2020-06-05 23:24

Ședința CSAT, la final. Klaus Iohannis anunță principalele DECIZIII: ”Corupția distruge statul!”

 |  16:08
Ședința CSAT, la final. Klaus Iohannis anunță principalele DECIZIII: ”Corupția distruge statul!”

Președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și membri ai Executivului s-au reunit, marți de la ora 13.00, la Cotroceni, în ședința CSAT, pentru a analiza raportul MAI și date cu privire la crimele din Caracal.

La final, președintele Klaus Iohannis a prezentat principlalele concluzii și decizii:

”Sunt puse salvarea și protejarea infractorilor, și când deschiderea porților închisorilor devine grija decidenților. Modificările la legile justiției, valul de pensionări din sistem, au generat grave amenințări la adresa siguranței naționale. Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incomopetenți, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi și oameni incapabili.

Corupția și incompetența distrug statul.Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a clasei politice. E obligatoriu ca procesul de reparare a legilor și a instituțiilor distruse de PSD ALDE să pornească de aici. Un prim pas obligatoriu e eliminarea definivită din sistem a celor care nu își fac datoria.

Am cerut instituțiilor responsabile să prezinte în CSAT o anchetă completă privind cazul de la Caracal. Datele prezentate în rapoarte reflectă o serie de deficiențe grave, dintre care amintesc:

– întârzieri nejustificate în declanșarea investigațiilor; deși dispariția a fost raportată în data de 24.07.2019, ora 20:30, acestea au debutat în dimineața zilei de 25.07.2019, ora 08:30;

– nerespectarea procedurilor interne privind raportarea și monitorizarea evenimentelor și a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”, precum și a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”

- atitudinea refractară a lucrătorilor din cadrul Poliţiei române față de victimă, aceştia neimplicându-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locului unde se afla aceasta;

- problemele de sistem şi cooperarea interinstituţională, începând cu relaţionarea operatorilor din Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă cu apelanţii acestui sistem, pe fondul pregătirii deficitare a acestora şi al unei proceduri care nu prioritizează apelurile în funcţie de gravitatea lor;

- lipsa dotărilor, atât cu mijloace de deplasare, comunicaţii, cât şi cu privire la tehnica în domeniul IT;

- dimensionarea deficitară a structurilor operative şi încadrarea necorespunzătoare cu specialişti, precum şi lipsa pregătirii continue a acestora.

Una dintre cauzele principale de deprofesionalizare a constituit-o numirile în fucnții pe criterii politice, Din analiza foarte serioasă s-a constatat că instituțiile nu au reușit în urma unui lung șir de erori, să asigure un drept fundamental: dreptul la viață. În aceste zile m-am consultat cu specialiști din justiție și siguranță publică pentru soluții concrete.

Nu am atribuții executive, dar voi transmite tuturor instituțiilor soluțiile pe cre le propun.

Am solicitat Guvernului României ca, până la finalul lunii august, să elaboreze o serie de măsuri, norme și proceduri de reacție rapidă și corelare a tuturor instituțiilor implicate, inclusiv parchete, astfel încât în situații precum cea de la Caracal să nu mai existe întârzieri criminale în acțiunea organelor statului.

De asemenea, am solicitat Guvernului să analizeze în regim de urgență legislația actuală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave, contra persoanei, în special în situațiile în care sunt afectate viața, libertatea și integritatea corporală, identificarea modalităților de optimizare a localizării, prin implementarea transmiterii prin SMS a coordonatelor geografice ale terminalului și analiza situației Sistemului de urgență actual 112.

Am solicitat în cadrul ședinței de astăzi identificarea unor proceduri stricte cu privire la modul în care cei care răspund la 112 trebuie să ofere sprijin celor aflați în nevoie.

Totodată, CSAT a emis astăzi hotărârea pentru eliberarea din funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale a domnului Vasilca.

Am cerut STS un control atent și serios cu privire la procedurile sale, pentru a identifica soluțiile pentru o mai bună funcționare de acum înainte. Este nevoie de profesionalism, competență și seriozitate, pentru că discutăm de răspunderi enorme.

Oamenii din fruntea acestor instituții trebuie să fie respectați pentru abordarea lor profesionistă și pentru orientarea lor democratică. Statul român are astfel de experți, iar rolul nostru este să le dăm ocazia de a lucra la cel mai înalt nivel.

Este important ca profesioniștii români din sistemul de stat, indiferent de funcție, să fie încurajați să își facă meseria și să fie ținuți departe de disputele cu mize politice. Eu pun obiectivul România puternică în prim plan. Statul român trebuie resetat cu oamenii pe care îi are și cu o conducere politică ce înțelege să întărească statul, nu să-l slăbească. Pe termen mediu, soluția e de a depolitiza tot aparatul de stat” a declarat președinte Iohannis, conform G4media.ro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-30

In legatura cu acest articol...

UPDATE: Mihai Fifor, NUMIT Ministru interimar al Afacerilor Interne

PSD, retragere strategică în chestiunea modificării Codurilor penale. CIOLACU, șeful Camerei Deputaților: „Propun desființarea Comisiei speciale IORDACHE!”

Băsescu: Nu am nicio datorie faţă de STS. Riscă să fie preluat de guvern şi politizat

Cumpănaşu: STS ne va pune înregistrările la dispoziţie; va fi decizia părinţilor Alexandrei dacă vor fi făcute publice

Dăncilă, înaintea CSAT: Grupul interinstituţional să se transforme în comandament dedicat, condus de Raed Arafat
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine