2020-04-06 00:21

Secretar de stat în MS, explicații despre cazul pacientei arse: „Electrobisturiul folosit avea interdicție de a fi utilizat cu biocidul respectiv...”

 |  18:00
Secretar de stat în MS, explicații despre cazul pacientei arse: „Electrobisturiul folosit avea interdicție de a fi utilizat cu biocidul respectiv...”

Electrobisturiul utilizat la operaţia la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, în urma căreia o pacientă a suferit arsuri, avea interdicţia de a fi folosit în combinaţie cu biocidul folosit pentru sterilizarea tegumentelor acesteia, a afirmat, duminică, Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

O echipă condusă de Horaţiu Moldovan a verificat, duminică dimineaţă, starea de sănătate şi calitatea îngrijirilor medicale acordate pacientei de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti.

„Acest accident combustional intrachirurgical este rezultatul combinaţiei între un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentelor pacientei cu concentraţie ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile şi folosirea unui electrobisturiu. Este foarte probabil ca, din intersecţia acestor trei elemente, să se fi produs acest incident. Este un biocid care s-a folosit la aseptizarea câmpului operator, a tegumentelor pacientei. Acel biocid are autorizaţia de a fi folosit în acest sens, problema este că electrobisturiul care s-a folosit are în specificaţia tehnică interdicţia de a fi folosit în combinaţie cu biocidul respectiv", a afirmat Horaţiu Moldovan, la Spitalul Floreasca, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Moldovan, cei care folosesc acest tip de electrobisturiu ar trebui să ştie că nu poate fi folosit cu biocidul respectiv.

„Recomandările pe care le-am citit noi în utilizarea electrobisturiului respectiv exclud folosirea cu biocide inflamabile. Deci, probabil era necesară utilizarea unui altui biocid", a precizat secretarul de stat.

El a menţionat că a venit la Spitalul Floreasca pentru a vedea pacienta, afirmând că aceasta este foarte bine îngrijită de o echipă de la chirurgie plastică şi terapia marilor arşi, dar pronosticul ei este rezervat.

Întrebat dacă s-a respectat protocolul în acest caz, Moldovan a spus că nu este în măsură să dea concluziile anchetei. Pe de altă parte, el a confirmat faptul că s-a autosesizat şi Colegiul Medicilor.

El a mai spus că, în general, au mai existat în mediul medical românesc accidente combustionale, fiind o problemă cunoscută şi la nivel internaţional.

„Nu putem vorbi de vină din poziţia în care suntem acum, vorbim despre fapte, despre interpretarea lor, despre înţelegerea fenomenului. Când vom avea concluzii, vom vorbi mai departe", a spus secretarul de stat, întrebat dacă îşi asumă cineva vreo vină.

Conform acestuia, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii va reveni luni la spital şi vor fi vizionate camerele de supraveghere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine