2020-07-07 00:22

Riscăm să murim sufocați în orașe. Localitățile mari vor fi verificate săptămânal. Primarii au tăiat prea mulți copaci. În București ar trebui să purtăm mască

 |  08:59
Riscăm să murim sufocați în orașe. Localitățile mari vor fi verificate săptămânal. Primarii au tăiat prea mulți copaci. În București ar trebui să purtăm mască

Ministrul Mediului Costel Alexe a anunțat, luni, că aerul din București și orașele mari este din ce în ce mai poluat și că vor exista săptămânal verificări în teren, iar autoritățile publice responsabile vor fi sancționate. Ministrul Mediului le cere bucureștenilor să se protejeze de aerul poluat din capitală, folosind inclusiv măști. Costel Alexe acuză primăriile că nu pun în aplicare planurile de îmbunătățire a calității aerului.

București, Brașov și Iași sunt cele mai poluate orașe din România, mai spune  consilierul local Costel Alexe. „Am venit astăzi într-o vizită de lucru în teren, în urma informațiilor alarmante apărute în presă privind acest număr de depășiri record în ceea ce înseamnă poluarea aerului în București. Aceste depășiri alarmante există, sunt din ce în ce mai mari de la an la an și evident că trebuie să înțeleagă toate administrațiile publice din România că trebuie să își implementeze planurile de măsuri privind îmbunătățirea calității aerului. În situația Bucureștiului care după cum știți și dumneavoastră este în procedura de contencios în relația cu Comisia și nu mai putem face absolut nimic decât să așteptăm sentința. În momentul de față, mai niciuna dintre măsurile prinse în plan, nu a fost implementată. Pentru că dacă am fi avut aceste măsuri implementate, am fi avut, așa cum este firesc, ținte mult mai mici decât aceste depășiri”, a spus ministrului Mediului.

Costel Alexe a anunțat că orașele mari vor fi verificate săptămânal în privința calității aerului, iar autoritățile publice responsabile vor fi sancționate pentru orice abatere.

 „Eu ca ministru și noi cei de la minister transmitem foarte clar tuturor autorităților publice din România, buna prietenie care a fost până acum nu are cum să mai existe pentru că eu personal nu pot să îmi bat joc de sănătatea românilor. Iar săptămânal, îi anunț pe toți cei trei primari din București, Iași și Brașov și tuturor celorlalte orașe din România, autoritățile din subordinea Ministerului Mediului, că vorbim de ANFM, de Gărzile de Mediu, vor fi în teren, astfel încât vor sancționa orice abatere pe care o transmitem și vor fi luate măsurile necesare”, a subliniat Alexe.

El a subliniat că în 2018 analizele privind calitatea aerului au arătat că în 70 de cazuri au fost depășite limitele.

„În 2013, vreau să menționez, că la această stație, au fost înregistrate 24 de zile cu depășiri, pentru ca în 2018 să avem 70. Din păcate vreau să subliniez faptul că de la an la an, sunt mai mari depășirile decât ar trebui. Imaginați-va că această stație, în decursul săptămânii viitoare sau peste două săptămâni, când vom reuși să punem toate datele cap la cap, să ieșim cu statistică, sunt șanse foarte mari că depășirile din 2019 să fie mai mari că cele din 2018. De cele mai multe ori, se arată cu degetul spre Ministerul Mediului că fiind cel care ar trebui să rezolve problema sau problematica poluării în România. Nu este mai fals de atât, fals. Nu Ministerul Mediului este cel care poate controla poluarea într-o capitală”, a explicat ministrului.

Alexe a susținut că este nevoie de o modernizare privind transportul public în comun în marile orașe, precum București, Brașov și Iași.

„Ministerul Mediului, prin planurile privind calitatea și managementul aerului, nu face altceva decât să aprobe niște măsuri, să informeze primăriile despre aceste depășiri, că ele să ia măsuri. În momentul de față, nu avem în București o centură așa cum ar trebui, astfel încât tot traficul să nu tranziteze tot centrul Bucureștiului. Imaginați-vă că și la stația de aici și cea de pe Mihai Bravu, avem depășiri record, de la an la an. Nu avem în momentul de față un transport public electrificat. Am avut prin Ministerul Mediului și am făcut acest lucru pentru UAT-urile din România o măsură dedicată celor trei orașe aflate în procedura de infrigement – București, Brașov și Iași- astfel încât să își modernizeze transportul public în comun. Din păcate doar Bucureștiul și Brașovul au reușit să acceseze aceste fonduri.”, a conchis acesta.

Precizările vin după ce consilierul general USR, Octavian Berceanu, a spus, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că măsurătorile parametrilor calității aerului respirat din Sydney și București au valori comparabile.

Octavian Berceanu își bazează afirmațiile pe datele furnizate de mai multe rețele independente de măsurare a calității aerului. Datele analizate de el sunt publicate în timp real pe mai multe site-uri naționale și internaționale. El a observat că suspensiile de particule PM10 / PM2.5 din Sydney și București sunt similare. Poluarea cu PM10 este de 161 ug/m3, în Capitală, iar în orașul comparat ajunge la 169 ug/m3.

Gabriela Firea: nu putem sa facem in noua luni ce nu s-a facut in 10 ani

Gabriela Firea a precizat că, deși a luat măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului, nu poate fi recuperat în 36 de luni ce nu s-a făcut în „zeci de ani”. Primarul general mai susține că ministrul Mediului ar trebui să îi tragă la răspundere pe consilierii PNL care au blocat proiectele anti-poluare.

„Aceste rețele (independente de măsurare a aerului, n.r.) nu sunt autorizate/omologate de către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor. Datele oficiale de calitate a aerului, raportate anual de România către Comisia Europeană, sunt datele obținute prin Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), constituită din stații fixe amplasate în aglomerările și zonele de evaluare a calității aerului, cu respectarea prevederilor Legii nr. 104/2011. Precizăm că RNMCA se află în administrarea Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, iar datele obținute sunt în prealabil validate de către Centrul de Evaluare a Calității Aerului (CECA), structură aflată în cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Capitalei.

Primăria Capitalei nu gestionează staţiile de măsurare a calităţii aerului, subliniază municipalitatea. Indicii de calitate la care se face referire reprezintă valori momentane înregistrate de către stațiile fixe de monitorizare, prin alte metode de măsurare decât metoda gravimetrică, fiind nevalidate.

„Încă din primul an de mandat am tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte poluarea în Capitală, iar faptul că nu s-a făcut nimic în ultimii zece ani în acest sens a dus la agravarea acestei probleme. Începând din 2016, însă, am luat măsuri concrete pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, dar nu poţi recupera în 36 de luni ce nu s-a făcut în zeci de ani! (...) Actualul ministru al mediului - care a descoperit acum, politic, poluarea din Bucureşti - ar trebui să-i tragă la răspundere pe consilierii PNL care au blocat nejustificat proiectele anti-poluare doar pentru că erau propuse de Gabriela Firea, dar şi pe fostul primar general interimar PNL, care, în timpul mandatului său, nu a luat nicio măsură concretă pentru protecţia mediului”, a precizat Gabriela Firea.

Primăria Capitalei mai spune în comunicatul de presă că a luat, în ultimii trei ani, o serie de măsuri cu rezultate concrete pentru combaterea poluării din Bucureşti: Vinieta Oxigen, 830 de noi mijloace de transport în comun ori managementul traficului.

Ministrul Mediului Costel Alexe a anunțat, luni, că aerul din București și orașele mari este din ce în ce mai poluat și că vor exista săptămânal verificări în teren, iar autoritățile publice responsabile vor fi sancționate.

Precizările vin după ce consilierul general USR, Octavian Berceanu, a spus, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că măsurătorile parametrilor calității aerului respirat din Sydney și București au valori comparabile, relatează Mediafax.

Octavian Berceanu își bazează afirmațiile pe datele furnizate de mai multe rețele independente de măsurare a calității aerului. Datele analizate de el sunt publicate în timp real pe mai multe site-uri naționale și internaționale. El a observat că suspensiile de particule PM10 / PM2.5 din Sydney și București sunt similare.

Poluarea cu PM10 este de 161 ug/m3, în Capitală, iar în orașul comparat ajunge la 169 ug/m3.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-07Parerea ta...

UN CETATEAN
07 Ian 2020

In sectorul 2 parcurile sunt mereu mutilate orin taieri de crengi ale arborilor de au ramas niste cioate. Prea multe dotari inghesuite ca in Parcul Tei cand erau suficiente 2-3. Proiecte care nu au avut sustinerea locuitorilor Si Ontanu mai vrea un mandat de primar ca trei nu i-au ajuns.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz