2019-08-17 14:42

UPDATE. Snowden: Londra este mai 'rea' decât Washingtonul

 |  12:01
UPDATE. Snowden: Londra este mai 'rea' decât Washingtonul

UPDATE,  ora 15:03. Edward Snowden, fostul angajat al CIA care a dezvăluit informaţii despre programul serviciilor secrete americane de supraveghere electronică, a apreciat că Agenţia de informaţii britanică responsabilă de supravegherea electronică (GCHQ) este mai 'rea' decât Agenţia Naţională de Securitate (NSA).

GCHQ-ul(The Government Communications Headquarters) britanic analizează cantităţi mari de date cu caracter personal, informaţii pe care le împarte cu NSA-ul american, potrivit documentelor transmise The Guardian de fostul consultant american, inculpat pentru spionaj în Statele Unite.

Agenţia britanică poate stoca pentru o perioadă de până la 30 de zile datele obţinute prin cabluri cu fibră optică, cu scopul de a le analiza în cadrul unei operaţiuni cu numele de cod 'Tempora', care a început în urmă cu 18 luni, scrie sâmbătă publicaţia britanică, citată de Agerpres. 'Nu este vorba doar despre o problemă americană. Marea Britanie joacă un rol major în această afacere', a afirmat Snowden. 'GCHQ este mai rău decât omologul său american', a adăugat fostul angajat CIA.

Un purtător de cuvânt al agenţiei britanice, cu sediul la Cheltenham (centru) a dat asigurări că GCHQ respectă 'strict' legea. 'Noi nu comentăm pe probleme referitoare la programele serviciilor secrete. Agenţiile noastre de informaţii continuă să acţioneze într-un cadru strict legal', a afirmat oficialul britanic.

Edward Snowden, responsabil pentru scurgerile de informaţii privind programele americane de supraveghere a Internetului şi telecomunicaţiilor, a fost inculpat pentru spionaj de către justiţia americană, care a solicitat Hong Kong-ului să îl aresteze.

Refugiat de la 20 mai la Hong Kong, Snowden a mai fost inculpat şi pentru furt şi utilizarea ilegală a bunurilor guvernamentale.

Acesta este vizat de un mandat de arestare provizorie, precizează Washington Post, care citează responsabili americani aflaţi sub anonimat.

Un tratat de extrădare este în vigoare între Hong Kong şi Statele Unite, însă Beijing are dreptul de a se opune prin veto.

Solicitat de AFP, departamentul de Justiţie nu a răspuns vineri seară.

"Guvernul american nu va putea înăbuşi (acest caz) arestându-mă sau omorându-mă", a declarat luni fostul consultant al Agenţiei de securitate naţională americană (NSA) în cadrul unui schimb în direct cu utilizatorii site-ului The Guardian. "Adevărul a fost dezvăluit şi nu poate fi oprit", a adăugat acesta

Originar din Hawaii, unde lucra pentru un subcontractant de informaţii american, Snowden, care a împlinit 30 de ani vineri, s-a refugiat la Hong Kong în baza tradiţiei de apărare a libertăţilor acestui teritoriu.

Un om de afaceri legat de site-ul de internet WikiLeaks a dezvăluit joi seară că islandezii pregătesc un zbor către ţara lor pentru acesta. Într-un interviu pentru The Guardian la 9 iunie, acesta a afirmat că Islanda este ţara cea mai apropiată de valorile sale privind un internet liber şi independent de stat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639884-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray