2020-08-12 16:15

SCANDAL la nivel înalt. Premierul Moldovei, atac fără precedent la adresa României

 |  23:56
SCANDAL la nivel înalt. Premierul Moldovei, atac fără precedent la adresa României

Premierului Republicii Moldova, Ion Chicu, a catalogat România drept ţara cu cea mai mare corupţie din Europa şi a criticat modul în care este gestionată pandemia de COVID-19. Ministerul Afacerilor Externe din România a catalogat afirmațiile premierul moldovean ca fiind inacceptabile.

Drept urmare, ambasadorului moldovean la Bucureşti a fost convocat de Ministerul Afacerilor de Externe, declaraţiile şefului Executivului de la Chişinău fiind considerate inacceptabile, mai ales în condiţiile sprijinului oferit de partea română.

Ministrul Bogdan Aurescu a discutat pe această temă cu omologul de la Chişinău. La rândul său, europarlamentarul Eugen Tomac a apreciat că răspunsul prompt al autorităţilor de la Bucureşti trebuie să fie retragerea cetăţeniei române, pentru că ”nu poţi fi şi cetăţean UE, şi propagandist în stil sovietic la Chişinău”, scrie news.ro.

Declarația premierul Chicu a fost o replică la adresa unor critici ale europarlamentarului Siegfried Mureşan care vizau Guvernul de la Chişinău.

“Stau si mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu “patronajul” peste noi… Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de “adus mingi” buni… Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistraţi în toată ţara mea. Şi medici, cam tot atâţia. Judeţele moldoveneşti au 40% din decedaţi din total pe România. Şi de 2 ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deşi numărul populaţiei este ega. Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine - deloc”, a scris premierul Chicu pe pagina de Facebook.

Reacția MAE

Postarea sa a fost sancţionată de MAE român, care a calificat vineri seară afirmaţiile ca fiind ”complet inacceptabile”

”Faţă de declaraţiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora. Declaraţiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declaraţii denotă o profundă lipsă de respect la adresa României şi a relaţiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, a transmis MAE.

Conform autorităţilor de la Bucureşti, bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declaraţii publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcţia construirii unui stat de drept solid şi cu instituţii democratice, iar, aşa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi şi în viitor un pilon de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova.

”Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoştinţa ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, care a fost convocat din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu. De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuţie telefonică pe aceeaşi temă cu omologul său de la Chişinău”, precizează MAE.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-23Parerea ta...

RODICA OSULLIVAN
23 Mai 2020

Cum puteti jicni o tarà carw va sprijinit tot timpul ???Dacà e asa de coruptà de ce aveti afaceri cu tara noastrà ???Fàrà sprijinul Romàniei voi sunteti terminati !!Dacà e asa coruptà de ce studentii vostri vin la studii la noi in tarà ???De ce và faceti pasapoarte Romànesti???Rusine sà và fie cà và chinuiti poporul vostru bietii oameni (Moldovenii)tràesc intro sàracie lucie !!!!Vedetivà gunoiul din ochiul vostru mai intii!!! Và trebue incà o viatà sà ajungeti Romània din urmà
VIOREL
23 Mai 2020

Am cunoscut un derbedeu ce se prezenta ca 'moldovan' ,a profitat de Cartea de Identitate data de romani si a plecat in occident,a gasit de munca in constructii si cand a fost intrebat cu cine vrea sa fie in echipa a raspunde ca" numai cu borati de romani " nu vrea sa fie in echipa...avea nume romanesc pe CI dar vorbea stalcit,de scris nici vorba ,dupa un timp a fost "verificat" la acte cand si-a lasat o geanta ...si surpriza:era rus 100 la suta. A platit pentru actele romanesti 1500 de dolari!!! ...a marturisit el mai tarziu . DNA ul doarme?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz