2020-04-07 18:03

S-au concentrat pe consolidarea digurilor pe Dunăre, dar au uitat de Prut

 |  18:41
S-au concentrat pe consolidarea digurilor pe Dunăre, dar au uitat de Prut

PeSiret şi pe Dunăre, problemele au dispărut. Au apărut, însă, altele - judeţulGalaţi, deja încercat de Dunăre şi Siret, este ameninţat de Prut, un afluent alfluviului care a distrus până acum tot ce a avut în cale începând din RepublicaMoldova. Hidrologii avertizează asupra sosirii unei viituri pe râul Prut pentruziua de astăzi.

RâulSiret a coborât, duminică, la ora 18.00, sub cota de atenţie (550 cm), având549 cm la Şendreni, acolo unde depăşise cota de pericol şi ameninţa să inundecirca 100 de case. La aceeaşi oră, Dunărea măsura la Galaţi 650 cm, cu şasecentimetri mai puţin decât în cursul dimineţii, dar cu 50 cm peste cota deinundaţie. Ieri, Dunărea măsura la Galaţi 644 cm, cu 12 cm mai puţin decâtduminică,dar cu 44 cm peste cota de inundaţii, iar Siretul, 518 cm, cu 40cm mai puţin decât duminică, şi sunt în continuă scădere.

Înschimb, Prutul a depăşit, ieri, la Oancea, în judeţul Galaţi, cota istoricăînregistrată în 2008, de 648 cm, atingând 652 cm, cu 52 cm peste cota depericol, iar nivelul râului este în continuă creştere. Câteva zeci de militarişi pompieri, coordonaţi de specialişti de la Apele Române, lucrează încă desâmbătă la supraînălţarea digurilor de pe cursul râului, în judeţul Galaţi.Sunt supraînălţate digurile Brateşul de Sus şi Brateşul de Jos, în dreptul satelorŞiviţa (comuna Tuluceşti) şi Rogojeni (comuna Suceveni), iar în satul Vlădeşti(comuna Cavadineşti) se intervine pentru stoparea infiltraţiilor în dig.

Starede alertă de-a lungul râului

Toatecomitetele locale pentru situaţii de urgenţă din comunele riverane Prutuluisunt în alertă de duminică, atunci când apele Prutului au inundat peste 500 dehectare de teren agricol, păşuni şi grădini din judeţul Galaţi, precum şiamenajarea piscicolă Maţa Rădeanu, în suprafaţă de peste 600 de hectare."În satul Rogojeni (comuna Suceveni) au fost inundate 120 ha terenagricol, iar în satul Vădeni (comuna Cavadineşti) au fost inundate 350 hapăşune, 31 ha teren arabil, 3,5 ha grădini, precum şi amenajarea piscicolă MaţaRădeanu (605 ha). Toate aceste suprafeţe se află în zone inundabile, în albiamajoră a râului", a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt alPrefecturii judeţului Galaţi, Petrica Paţilea Crângan.

Călăraşi:Sutede gospodării inundate

Aproape130 de gospodării şi peste 3.800 de hectare de teren din mai multe localităţidin judeţul Călăraşi au fost inundate în urma revărsării Dunării, al căreidebit a ajuns, ieri, la 12.580 de metri cubi pe secundă, prognoza indicând oscădere a nivelului fluviului pentru zilele următoare. Potrivit specialiştiilorSistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Călăraşi, 129 de gospodării, 3.848 dehectare de teren, dintre care 1.610 hectare de izlaz şi 2.238 de hectare de terenarabil, precum şi 11.000 de hectare de pădure au fost inundate în urmacreşterii nivelului Dunării, transmite corespondentul Mediafax. Localităţileafectate de inundaţii sunt Călăraşi, Olteniţa, Roseti, Dichiseni, Unirea,Jegălia, Borcea, Modelu, Căscioarele, Chirnogi, Ulmeni, Chiselet, Mânăstirea,Dorobanţu, Ciocăneşti, Grădiştea şi Spanţov. Totodată, cele mai multe suprafeţeafectate de revărsarea apelor sunt Unirea, cu 1.062 de hectare, Roseti, cu904,5 hectare, Borcea, cu 650 de hectare, Dichiseni, cu 564 de hectare şiJegălia, cu 402 hectare. Dunărea a ajuns, luni, la cota de 594 de centimetri,la postul hidrometric Călăraşi, cu 44 de centimetri peste cota de atenţie,debitul fiind de 12.580 de metri cubi pe secundă. Reprezetanţii SGA Călăraşi auprecizat că prognoza pentru următoarele zile indică o scădere a niveluluiDunării la postul hidrometric Călăraşi, la o cotă de aproximativ 357 decentimetri şi un debit de 8.117 metri cubi pe secundă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine