-o săptămână, însă categoric - şi ştiţi că susţin acest lucru - trebuie să schimbăm legea şi partea logistică ţinând cont de ceea ce s-a schimbat din punct de vedere demografic”.

Românii, umiliţi la secţiile de votare

Românii din Diaspora au stat zi-lumină la cozile uriaşe formate în faţa secţiilor de votare pentru a-şi alege preşedintele. Zeci de mii de oameni au format cozi de la primele ore ale dimineţii în faţa ambasadelor şi consulatelor, iar imaginile impresionante – fără precedent în istoria tinerei democraţii româneşti - au făcut înconjurul lumii. Autorităţile au fost, din nou, nepregătite, după ce la primul tur al alegerilor prezidenţiale s-au confruntat cu aceeaşi problemă. Scorul din Diaspora a fost zdrobitor pentru Victor Ponta: Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al României cu 86,9% din voturi, iar actualul premier a obţinut doar 13,1%: o lovitură de pedeapsă pentru dezastruoasa organizare a alegerilor.

Republica Moldova: Ceai cald pentru votanţi

În  Republica Moldova au reuşit să voteze, până la închiderea urnelor, 35.630 de români. În cursul după-amiezei, pe reţelele de socializare se vehicula ştirea că oamenii stau între trei și cinci ore la coadă pentru a vota. Reprezentanţi ai Ambasadei României din Chişinău au împărţit pahare cu ceai cald alegătorilor care au rezistat eroic la cozile imense din faţa secţiei de votare a instituţiei. Amintim că la Chişinău, cozile au început să se formeze în faţa secţiilor de vot încă de la ora 5.00 dimineaţa. În ciuda faptului că Executivul român nu a dorit să mărească numărul de secţii de vot după haosul din primul tur, românii din Diaspora au luptat cu frigul şi cu epuizarea ca să îşi exercite dreptul electoral, aşezându-se în fata secţiilor încă de sâmbătă seara, cum e cazul alegatorilor din Londra şi Munchen.

Bătaie şi gaze lacrimogene la Paris

În Franţa s-au prezentat la urne 16.114 de cetăţeni români. În pofida faptului că s-au format cozi uriaşe, de mii  de oameni, încă de la primele ore ale dimineţii, mulţi dintre ei nu au apucat să voteze. Astfel, după închiderea urnelor la Paris și Torino a început o revoltă a celor care nu au reuşit să intre în secţiile de vot. Autoritățile au încercat să-i împrăștie pe protestatari, iar la Paris s-a lăsat cu o bătaie generală, au relatat corespondenţii posturilor de televiziune de la faţa locului. Oamenii s-au revoltat în momentul în care s-au închis ușile ambasadei, la ora 20.56, și au încercat să treacă de garduri. În acel moment au intervenit jandarmii cu gaze lacrimogene. Mai multe persoane au fost călcate în picioare. Din relatările jurnaliştilor rezultă că  forţele de ordine franceze au fost chemate la secțiile de votare din Paris, după ce la Ambasada României s-au auzit huiduieli din partea votanţilor. Un român stabilit în Franța, Horea Bob, a declarat pentru un post tv că la Ambasada României din Paris coada a ajuns la  aproximativ doi kilometri. Coada înainta foarte greu, iar oamenii strigau: „Lăsați-i să voteze!”. În jurul prânzului, mai multe persoane care aşteptau la coadă l-au chemat la discuții pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, dar acesta nu se mai afla în Franța, anunţând ulterior că s-a întors în România pentru a vota. Potrivit unor imagini video, în primele ore ale zilei de 16 noiembrie, românii aflaţi la coada uriaşă din Paris au scandat „Jos Ponta” în momentul în care Meleşcanu a ajuns la sediul Ambasadei României din capitala Franţei.

Record absolut de voturi în Spania

În Spania s-a înregistrat duminică, în turul doi al alegerilor, un record absolut de voturi, a transmis Ambasada României la Madrid, într-un comunicat. La aproape toate cele 38 de secţii de votare din Spania toţi cetăţenii care s-au prezentat au reuşit să voteze până la momentul închiderii. Excepţii s-au înregistrat la secţiile de la Coslada, Castellon de la Plana şi la Valencia, unde, la momentul închiderii, au rămas în afara secţiei şi români care nu au mai ajuns să voteze. De asemenea, la Castellon de la Plana şi Valencia a fost necesară prezenţa Poliţiei spaniole la închiderea secţiilor, mai precizează comunicatul. Astfel, numărul total al cetăţenilor care au votat în Spania a fost aproape triplu faţă de cel înregistrat la turul I, respectiv cu aproximativ 50.000 de votanţi mai mare decât participarea din 2 noiembrie (când au votat aproape 33.000 de români). În total, au ajuns la secţiile de votare 83.153 de oameni. „Acest record absolut de voturi exprimate în Spania a fost ilustrativ şi în privinţa efortului organizatoric şi efectivităţii pachetului de măsuri prin care Ambasada şi Consulatele României au urmărit şi au reuşit ameliorarea semnificativă a capacităţii de procesare a majorităţii secţiilor de votare”, se arată în comunicat. Potrivit Ambasadei României la Madrid, toate cele 38 de secţii de votare organizate în Spania pentru al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României au fost inchise la ora stabilită de lege (21.00 - ora locală).

Coadă de 24 de ore la Munchen

Românii din Germania s-au aşezat încă de sâmbătă seara la coadă în faţa secţiei de votare din Munchen, pentru a-şi putea alege preşedintele duminică. Mobilizare impresionantă la vot a fost şi în Stuttgart, unde coada era dublă faţă de primul tur, au povestit românii pe reţelele de socializare. „La Stuttgart coada e cel puţin dublă faţă de primul tur. Data trecută am aşteptat 6 ore până să pot vota”, scrie pe contul său de Facebook unul dintre românii aflaţi la coadă la vot.

Ai noştri din Londra: „Hai România!”

Duminică, în jurul orei 17.00, aproximativ 10.000 de români așteptau încă să voteze în Londra. Preşedintele unei secţii de votare din Londra a cerut oficial Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot, însă măsura nu a fost aprobată.

Cei mai mulţi votanţi, peste 5.000, s-au strâns la secţia de lângă stadionul Wembley. La ora locală 20.45, cu un sfert de oră până la închiderea secţiilor, unul dintre românii care aşteptau la coadă a scris pe o reţea de socializare că „Nu cred că apucăm să votăm. Suntem aproape de uşă, dar deja sunt pregătite maşini de scutieri. Românii care au stat ore întregi să voteze la Londra dansează hore şi strigă «Hai România!»”.

La aproximativ aceeaşi oră, un alt român din Marea Britanie a transmis că a stat la coadă cinci ore pentru a vota la Portsmouth şi în continuare mai aşteaptă alte câteva sute de oameni. În total, în Marea Britanie au votat 25.930 de români.

Organizare mai bună în SUA

Prezenţa la vot a românilor din Statele Unite ale Americii s-a ridicat la 17.710 persoane. Deşi la New York cozile au ajuns la câteva sute de oameni, un jurnalist român stabilit în metropola americană scrie că a stat circa o oră la coadă  însă că se așteaptă ca toți românii din New York care vor să voteze să poată face acest lucru, „deoarece lucrurile sunt foarte bine organizate”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-19

Mai multe imagini:
REVOLUŢIA VOTULUI DIN DIASPORA. 'Cozile umilinţei” de la Torino, Milano, Roma, Paris, Londra, Munchen şi Stuttgart au decis soarta României
zoom
REVOLUŢIA VOTULUI DIN DIASPORA. 'Cozile umilinţei” de la Torino, Milano, Roma, Paris, Londra, Munchen şi Stuttgart au decis soarta României
zoom
REVOLUŢIA VOTULUI DIN DIASPORA. 'Cozile umilinţei” de la Torino, Milano, Roma, Paris, Londra, Munchen şi Stuttgart au decis soarta României
zoom

REVOLUŢIA VOTULUI DIN DIASPORA. 'Cozile umilinţei” de la Torino, Milano, Roma, Paris, Londra, Munchen şi Stuttgart au decis soarta României
zoom
REVOLUŢIA VOTULUI DIN DIASPORA. 'Cozile umilinţei” de la Torino, Milano, Roma, Paris, Londra, Munchen şi Stuttgart au decis soarta României
zoom
REVOLUŢIA VOTULUI DIN DIASPORA. 'Cozile umilinţei” de la Torino, Milano, Roma, Paris, Londra, Munchen şi Stuttgart au decis soarta României
zoom

REVOLUŢIA VOTULUI DIN DIASPORA. 'Cozile umilinţei” de la Torino, Milano, Roma, Paris, Londra, Munchen şi Stuttgart au decis soarta României
zoom
REVOLUŢIA VOTULUI DIN DIASPORA. 'Cozile umilinţei” de la Torino, Milano, Roma, Paris, Londra, Munchen şi Stuttgart au decis soarta României
zoom
REVOLUŢIA VOTULUI DIN DIASPORA. 'Cozile umilinţei” de la Torino, Milano, Roma, Paris, Londra, Munchen şi Stuttgart au decis soarta României
zoom

Parerea ta...

OBSTRUCTIONAREA EXERCITARII DR
19 Noi 2014

codul penal prevede puscarie.
LIVIA
20 Noi 2014

Este clar ca lumina zilei ca Ponta nu trebuia sa fie presedinte. Ca romanilor li se da doar impresia ca votul lor conteaza. Conteaza ce hotaraste metropola pentru colonia Romania. Si metropola a decis. Chiar daca nu vota nimeni cu Johannis, tot el iesea, pentru ca asa a fost mersul facut. Pacat!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz