2020-07-07 11:41

Şase! Vine Hayssam! Ultima piesă din planul de aducere în ţară a lui Omar Hayssam – Tratatul româno-sirian privind transferul condamnaţilor semnat la Cotroceni

 |  17:33
Şase! Vine Hayssam! Ultima piesă din planul de aducere în ţară a lui Omar Hayssam – Tratatul româno-sirian privind transferul condamnaţilor semnat la Cotroceni

Dupădoi ani de la vizita la Damasc, Traian Băsescu îşi vede visul împlinit - OmarHayssam va fi adus în România din ţara sa natală, Siria. Succesul a fostparafat şi a devenit oficial ieri, la Cotroceni. Este o chestiune de timp, şinu foarte mult, pentru extrădarea afaceristului condamnat definitiv pentrurăpirea jurnaliştilor români în Irak.

Româniaşi Siria au semnat, ieri, Tratatul privind transferul de persoane care aucondamnări privative de libertate. A fost singura piesă lipsă, elementul-cheiedin planul de aducere în ţară a fugarului Omar Hayssam. Tratatul a fost semnat,la Cotroceni, de către ministrul român al justiţiei, Cătălin Predoiu, şiministrul sirian de externe, Walid al-Moallem, cu ocazia vizitei de stat laBucureşti a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad.

Previziunealui Maior

ŞtiaMaior ce ştia. Şeful SRI a spus încă de sâmbătă, la TVR 1, că este"convins" că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriulRomâniei. Ba mai mult, a spus că ştie care este în prezent statutul acestuia înSiria, dar nu a făcut alte precizări. Nici nu era nevoie. Se ştie că Hayssameste reţinut în ţara natală.

Ministrulde externe, Teodor Baconschi, a anunţat în 6 octombrie, într-o declaraţiepentru Mediafax, că preşedintele sirian Bashar al-Assad va face o vizită înRomânia în acest an, ocazie cu care vor fi semnate mai multe acorduribilaterale pe justiţie şi afaceri interne, un acord de extrădare intrând înacest pachet. "Preşedintele Bashar al-Assad va vizita România încurând", a spus atunci Baconschi, adăugând că această vizită este înpregătire şi că va avea loc în cursul acestui an. Întrebat dacă, în condiţiileîn care MAE a anunţat că va fi discutată şi extinderea cadrului juridicbilateral cu ocazia vizitei sale la Damasc, a avut convorbiri pe tema acorduluide extrădare cu Siria, şeful diplomaţiei române a spus că vor fi semnate maimulte acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne cu ocazia venirii luiBashar al-Assad la Bucureşti. "Cu ocazia vizitei preşedintelui vor fisemnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne", aspus ministrul, care, întrebat despre acordul de extrădare, a adăugat că acesta"intră la pachet".

Biroulde presă al Ministerului de Externe a comunicat, în 8 ianuarie 2010, lasolicitarea Mediafax, că MAE a transmis autorităţilor siriene un proiect detratat privind extrădarea, elaborat de Ministerul Justiţiei. Potrivit MAE,proiectul de tratat se află în prezent în analiza părţii siriene. Tot la aceadată, Ministerul Justiţiei a confirmat că a înaintat pe canale diplomatice unproiect de tratat privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană,precizând că nu a fost sesizat de partea siriană "cu poziţii legate deacest proiect".

Băsescua pus bazele Tratatului în 2008, la Damasc

Totula început acum doi ani, când, pe 8 octombrie, Băsescu a făcut o vizită înSiria, unde a discutat problema „Hayssam” cu omologul său, Bashar al-Assad. Unan mai târziu, în 16 noiembrie 2009, Băsescu făcea mai multe precizări spunândcă vizita sa în Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificarea acordului deextrădare între România şi Siria, pentru ca, la finalul acestora, Omar Hayssamsă fie extrădat în România.

Deţinereasirianului în închisoarea politică Tadmor, anunţată cu trei luni înainteavizitei lui Băsescu

OmarHayssam se află în Siria din anul 2006, unde ar fi plecat cu ajutorul rudelorsale, Mukhles şi Mahmoud Omar, şi a armatorului sirian Mustafa Tartoussi, trimişi,de altfel, în judecată. La unul dintre termenele procesului în care aceştiasunt judecaţi, avocatul lui Tartoussi, Ionel Haşotti, a spus că arecertitudinea reţinerii lui Hayssam în Siria.

Primele informaţii despre reţinerea lui Hayssam în Siria au apărut încă dinvara anului 2008, cu trei luni înainte de vizita oficială a lui Băsescu laDamasc. În luna iulie, surse diplomatice susţineau că OmarHayssam a fost pus în arest la domiciliu, fiind acuzat de două fapte deatingere a siguranţei naţionale. Ulterior, el ar fi fost încarcerat înînchisoarea politică Tadmor, unde era deţinut cumnatul preşedintelui Bashar al-Assad,Assef Shawkat, fost şef al serviciilor secrete militare siriene, despre care autorităţileromâne ştiau că este protectorul din Siria al lui Omar Hayssam. Shawkat esteunul dintre cei cinci oficiali sirieni care ar fi trebuit inculpaţi pentruasasinarea lui Rafiq Hariri, dar, în mod misterios, numele lor au dispărut dinraportul procurorului german, mandatat de ONU, Detlev Mehlis. Printre acestenume se afla şi fratele lui Al-Assad, Maher Assad. Pe 6 aprilie, liderul dinexil al opoziţiei siriene, Abd al-Halim Khaddam, a anunţat că are informaţiidin ţara natală potrivit cărora Shawkat a fost pus în arest la domiciliu, cugărzi la poartă, fiind bănuit de implicare în asasinarea liderului Hezbollah,Imad Mughniya. Ancheta ar fi fost condusă de un apropiat al lui Bashar, AmidKhafez Maklouf. Siria nu a confirmat informaţia, dar a anunţat că, laconducerea serviciului secret al armatei, a fost numit Ali Younes, în locul luiShawkat. Din acel moment, în România s-a zvonit permanent că şi Hayssam a fostarestat. Ulterior, în luna august, alte surse, de data aceasta din AmbasadaSiriei la Bucureşti, dădeau ca sigură reţinerea lui Hayssam.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-28

Mai multe imagini:
Şase! Vine Hayssam! Ultima piesă din planul de aducere în ţară a lui Omar Hayssam – Tratatul româno-sirian privind transferul condamnaţilor semnat la Cotroceni
zoom
Şase! Vine Hayssam! Ultima piesă din planul de aducere în ţară a lui Omar Hayssam – Tratatul româno-sirian privind transferul condamnaţilor semnat la Cotroceni
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz