2020-08-05 14:48

România va avea o platformă Cloud Computing pentru instituţiile publice

 |  12:18
România va avea o platformă Cloud Computing pentru instituţiile publice

România va avea o o infrastructură de tip cloud destinată eficientizării activității instituțiilor publice, în valoare estimată de 76,2 milioane de lei (aproximativ 16 milioane de euro), odată cu lansarea oficială a proiectului în cadrul unei conferințe de specialitate, organizată miercuri de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București - ICI, dezvoltatorul de program.

Finanțarea proiectului, pentru care s-a pornit licitație în data de 1 aprilie, este realizată din fonduri structurale și are loc prin intermediul Organismului Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale /OIPSI/ din cadrul Ministerului Societății Informaționale /MSI, relatează Agerpres.

ICI București a demarat marți o licitație deschisă pentru implementarea acestei platforme de cloud computing pentru instituțiile publice, după cum reiese din informațiile postate în Sistemul Electronic de Achizitii Publice /SEAP/.

Conform caietului de sarcini, platforma ar urma să asigure resursele IT de procesare și stocare, precum și comunicații performante pentru ca ministerele, agențiile și alte instituții locale sau centrale să aibă posibilitatea să migreze tehnica de calcul regăsită sub formă de centre de date locale sau calculatoare individuale, pe o platformă unică. În acest mod, se estimează o reducere a costurilor la nivel local cu administrarea propriei infrastructuri IT, specifice fiecărei instituții.

Obiectivele proiectului 'Infrastructură de tip cloud pentru instituțiile publice din România' — ICIPRO sunt, printre altele, modernizarea, dezvoltarea și eficientizarea serviciilor publice oferite către cetățeni prin intermediul unei infrastructuri de tip Cloud Computing.

În plus, se are în vedere eficientizarea sistemului de achiziții publice pentru echipamente și servicii IT&C în cadrul instituțiilor publice locale și centrale prin proiectarea și implementarea unei platforme Cloud la nivel central dedicată instituțiilor publice din România.

Proiectul se încadrează în prevederile obiectivului general al Programului Operațional Sectorial 'Creșterea Competitivității Economice', privind îmbunătățirea productivității în toate sectoarele de activitate și reducerea decalajului acestui indicator față de nivelul mediu al productivității în UE, astfel ca până în 2015, România să atingă 55% din productivitatea medie a UE.

Sisteme informatice care sprijină desfășurarea activităților instituțiilor publice

Soluția va permite găzduirea de sisteme informatice care sprijină desfășurarea activităților instituțiilor publice, în calitate de beneficiari finali, obiectivul fiind oferirea de servicii de eGuvernare la nivele ridicate de calitate către cetățeni.

Participanții la licitație trebuie să aibă o cifră medie globală de afaceri pe ultimii trei ani de minimum 122,57 milioane lei. Totodată, ofertantul trebuie să demonstreze că, în perioada 2011-2013, a furnizat produse similare în valoare cumulată de cel puțin 46,52 milioane lei, furnizate la nivelul a maxim patru contracte și a prestat servicii similare în valoare cumulată de minimum 14,77 milioane lei, prestate la nivelul a cel mult două contracte.

Termenul limită pentru pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 21 mai 2014. Deschiderea ofertelor este programată pentru 22 mai.

La sfârșitul lunii noiembrie 2013, fostul ministru pentru Societatea Informațională, Dan Nica, semna alături de beneficiarul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică /ICI/, contractul aferent proiectului 'Infrastructură de tip Cloud pentru Instituțiile Publice din România — ICIPRO'.

Proiectul face parte din cadrul Operațiunii 3.2.1. și a fost parafat în urma apelului 5.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-04-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz