2020-03-29 02:17

Se discută interzicerea ieșirii din casă a românilor. Condițiile în care mai poți circula

 |  10:47
Se discută  interzicerea ieșirii din casă a românilor. Condițiile în care mai poți circula

Documentul propus prin care se vor limita deplasările: ai voie să pleci din casă doar la muncă, la cumpărături ori la consult medical. Prin hotărârea nr. 14 din 20.03.2020, semnată de Raed Arafat, toate deplasările trebuie justificate printr-o anexă ce va fi completată pe model francez. Forma nu este finală, rămâne de văzut dacă Guvernul o va modifica și când va decide să intre în vigoare.

Guvernul pregătește un act legal prin care românii să nu mai aibă voie să părăsească locuințele, cu anumite excepții, unele profesionale, altele de ordin medical sau de aprovizionare și ajutor. 

"Documentul, care va fi propus aprobării Guvernului, prevede ca românii să poată ieși din casă pentru următoarele: Deplasare până la locul de muncă, dacă activitatea e esențială. E nevoie de adeverință de la angajator. Consult medical care nu poate fi amânat. Cumpărături lângă domiciliu. Ajutorarea bătrânilor. Alte urgențe cu detalierea traseului. Sport lângă domiciliu. Plimbare cu animalele de companie lângă casă. Forma nu e definitivă, Guvernul Orban poate interveni pe ea și va decide dacă și de când intră în vigoare", conform Libertatea.ro.

Raed Arafat anunţă detaliile unei platforme destinată informării cetăţenilor în contextul epidemiei de coronavirus. 

"Platforma Națională de Pregătire în Situații de Urgență “Fii pregătit” ( fiipregatit.ro), principala sursă de informații despre măsurile de siguranță și reacție în caz de dezastru, a fost updatată pentru a veni în sprijinul cetățenilor români inclusiv în contextul existenței confirmării noului Coronavirus, pe teritoriul țării.

În ultimii ani suntem martorii unei intensificări ale situațiilor de urgență de tot felul, atât pe plan internațional cât și pe plan local. În astfel de situații limită câteva secunde pot schimba totul, iar reacția rapidă și educată a celor afectați este esențială pentru supraviețuire", transmite Raed Arafat.

Care este scopul platformei

"'Fii pregătit' are scopul de a ajuta cetăţenii să înțeleagă mai bine riscurile şi pentru a-i informa asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru. Eforturile DSU din ultimii ani vin în adresarea obiectivelor tematice stabilite în planul de acțiune privind eficientizarea sistemului național de răspuns în situații de urgență și au o componentă integrată de digitalizare care facilitează informarea publică", se arată în mesajul lui Raed Arafat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-20

Mai multe imagini:
Se discută  interzicerea ieșirii din casă a românilor. Condițiile în care mai poți circula
zoom
Parerea ta...

UN CETATEAN
20 Mar 2020

Cred ca se exagereaza prea mult. Nu vad sa nu poti iesi la un parc care se afla la doua statii de masina. Ce inseamna proximitate, 500m sau 2-4 km. O fi pandemie dar este nevoie si de miscare in aer liber. Cadem din o extrema in alta.
COJOCARU MIHAIL
20 Mar 2020

Masura este f.buna.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine