2020-03-28 12:10

Scandal religios internaţional

 |  18:59
Scandal religios internaţional

Muzeul Holocaustului din SUA contestă decizia Băncii Naţionale Române de apune în circulaţie o monedă bătută pentru a-l comemora pe Miron Cristea, primulpatriarh al României, între anii 1925 şi 1939, sub acuzarea că acesta s-afolosit de practici antisemite în perioada interbelică pentru a elibera teritoriulromânesc de evrei.

Miron Cristea, pe numele de mirean Elie Cristea, s-anăscut pe 18 iulie 1868, în oraşul Topliţa (în ziua de azi cunoscut dreptJudeţul Harghita). A absolvit Academia de Teologie din Sibiu, în anul 1890, şii-a fost acordată o bursă de către Mitropolia din Sibiu pentru a studia laUniversitatea din Budapesta, în cadrul Facultăţii de Litere şi Filozofie, undeşi-a obţinut licenţa şi diploma de doctor în filologie.

Urcând din ce în ce mai mult pe scara ierarhică aBisericii Ortodoxe Române, acesta ajunge, la data de 4 februarie 1925, să fieales pentru a ocupa prima poziţie de patriarh al poporului românesc creştin-ortodox.Este înscăunat pe data de 1 noiembrie a aceluiaşi an şi îşi asumăresponsabilitatea de patriarh până în anul 1939, când încetează din viaţă,cauza fiind bronhopneumonia, în timp ce se afla la Cannes (Franţa), pentrutratamente medicale.

Prim-ministru “de formă” al anilor ’38-’39, după Octavian Goga

Conform unui raport realizat de Comisia Internaţională pentru StudiereaHolocaustului în România, Miron Cristea a fost desemnat drept prim-ministru alRomâniei pe 10 februarie 1938 de către Regele Carol al II-lea. Numirea a avutdrept motivaţie influenţa pe care acesta o deţinea asupra poporului român. Deşi a încercat să atenueze violenţaantisemită excesivă, căreia i-a dat naştere precedentul prim-ministru, poetulOctavian Goga, patriarhul nu a luat nici o măsură pentru a schimba legislaţia antisemită introdusă deacesta. Mai mult, el însuşi susţinea că poporul evreu este o “năpastă” ce şi-afăcut loc în inima poporului român: “ Îţi vine să plângi de milă bietului poporromân, căruia evreul îi stoarce şi măduva din oase. A nu reacţiona împotrivaevreilor, înseamnă a ne duce de vii la pieire… A ne apăra este o datoria naţionalăşi patriotică, iar nu «antisemitism»… Aveţi destule calităţi şi posibilităţi casă vă căutaţi şi găsiţi, şi câştigaţi undeva un loc, un pământ, o ţară, opatrie încă nelocuită de alţii… Trăiţi, ajutaţi-vă, apăraţi-vă, şiexploataţi-vă unii pe alţii; dar nu pe noi şi pe alte popoare, cărora curafinaţiile etnice şi talmudice le duceţi şi acaparaţi tot belşugul”, spuneapatriarhul.

Radu Ioanid, uimit dedecizia BNR

Radu Ioanid, Directorul Muzeului Memorial al Holocaustului SUA, s-a opus categoricdeciziei luate de Banca Naţională a României de a pune în circulaţie o monedăbătută cu chipul fostului patriarh român, având drept argument trecutul “antisemit”al acestuia. El a cerut BNR, printr-o scrisoare adresată guvernatorului MugurIsărescu, ca moneda să fie scoasă din circulaţie. Răspunsul băncii centrale aRomâniei, trimis prin purtătorul de cuvânt Mugur Şteţ, a fost acela că monedaface parte dintr-o serie special concepută pentru colecţionarii genului.Aceasta face parte dintr-un set de cinci monede, dedicate patriarhilorBisericii Ortodoxe Române de la origini până în prezent, nefiind dedicatăexclusiv lui Miron Cristea.

BNR: Monede conforme cu legea

Comunicatul BNR, din luna iulie, precizează: “Înconformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind statutul BNR, BancaNaţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cudata de 19 iulie 2010, un set de cinci monede din argint, dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, Nicodim Munteanu,Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu

Patriarhia Română: BNR subliniază rolulimportant al celor cinci patriarhi în promovarea culturii creştine

Patriarhia Română precizează,într-un comunicat, că „în conformitate cuLegea 312/2004, BNR a pus în circulaţie, în scop numismatic, din 19 iulie 2010,un set de cinci monede din argint dedicate patriarhilorBisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina,Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu, întrucât anul acesta se aniversează 125 de ani de la dobândirea oficială a autocefalieide către Biserica Ortodoxă Română (1885) şia 85 ani de la ridicarea ei la rangul de Patriarhie (1925). Deşi plachete şi medalii aniversare saucomemorative cu patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au mai apărut în ultimiiani, fără să existe obiecţii faţă de punerea în circulaţie a acestora, totuşiconstatăm cu surprindere că recenta iniţiativă cu caracter comemorativ a BNR a provocat reacţii nejustificate decontestare a personalităţii celor cinci patriarhi români trecuţi la celeveşnice. De fapt, unele dintre opiniile negative la adresa patriarhilor MironCristea, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu au fost dejarespinse de către istorici bine documentaţi, iar altele rămân doar simplespeculaţii şi acuzaţii nefondate, abordări mai degrabăideologice, decât ştiinţifice. Patriarhia Română consideră că iniţiativa BNR a avut ca scop sublinierea roluluiimportant pe care cei cinci patriarhi l-au avut în promovarea unităţiinaţionale şi culturii creştine în vremuri grele pentru istoria poporului român.În concluzie, BNR a dorit săevidenţieze lumina din activitatea patriarhilor României, nu să-i judecepost-mortem pentru reale sau presupuse umbre”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-28

Mai multe imagini:
Scandal religios internaţional
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine