2019-10-14 07:15

S-a ADOPTAT Statutul magistraților. Judecătorii vor plăti pentru greșelile lor

 |  23:48
S-a ADOPTAT Statutul magistraților. Judecătorii vor plăti pentru greșelile lor

Propunerea de modificare a legii 303/2004 potrivit căreia statul va fi obligat să se îndrepte împotriva judecătorilor care au săvârșit o eroare a fost adoptată.

Miercuri seară, după îndelungi dezbateri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat propunerea de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor potrivit căreia statul va fi obligat să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă.

”După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, se arată în amendamentul adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.

Iniţial, comisia specială privind legile justiţiei a respins această propunere în favoarea unui amendament formulat de Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asociaţia Magistraţilor, potrivit căruia statul ”are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit o eroare judiciară din neglijenţă sau cu rea-credinţă.

Preşedintele comisiei parlamentare speciale privind legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat luni că PSD va susţine în plenul Camerei Deputaţilor propunerea respinsă săptămâna trecută ca, în cazul săvârşii unei erori de către un judecător, statul să aibă obligaţia de a se îndrepta cu acţiune în regres împotriva respectivului magistrat pentru recuperarea prejudiciului.

Camera Deputaţilor este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Senatul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-12-06Parerea ta...

MARCEL
07 Dec 2017

CINE GRESESTE PLATESTE....ASA E IN TOATA LUMEA ..NU MI SE PARE NIMIC ANAPODA ...ESTE CORECT...INAINTE DE A LUA O DECIZIE TREBUIE SA ANALIZEZI CU SIMT DE RASPUNDERE...
MARINELU
07 Dec 2017

IN SFARSIT SI O LEGE NORMALA !
GRIGORE
08 Dec 2017

Eu am cercetat, si nu exista nicaieri in lume nici o prevedere legala prin care un judecator plateste in mod financiar sau legal pentru o judecata gresita, adica o judecata facuta in mod gresit, dar totusi, facuta din perfecta buna vointa. Judecatorii in mod normal sunt de aceia "imuni prin definitia de a fi judecatori", iar verdicturile lor, sentintele lor pot fi disputate doar la o curte mai inalta, de catre un alt judecator. Singura circumstanta in care o judecata poate fi atacata, si judecatorul respectiv atacat este in cazul care judecata respectiva a fost facuta din rea credinta, judecatorul fiind "compromis" cumva dpdv legal, sau "cumparat", infuentat in asa fel sa nu mai fie in stare sa ofere o judecata corecta dpdv legal. De aceia ideea de a traii intro lume in care "judecatorii vor platii" il reduce pe judecator la nivelul inculpatului, ceea ce este exact ce se doreste, putem specula - razbunarea cleptocratiei, a clasei interlope pe cei din sistemul de justitie, razbunarea prealabila, si avertizarea efectiv a oricarui judecator (sau procuror) care ar indraznii sa le pericliteze "carierele". Poate am inteles eu prost, ce doreste PSDul prin aceasta legislatie. Daca acesta este cazul si exista argumente bune impotriva, sunt bucuros sa le aud.
DANIEL RADOSLAV
08 Dec 2017

BRAVO! FELICITARI PSD+ALDE !
@GRIGORE
08 Dec 2017

Adica: "Poti sa gresesti si sa nu platesti," ca esti judecator...BRAVO poti sa faci ce vrei daca esti judecator...Poti sa gresesti "intentionat" si sa nu fii acuzat...CE BINE ESTE SA FI JUDECATOR . POTI FURA FARA SA SPUNA NIMENI NIMICA...BRAVO, IN TARA SI IN LUMEA ASTA ...NU STIAM ASTA ...MA FAC JUDECATOR DACA SE POATE ASTA....CE BINE ESTE IN DEMOCRATIA ASTA... POTI FURA SAU FACI CE VREI SI NIMENI NU TE POATE ACUZA DACA ESTI JUDECATOR...
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
08 Dec 2017

ha ha.....27de ani justitia a fost SEFUL MAFIEI ...au protejat toti infractorii si rad pe sub mustati...TERORISTII DIN DECEMBRIE 1989 IZMENARII UDROAICELE...TOTI PROTEJATI DE JuSTITiA CoMpLiCE LA CRiME TERoRISM Si JAFuri
GEORGE BURGHIU
09 Dec 2017

Si ar fi prea putin doar să răspundă material.... ARSI PE RUG PENTRU CA SA ECHIVALEZE CU VIEȚILE DISTRUSE PRIN SENTINȚE PLĂTITE DE INFRACTORI!!!
KAGULAS
10 Dec 2017

O lege buna care va impiedica judecatorii sa judece cu dubla masura. Condamni la 4 ani cu executare o batrana care a furat o gaina si dai 2 ani cu suspendare unuia care a furat miliarde...
MEDIATOR
11 Dec 2017

In sfarsit un lucru demn indiferent de partid ! Ambitia si-aspus cuvantul! Asteptam replica !
SUCIU IOV
12 Dec 2017

Această ledge e bine v enita pentru a stârpi uncle strânbatăți care le făceau uni judecători (greşeşti plăteşti)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray