2020-02-25 07:21

Scafandri dispăruţi în mare, după ce au coborât la epava turcească din apropierea portului Constanţa

 |  14:54
Scafandri dispăruţi în mare, după ce au coborât la epava turcească din apropierea portului Constanţa

Doiscafandri ai unei firme particulare au dispărut, joi seară, în timpulscufundării la epava navei sub pavilion turcesc Medy, din apropierea digului denord al portului Constanţa, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivitdirectorului Agenţiei Navale de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), IonVoicu, cei doi scafandri aparţin firmei particulare Hunter’s Company, iar joidupă-amiază au mers pentru o filmare la epava vasului turcesc Medy. "Eravorba despre o echipă formată din patru scafandri. Doi au intrat să filmeze şiau ieşit, iar apoi au intrat ceilalţi doi. După aproximativ 40 de minute,însoţitorii lor au văzut că aceştia nu mai ies, iar primii scafandri au intratdin nou în apă, să-i caute", a declarat Ion Voicu.

Pentrucă nu s-a reuşit localizarea lor, s-a solicitat sprijinul autorităţilor, iar înzonă au ajuns mai multe ambarcaţiuni ale ARSVOM şi ale Poliţiei de Frontieră."Din păcate, când am ajuns noi acolo marea se montase foarte tare şi nu ammai putut coborî cu scafandrii noştri pentru că le-am fi pus viaţa în pericol.Am continuat să patrulăm zona cu navele, până la lăsarea întunericului, însperanţa că au ieşit cumva la suprafaţă şi plutesc în derivă, dar nu i-am găsit”,a mai afirmat directorul ARSVOM.

Vineridimineaţă, scanfadrii ARSVOM au încercat din nou să meargă în zona în care audispărut colegii lor, dar nu au putut ieşi în larg din cauza vremiinefavorabile. "Am încercat să ieşim, dar nu ne-a lăsat marea. Are gradul5-6 în larg (valuri de 4-5 metri înălţime - n.r.), iar vântul suflă cu puterea7-8 (aproximativ 60-70 km/h - n.r.). Nu avem cum să mergem până acolo. Vomîncerca şi spre după-amiază, dar, din păcate, meteorologii anunţă vreme proastăpentru toată ziua", a declarat Ion Voicu, care spune că nu ştie ce s-ar fiputut întâmpla deoarece cei doi erau scafandri cu experienţă, iar unul dintreei îi era prieten şi lucraseră împreună mai mulţi ani la ARSVOM. "Eu spercă au reuşit totuşi să iasă cumva la suprafaţă şi sunt împinşi de valuri şicurenţi spre plajele din sud, spre Tuzla sau Costineşti", a mai declaratIon Voicu.

Ceidoi scafandri dispăruţi sunt Cătălin Ispas, de 26 de ani, şi Cristian Zarafu,de 38 de ani. Cătălin Ispas este pompier angajat al Inspectoratului Judeţeanpentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, iar în timpul liber colabora cu firmaHunter’s. Cristian Zarafu este scafandru cu experinţă şi a lucrat, până în urmăcu cinci ani, la Agenţia Navală de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, fiindchiar şeful echipei de scafandri.

VasulMedy, sub pavilion Turcia, s-a scufundat, în 1 septembrie, la aproximativ şasemile marine de capul digului de nord al portului Constanţa, travers cătreEforie Sud, la o distanţă de patru mile marine faţă de ţărm.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine