2020-01-19 11:54

Rolul covârşitor al masonilor în Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Ziua Naţională, celebrată de Masoneria Regulară

 |  20:00
Rolul covârşitor al masonilor în Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Ziua Naţională, celebrată de Masoneria Regulară

Istoria naţională a României recunoaşte şi atestăimplicarea masonilor atât în Unirea de la 1859, sub Alexandru Ioan Cuza, cât şiîn cea de la 1 decembrie 1918. Importante sunt cuvintele rostite de directorulCentrului Naţional de Studii Francmasonice, Horia Nestorescu-Bălceşti: "Românii datorează ideilorfrancmasonice şi francmasonilor făurirea României moderne, a independenţei, aRegatului, a Statului naţional unitar şi suveran".

Făuritorii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 au fost,alături de bravii soldaţi, şi oamenii politici ai vremii, francmasoni. PreşedinteleConsiliului de Miniştri din acea perioadă, Alexandru Vaida Voievod, şi NicolaeTitulescu sunt unii dintre ei. Primul a citit, la 1918, în Parlamentul de laBudapesta, ca reprezentant al românilor din Transilvania, citeşte, Declaraţiade valorificare a dreptului de autodeterminare al Naţiunii Române. A fost alesde Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, membru înConsiliul Dirigent al Transilvaniei şi membru al delegaţiei care a prezentatregelui Ferdinand I Actul Unirii. Cei doi au făcut parte din delegaţia românăla Conferinţa de Pace de la Paris 1919. Vaida Voievod a solicitat primirea înLoja intelectuală "Ernest Renan" în primele luni ale anului 1919. Dupăce Brătianu a semnat în numele României, la 28 iunie 1919, Tratatul de Pace cuGermania, în Galeria oglinzilor din castelul de la Versailles, a revenit înţară, unde, la 7 iulie 1919, a fost audiat în vederea iniţierii care a avut locabia la 4 august. În calitatea lui de membru al Marelui Orient, Vaida a avutprilejul să trateze cu Clemenceau şi cu George Lloyd, ei însişi masoni, în cutotul alte condiţii decât Ionel Brătianu. Potrivit diplomatului Viorel VirgilTilea (nepotul lui Ioan Raţiu, preşedintele Partidului Naţional Român), apreciacă „Alexandru Vaida-Voevod a ştiut să construiască pretenţiilor noastre o bazăarmonizată cu interesele Aliaţilor, izbutind să câştige României, în scurttimp, locul şi rolul cel mai important între toate statele Europei Centrale şiOrientale”.

Cuocazia Zilei Naţionale, Marea Lojă Naţională din România a organizat câtevamanifestări culturale. Marţi, a avut loc un concert de muzică clasicăromânească susţinut de Corul şi Orchestra Teatrului Naţional de Operetă “IonDacian”, simpozionul cu tema "Rolul elitelor intelectuale în progresulRomâniei", organizat în Aula Bibliotecii Academiei Române, unde aucuvântat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, urmat de conferenţiariiRadu Bălăbescu – Marele Maestru al MLNR, Gabriel Drăguşin, Adrian Dobre, RaduComănescu şi Cornel Vişoianu, Mare Maestru – Adjunct al MLNR. Pe lângă acestedouă evenimente, a fost organizată şi o ţinută ritualică festivă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-09-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray