2019-07-20 06:40

România a CÂŞTIGAT procesul cu Chevron. Câte zeci de MILIOANE de dolari trebuie să achite compania petrolieră ca DESPĂGUBIRI

 |  10:45
România a CÂŞTIGAT procesul cu Chevron. Câte zeci de MILIOANE de dolari trebuie să achite compania petrolieră ca DESPĂGUBIRI

Compania petrolieră Chevron trebuie să achite Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) suma de 73.450.000 de dolari în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, fără respectarea obligaţiilor financiare prevăzute de Legea petrolului.

Decizia aparţine Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ de la Paris (ICC Paris), cea mai importantă instituţie de arbitraj comercial internaţional, care a fost solicitată să se pronunţe în litigiul dintre Chevron şi ANRM.Potrivit deciziei, compania Chevron este obligat să plătească ANRM suma de 73.450.000 de dolari, la care se adaugă dobânda legală stabilită la nivelul ratei de referinţă a BNR + 8%, calculată începând cu d ata de 23.10.2014 până la data plăţii integrale, precum şi cheltuielile arbitrale suportate de ANRM, anunţăGuvernul, citat de News.ro.

ANRM şi Chevron România Holdings au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare în perimetrele EX 17 – Costineşti, EX – 18 Vama Veche şi EX – 19 Adamclisi, aprobate prin hotărâri de guvern, care prevedeau obligaţii minime de explorare asumate de Chevron.În noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM că renunţă la acordurile de concesiune menţionate. ANRM a refuzat să emită, însă, decizia de încetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de către compania petrolieră, a art. 40 din Legea petrolului. Mai exact, Chevron nu a pus la dispoziţia  autorităţii competente ”suma reprezentând contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier şi al celor de dezvoltare şi exploatare, scadente la data notificării renunţării şi neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier”.

Compania americană s-a adresat Curţii de Arbitraj în iunie 2015, solicitând să se constate că şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de acordurile petroliere cu ANRM pentru încetarea contractelor. Până la finalul anului 2015, ANRM a depus la Curtea de Arbitraj de la Paris atât răspunsul faţă de cererea de arbitrare (Answer to the Request for Arbitration), cât şi o cerere reconvenţională prin care formula revendicări financiare rezultate din contractele de concesiune.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-02-03

In legatura cu acest articol...

Compania Chevron renunţă la proiectele privind exploatarea gazelor de şist din România

Chevron îşi poate continua activitatea în Vaslui

Tribunalul Iaşi a respins cererea GISC de suspendare a efectelor acordurilor de mediu obţinute de Chevron

Chevron a anunțat că se retrage din Bulgaria. România, Polonia și Ucraina pe lista companiei

Chevron insistă să exploreze gaze de şist în România

Chevron, foarte aproape de explorarea gazelor de şist în România

Chevron a obţinut o a doua autorizaţie pentru exploatarea gazelor de şist

Pungeşti. Zeci de localnici au atacat camioanele companiei Chevron

Traian Băsescu a discutat cu directorul Chevron despre angajarea tinerilor români

Autorizaţiile de mediu acordate Chevron, pe masa Tribunalului Iaşi

APM Vaslui: Acord de mediu privind exploatarea Chevron de la Puieşti

UPDATE. 400 de oameni protestează la Pungeşti. Gardul proprietății companiei, dărâmat aproape în totalitate. Chevron suspendă activitățile

Gigantul Chevron a demarat prima explorare a gazelor de şist în România

Siliştea, Vaslui: Chevron şi-a suspendat activitatea de explorare a gazelor de şist

GAZE DE ŞIST: Chevron va explora la Bârlad
Parerea ta...

ANONIM
03 Feb 2018

Trai si veselie pe mafia psd. Vor dispare tuti banii in timp record cum au disparut in guvernarea tariceanu banii din vanzareaBCR.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray