2019-10-21 15:42

SCANDAL la nivel înalt: MAE, cerere de ultimă oră pentru presa germană

 |  18:09
SCANDAL la nivel înalt: MAE, cerere de ultimă oră pentru presa germană

Ministerul Afacerilor Externe de la București a cerut agenției germane de presă DPA, să rectifice o știre în care se spunea că la 1 Decembrie, România a sărbătorit 100 de ani de la anexarea Transilvaniei.

Materialul a fost preluat şi de televiziunea publică germană ZDF.

Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Berlin, i-a trimis o scrisoare redactorului şef al Agenţiei de presă germane în care subliniază că folosirea tendenţioasă a cuvântului "anexare" indică necunoaştrea istoriei României şi a Europei.

Preşedintele TVR a cerut şi el Televiziunii Publice germane să corecteze ştirea despre Marea Unire de la 1918. ZDF a modificat pe site, a inlocuit anexare cu aderare.

În data de 1 decembrie 2018, postul național german de televiziune ZDF a publicat o știre despre Ziua Națională a României, preluată de la Agenția Germană de Presă (Deutsche Presse Agentur), în care se preciza că românii sărbătoresc 100 de ani de la  anexarea fostei provincii maghiare Transilvania.

Comunicatul MAE:

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu consternare de articolul de presă publicat de Agenția Germană de Presă (DPA – Deutsche Presse-Agentur) și preluat de postul public de televiziune german ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) cu privire la aniversarea Centenarului Marii Unirii, care nu reflectă adevărul istoric, respectiv manifestarea de voință a Transilvaniei de unire cu România.

Dincolo de abordarea tendențioasă care reiese din titlul articolului, elementele prezentate indică o lipsă de cunoaștere a istoriei și o ignorare voită a realităților istorice. La 1 decembrie 1918, 100.000 de persoane au hotărât Unirea cu România, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase și a tuturor stărilor sociale.

Documentul adoptat la Alba Iulia, respectiv Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, a fost semnat mai întâi de reprezentanți ai minorității germane din Transilvania și Bucovina.

Erorile grave pe care le conține știrea de presă menționată, din necunoaștere sau rea intenție, aduc atingere adevărului istoric și prevederilor Tratatelor de pace de la Versailles (1919) și Trianon (1920), iar orice încercare de prezentare trunchiată sau denigrare a semnificației acestui moment este un act care contravine principiilor fundamentale ale misiunii mass-mediei de informare corectă și obiectivă a publicului.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Berlin, a făcut demersuri pe lângă redacția Agenției Germane de Presă (DPA – Deutsche Presse-Agentur), respectiv a postului public de televiziune german ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen), în vederea oferirii clarificărilor necesare și solicitării rectificării celor prezentate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-12-04Parerea ta...

~'C'~
05 Dec 2018

_Greu de inteles de ce o astfel de MIZERIE mediatica a venit tocmai din Germany o tara si popor pe care noi cei din Ardeal impreuna cu Banatul ii pretuim, o percepem si o simtim extrem de apropiata de inimia si sufletel. Ar fi mai multe posibile explicatii, insa cea mai apropiata de adevar si de realitate e legata de o posibila comanda venita din afara, de la unii nostalgici dupa defunctul imperiu Austro-Ungar, ca venit de la Budapesta sau de aci' din RO' este la fel lipsit de importanta. Importanti sunt banii cei frumosi si grosi ca marime a pachetului pe care respectivii "oameni de presa" Germani-culmea i-au luat, caci pina la urma omul mai trebuie sa si manince sau sa plateasca vacanta-concediul si studile copiilor la scoala sau la o facultate de top, iar toate astea costa nu gluma. Si deci mai putin a contat adevarul istoric legat de ce sa intimplat la 1-Dec-1918, ca daca Mizeria ar fi venit din Franta prietena si pe care fostul presed. T. Basescu in ultima sa postare de FB o ridica in slavi atunci nu ne-am fi mirat citusi de putin. Caci de-a lungul vremii si timpului jurnalisti de la diferite publicatii si posturi tv din hexagon au turnat galeti pline cu laturi in capurile noastre cele de romani, pardon, de Tigani. Virful fiind atins anul acesta cind "celebra" fituica Sarlii-Hebdo a luato in colimator pe Simona H. si a zugarvito k-la carte, asa ca sa ii mearga la suflet primul ei titlu de grand slem. Chestiunea insa si naspa e aceea ca astfel de Mizerii mediatice la nivel de extern ii au ca tinta predilecta pe romani, si nu pe rusi-bulgari-sarbi-ukrainieni-greci-albanezi-turci sau alta natie mai sub-dezvoltata economic ca sa ii zicem asa, Romanii sunt preferatii LOR. Ca daca turneul de la Rolad-Garos ar fi fost cistigat tot pt. prima data de un Tunisian, sau Iraniana ori de un Egiptean sau Iordaniana ori de un Turk atunci cred ca fituica_Mizerabila_Sarlii Hebdo nu cred ar fi avut curajul sa mazgaleasca ceva, caci de data asta nu ar mai fi venit dementii a
~'C'~
05 Dec 2018

..dementii aia cu Kalssnikovul ci cu o camioneta burdusita cu explozibil si la fel ca in Afganistan-Irak sau Pakistan. Si deci tocmai de aceea este extrem de surprinzator faptul ca Pocinogul asta ne-a sosit via Germanya, o tara si natiune simbol-culmea, si pt. Noi cei din Ro'~.....~Felicitari voua~...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray