2019-10-15 19:46

Scandalul „Mită la UEFA”. Forul european face plângere împotriva delatorului

 |  19:57
Scandalul „Mită la UEFA”. Forul european face plângere împotriva delatorului

UEFAa anunţat, sâmbătă, că a depus plângere în Elveţia şi în Cipru împotrivafostului responsabil al Federaţiei Cipriote de Fotbal (CFA), Spyros Marangos,ca urmare a acuzaţiilor de corupţie formulate de acesta în privinţa atribuiriiEuro-2012, informează AFP.

Forulcontinental a depus o plângere similară şi în Cipru, aceasta fiindu-i înaintatăprocurorului general din această ţară. "UEFA confirmă că a depus oficialplângere în faţa unui tribunal din Elveţia împotriva lui Spyros Marangos caurmare a acuzaţiilor prejudiciabile şi nejustificate formulate de acesta înpresă, în ceea ce priveşte procesul de atribuire a turneului final alCampionatului European din 2012", se arată într-un comunicat al UEFA. UEFAa explicat că a fost nevoită să sesizeze justiţia pentru a verifica dacăafirmaţiile lui Marangos au fundament şi "pentru a proteja integritatea şirenumele forului european, care au fost serios afectate de acesteacuzaţii". UEFA anunţase încă de joi că va începe proceduri legaleîmpotriva lui Marangos dacă acesta nu-şi dovedeşte acuzaţiile.

Favorizareaunor candidate

Fostuloficial nu a fost, însă, impresionat, el menţinându-şi acuzaţiile de corupţieîn cazul Euro-2012, afirmând că va furniza dovezi justiţiei din ţara sa."Le-am spus celor de la UEFA că nu am încredere în ei pentru a le daprobele. Mă tem că afacerea va fi «îngropată», pentru că dovezile mele arată căei nu sunt de încredere. Voi prezenta dovezile justiţiei cipriote", adeclarat el, într-o conferinţă de presă organizată, vineri, la Nicosia,precizând că nu va da "nimic nimănui" dacă va fi acţionat în justiţieîn altă ţară.

SpyrosMarangos, fost trezorier al Federaţiei Cipriote de Fotbal, a lansat acuzaţiipotrivit cărora s-ar fi dat sume importante de bani unor membri ai ComitetuluiExecutiv al UEFA, pentru ca aceştia să voteze, în 2007, în favoareacandidaturii comune a Ucrainei şi Poloniei, la organizarea CampionatuluiEuropean de Fotbal 2012, defavorizând Italia. Potrivit ediţiei de joi acotidianului italian Gazzetta dello Sport, Marangos a declarat că suma totală aafacerii este de 9,15 milioane de euro. El a precizat că un membru alComitetului Executiv al UEFA a votat Polonia şi Ucraina în schimbul a 3,15milioane de euro, iar alţi trei au primit câte două milioane de euro pentruvoturile lor. Fostul oficial susţine că deţine mărturiile mai multor persoanecare pot proba acuzaţiile de corupţie şi că a încercat, fără succes, să-i aducăla cunoştinţă preşedintelui UEFA, Michel Platini, aceste informaţii.

Plecândde la mărturiile lui Marangos şi pe baza investigaţiilor proprii, Gazzettadello Sport a încercat să reconstituie scrutinul secret de la Cardiff,întocmind o hartă a distribuţiei celor 12 voturi ale membrilor ComitetuluiExecutiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei hărţi,Anglia, Franţa şi Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia săgăzduiască Euro-2012, iar România, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipruşi Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina şi Polonia. Turcia şiGermania (cu roşu) au votat una pentru Italia şi cealaltă pentruUcraina-Polonia, însă nu este cunoscută distribuţia exactă a votului.

DNAintră pe fir

PreşedinteFRF, Mircea Sandu, reprezentantul României în Comitetul Executiv al UEFA, arespins acuzaţiile cipriotului, precizând că nu are nici un fel de probleme înlegătură cu acest caz.

Cutoate acestea, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, vineri, că, în urmainformaţiilor apărute în presa internaţională şi preluate de mass-media dinRomânia, s-a sesizat "din oficiu" şi face verificări privind"presupuse fapte de corupţie în urma cărora, anumiţi membri ai Comitetuluiexecutiv al UEFA ar fi favorizat, la atribuirea organizării Campionatuluieuropean de fotbal din anul 2012, două ţări în detrimentul altei ţări".

Într-uninterviu acordat cotidianului Pro Sport şi publicat sâmbătă, Spyros Marangos adeclarat că nu deţine dovezi care să-l vizeze pe preşedintele FRF, MirceaSandu. Marangos a precizat că în declaraţiile făcute până în prezent, în presainternaţională, nu a oferit nici un nume şi nici sume de bani şi căinformaţiile apărute în cotidianul italian Gazzetta dello Sport sau în altepublicaţii în aceste zile reprezintă "minciuni şi speculaţii".Întrebat dacă preşedintele FRF, Mircea Sandu, se face vinovat de ceva în acestcaz, fostul responsabil al federaţiei cipriote a răspuns: "Nu m-amexprimat niciodată la adresa dânsului. Nu am zis nimic de România şi nimicdespre Mircea Sandu. Mai mult, e prieten bun cu Marios Lefkaritis (n.r. -preşedintele Federaţiei de Fotbal din Cipru) şi îi salut pe amândoi prinintermediul dumneavoastră. Oameni deosebiţi! România nu apare în dovezile pecare le am". Spyros Marangos a adăugat că acuzaţiile sale vizează Ucrainaşi patru oficiali ai UEFA şi că nu există nici un român între aceşti patruoficiali.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-04-28

Mai multe imagini:
Scandalul 'Mită la UEFA”. Forul european face plângere împotriva delatorului
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray