2020-02-17 23:09

S-au împlinit trei ani de la dispariţia avocatei braşovene. Mai sunt doi ani până când Elodia poate fi declarată oficial moartă

 |  18:45
S-au împlinit trei ani de la dispariţia avocatei braşovene. Mai sunt doi ani până când Elodia poate fi declarată oficial moartă

Astăzise împlinesc trei ani de la misterioasa dispariţie a avocatei braşovene ElodiaMarilena Ghinescu. Deşi, în cazul ei, procurorii Parchetului de pe lângă ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie derulează încă o anchetă, fiind ferm convinşi căaceasta a fost ucisă, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, de către soţul ei,poliţistul Cristian Cioacă, până în prezent anchetatorii nu au reuşit sădovedească acest lucru.

Elodia Ghinescu a dispărut de la domiciliul ei, situat într-un apartamentde la etajul al patrulea al unui bloc din strada Gloriei, la numărul 10, în Braşov,la data de 30 august 2007, dimineaţa. Dispariţia ei a fost comunicată Secţiei 2Poliţie Braşov de către soţul ei, Cristian Constantin Cioacă, abia după cincizile, precizându-le colegilor săi de la Biroul Urmăriri că soţia sa a părăsitdomiciliul conjugal. La două săptămâni de la dispariţie, cazul a fost preluatde către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului depe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dispus efectuarea uneipercheziţii în apartamentul conjugal. Cu acest prilej, anchetatorii audescoperit stropi de sânge atât în dormitorul conjugal, cât şi în baiadormitorului, precum şi în sufragerie şi pe holul de acces către dormitoare. În portbagajulautoturismului marca Peugeot 607, aparţinând poliţistului Cristian Cioacă,oamenii legii au descoperit mai mulţi saci din plastic de culoare neagră, dar şipete de sânge. În urma analizelor de laborator s-a stabilit că toate acele peteproveneau de la sângele Elodiei Ghinescu.

N-au probe să-l aresteze

Procurorul Marius Iacob a dispus pe loc începerea urmăririi penale împotrivalui Cristian Cioacă, acuzându-l că şi-a ucis soţia, în urma unui conflictconjugal spontan, după care i-a transportat cadavrul într-o locaţieneidentificată nici până în ziua de astăzi. Anchetatorii sunt de părere că poliţistulCioacă şi-a ucis, involuntar (i-a aplicat o lovitură în urma căreia Elodia amurit), soţia, după ce a descoperit că aceasta îşi petrecuse o vacanţă în Dubaiîn compania unui angajat SPP cu care avusese o relaţie adulterină. După ce arfi ucis-o, poliţistul i-ar fi cărat cadavrul soţiei pe scări, noaptea, iar încursul dimineţii următoare l-ar fi transportat în portbagajul autoturismului într-ozonă necunoscută. Argumentele procurorilor nu i-au convins însă pe magistraţiiCurţii de Apel Braşov să emită pe numele lui Cristian Cioacă un mandat dearestare preventivă, pe motiv că nu se poate demonstra că Elodia este, într-adevăr,moartă. Nu a fost luat în calcul nicirezultatul testului poligraf, unde, la întrebarea dacă şi-a omorât şitransportat soţia, Cristian Cioacă a răspuns “nu”, iar aparatul a stabilit căacest răspuns este simulat.

În paralel, anchetatorii au disjuns din materialul probator al cauzei unnou dosar pe care l-au înaintat Serviciului Teritorial Braşov al DIICOT, pentruviolarea secretului corespondenţei. În acest dosar, Cristian Cioacă şi un altpoliţist din cadrul Poliţiei Municipiului Braşov, Marius Breazu, au fost puşisub acuzare că ar fi pătruns ilegal în laptopul existent în cabinetul deavocatură al Elodiei Ghinescu, de unde au sustras e-mailuri şi fotografiiintime ale avocatei, pe care le-au răspândit, ulterior, în presă. CristianCioacă a fost arestat preventiv în acest dosar în luna ianuarie a anului 2009, însăa fost pus după câteva zile în libertate sub control judiciar.

În toamna anului 2007, într-o râpă situată la marginea drumului care facelegătura între Braşov şi Râşnov, anchetatorii au descoperit mai multe bunuriabandonate, care s-au aflat în locuinţa soţilor Cioacă-Ghinescu, printre caremai multe lucruşoare ale copilului lui minor, o fotografie a Elodiei cu fostulei soţ Ciprian Mustaţă, dar şi cămaşa unei uniforme de poliţist, de pe care s-arecoltat ADN-ul lui Cristian Cioacă. Nici aceste probe nu s-au doveditsuficient de solide pentru a-l prezenta pe poliţist încă o dată în faţa instanţei.

În 2012, Cioacă poate fi arestat

Pentru găsirea cadavrului Elodiei Ghinescu, procurorii au efectuat sute decăutări şi scotociri. Au apelat la serviciile jandarmilor montani, însoţiţi decâini special antrenaţi. Ulterior, s-a apelat la serviciile scafandrilor, careau periat mai multe lacuri şi baraje din zona Braşovului şi a Argeşului. Fărărezultat. Deşi sunt convinşi că avocata este moartă, ca urmare a acţiunii ucigaşesăvârşită de propriul soţ, anchetatorii nu pot demonstra cu probe acest lucru.Astfel ei aşteaptă ca timpul să aducă proba probelor. Potrivit legii, o persoanăpoate fi declarată dispărută pe cale judecătorească după ce a trecut un an dela dispariţie de facto. Familia avocatei a făcut acest demers în instanţă şiastăzi Elodia este declarată dispărută de către judecători. Pentru ca o persoanădispărută să fie declarată decedată pe cale judecătorească, trebuie să treacăcinci ani de la dispariţia de facto. Pe asta mizează şi procurorii, care aşteaptăziua de 30 august 2012, pentru a cere instanţei să o declare pe Elodia Ghinescudecedată pe cale judecătorească. Odată intraţi în posesia acestui document,anchetatorii pot merge din nou în faţa judecătorilor, pentru a cere ca poliţistulCristian Cioacă să fie arestat pentru uciderea soţiei sale în noaptea de 29spre 30 august 2007.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine