2020-04-07 11:37

Romii din St-Etienne vor fi expulzaţi a zecea oară în ultimele şapte luni

 |  17:19
Romii din St-Etienne vor fi expulzaţi a zecea oară în ultimele şapte luni

Principalacomunitate de romi din Valea Loirei, instalată în St-Etienne, va fi din nouexpulzată, familiile aşteptând vizita poliţiştilor în noaptea de vineri, pentruaceşti oameni declaraţia recentă a Administraţiei Prezidenţiale din Franţa nuînseamnă nimic nou, potrivit site-ului leprogres.fr.

Lângăcimitirul Montmartre, în tabăra de romi din Saint-Etienne se întrevădacoperişul de tablă, prelatele de plastic şi noroiul permanent. Nota proastă aacestui orăşel îţi sare în ochi. O veche poartă ruginită şi resturile uneiposibile carcase electrice îi întâmpină pe vizitatori.

Oameniidin tabără nu sunt nici foarte prietenoşi, dar nici total ostili. Câtevacuvinte în limba română le servesc drept apărare legitimă. Două tinere vin săse intereseze de motivele vizitei, în timp ce nişte copii trag cu urechea de departe."Da, am auzit ce a spus preşedintele Franţei ieri (joi-n.r.). Dar nu vădce s-ar putea schimba", spune Mariana.

Aceastămamă de 26 de ani a venit în St-Etienne în 2006, din Caraş-Severin, urmându-şimare parte din familie. "Bunicii mei sunt îngropaţi chiar aici",spune ea arătând spre cimitir.

Jumătatedin comunitate, care ocupă în prezent terenul, a venit în tabără în 20 mai.Ceilalţi s-au alăturat grupului în 8 iunie, după nenumărate expulzări. După oprimire călduroasă, ei vor fi însă obligaţi să se mute din nou, la numai câtevasăptămâni.

Utilizareaforţei publice corespunde unei dispoziţii legale existente deja şi pe carepreşeditele francez Nicolas Sarkozy a reafirmat-o miercuri.

"Măvăd nevoit să recurg la expulzare, atunci când aceşti oameni au ocupat ilegalterenul, deşi situaţia lor deosebit de dificilă este una dintre principalelemele preocupări", a spus primarul din Saint-Etienne, Maurice Vincent.

Marianaşi cei doi copii ai săi trăiesc zilnic cu ameninţarea expulzării. UneleONG-uri, cum este de exemplu "Educaţie fără Frontiere", le dau uneoripuţină speranţă. "A venit un domn, într-o zi, cu o hârtie. Ne-a spus căeste vorba despre expulzarea noastră şi că trebuie să semnăm. Ne avertisasedeja cineva de la o asociaţie că nu trebuie să semnăm nici o hârtie care nu areştampila primăriei sau a prefecturii, aşa cum era şi în cazul acesta, astfel cănu am semnat nimic. Domnul nu a fost deloc încântat şi a aruncat foaia pejos", îşi aminteşte Mariana, care lângă ea s-au apropiat şi copii, şiadulţi.

Opatrulă a poliţiei municipale intră în tabără şi semnalează că nişte crengiameninţă să cadă peste locul unde erau animalele. Şeful grupului de romi, tăcutpână atunci, profită şi încearcă să arăte calea de ieşire. Un singur lucrucontează aici sau în altă parte: "Lăsaţi-mi copiii să meargă laşcoală" - a încheiat Mariana.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-10-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine