2020-02-18 11:13

Sebastian Vlădescu, la DNA: Fostul MINISTRU a achitat parţial CAUŢIUNEA de un milion de euro

 |  13:38
Sebastian Vlădescu, la DNA: Fostul MINISTRU a achitat parţial CAUŢIUNEA de un milion de euro

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu s-a prezentat, marţi, la Direcţia Naţionale Anticorupţie, în dosarul în care este urmărit penal pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată. Întrebat de jurnalişti dacă a achitat cauţiunea de un milion de euro stabilită de DNA în cazul său, Vlădescu a spus că doar parţial.

Sebastian Vlădescu a fost întrebat de jurnalişti dacă a achitat cauţiunea de un milion de euro, răspunzând: "Nu integral", scrie News.ro.

În 2 mai, DNA a anunţat că procurorii au stabilit o cauţiune de un milion de euro în cazul fostului ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, în acest dosar fiind urmăriţi penal şi fostul parlamentar Cristian Boureanu, Ionuţ Costea, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, dar şi preşedinte al EximBank, şi Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Cauţiunea trebuia achitată în zece zile, preciza DNA.

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, după obţinerea avizului favorabil din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

DNA spune că în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie. Banii încasaţi ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăţi făcute de statul român şi erau achitaţi succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la compania C.N. C.F.R.).

În acest context, în prima parte a anului 2005, Sebastian Vlădescu împreună cu Mircea Costea şi Mihaela Mititelu, a pretins de la reprezentanţii unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate cu C.N.C.F.R. S.A. privind reabilitarea căii ferate Bucureşti – Constanţa pentru ca, în schimbul acestui comision, să aprobe, în calitate de ministru al Finanelor, finanţarea suplimentară necesară pentru încheierea contractelor, precum şi pentru a îşi exercita ulterior atribuţiile referitoare la asigurarea fondurilor necesare plăţii facturilor pentru lucrările efectuate, afirmă procurorii.

În perioada 2008-2009, în baza acestei înţelegeri, Sebastian Vlădescu a primit suma de aproximativ un milion de euro (reprezentând partea sa din comisionul pretins) în conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care le controla. Ulterior, în perioada 2009-2010, Vlădescu a acceptat de la reprezentantul companiei străine promisiunea sumei de două milioane de euro, iar în perioada noiembrie 2011- septembrie 2013 fostul ministru a primit suma de 65.000 de euro, sub forma finanţării activităţii unei companii offshore, unde avea calitatea de asociat.

De asemenea, în acelaşi context, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2013, fostul ministru a pretins şi a primit de la aceeaşi persoană suma totală de 2.117.000 de euro. În schimbul acestor sume de bani,Vlădescu urma să îşi exercite influenţa pe care a pretins că o avea asupra ministrului Transporturilor pentru a-l determina să asigure finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

Sebastian Vlădescu a fost ministru al Finanţelor în perioada august 2005-aprilie 2007, respectiv decembrie 2009-septembrie 2010.

În 18 aprilie, DNA a cerut sesizarea preşedintelui pentru încuviinţarea urmăririi penale a fostului ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, acuzat de două infracţiuni de luare de mită, şi a anunţat că în acelaşi dosar a început urmărirea penală împotriva fostului parlamentar Cristian Boureanu, a lui Ionuţ Costea, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, dar şi preşedinte al EximBank, şi a lui Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-29Parerea ta...

ANONIM
29 Mai 2018

CAM ASA ARATA RECHINII CARE AU DISTRUS IN ULTIMII 28 DE ANI ECONOMIA SI AVUTIA NATIONALA CA EL SUNT CATEVA ZECI DE MII DE ROMANI TICALOSI SI BANDITI. RECHINI NU POT FI CAPTURATI IN GRUP CI DOAR CATE UNUL. Autoritatile incompetente, tradatoare, lacome, etc s-au ocupat de a captura CARACUDE, GUVIZI, CARASI, ETC
ALT MAFIOT !
29 Mai 2018

Morții mă-tii de mafiot gulerat! Preț de sânge este în aurul ăla plătit drept cauțiune! Nu vă vedeți, dar sunteți plini de sânge, oricât v-ați spăla...pe voi, sau pe haine! Și albul ochilor vă e însângerat de cât sânge ați supt de la amărâții de români ca să vă îmbogățiți pe spinarea lor, PRIN TRĂDARE ȘI POLITICI TÂMPITE, AGRESIVE, ANTI-NAȚIONALE!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine