2020-05-25 09:24

Scandal între magistrați. Judecătorii condamnă CSM

 |  21:01
Scandal între magistrați. Judecătorii condamnă CSM

Accesul în magistratură și promovarea magistraților sunt probleme de fond în care Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să țină cont de modificările propuse de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), o atitudine prin care CSM desconsideră temele importante ridicate de magistrați și pe care organizația judecătorilor o condamnă, se arată într-un comunicat primit miercuri, de la UNJR.

În opinia judecătorilor, CSM a evitat „din nou discutarea pe fond a problemelor din justiţie”. Marți, pe 28 iulie, consiliul a anunțat că „în cadrul discuțiilor din comisie nu s-a luat în calcul solicitarea UNJR ca propunerile vizând modificarea accesului în magistratură și a procedurii promovării magistraților să nu fie aprobate de plenul CSM, în condițiile în care riscurile serioase pe care le implică aceste modificări au fost temeinic argumentate”.

În comunicat, UNJR consideră că „atitudinea Consiliului Superior al Magistraturii de a trata cu superficialitate o cerere legitimă a magistraților”, și anume aceea de a fi dezbătute problemele de fond care „afectează justiția” este „nu doar revoltătoare, dar ridică din nou semne de întrebare” cu privire la felul în care actualii membri ai CSM înțeleg menirea pentru care au fost aleși în consiliu, un organism care ar trebui să fie „garantul independenței justiției”.

Acuzații de interese obscure

Uniunea se referă la modificările care ar urma să permită accesul la funcția de judecător sau procuror doar pe baza unui „interviu” susținut de candidați în fața membrilor CSM. UNJPR este de părere că această procedură nu oferă garanția unei selecții obiective a magistraților la baza căreia ar trebui să stea profesionalismul și integritatea. În plus, prin modificările propuse de CSM, se spune în comunicat, s-ar permite reîntoarcerea în magistratură a persoanelor care au avut probleme de integritate și au demisionat înainte de a risca o sancțiune disciplinară.

Tocmai prin această atribuție acordată prin Constituție consiliului, acesta ar trebui să asigure procedurile corecte prin care să se permită accesul în magistratură doar „persoanelor foarte bine pregătite, integre și apte din punct de vedere psihic” în fața stresului și presiunii care le presupune cariera de magistrat. Dimpotrivă, un corp al magistraților format din oameni cu o pregătire precară și „lipsit de integritate” nu poate să ofere o justiție independentă.

UNJR susține că modificările propuse de CSM la legile pe baza cărora funcționează justiția vor avea un „efect negativ direct” asupra cetățenilor care își caută dreptatea în instanță.

Un alt aspect pe care UNJR îl reproșează Consiliului Superior al Magistraturii este acela că propunerile de modificare a legilor justiției s-au făcut fără o dezbatere publică, fără „consultarea reală a magistraților” și fără „o evaluare a impactului negativ” al acestora.

În finalul comunicatului, UNJR respinge modificările propuse și le cere membrilor CSM ca „măcar acum, în ultima parte a mandatului lor” să fie preocupați de adevăratele probleme care afectează negativ sistemul de justiție și „să nu fie exponenții unor jocuri de culise sau interese obscure”. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine