2020-06-01 15:55

Şedinţa CSM pentru validarea rezultatele concursului pentru şefia Secţiei speciale. Adina Florea s-a situat pe primul loc

 |  13:00
Şedinţa CSM pentru validarea rezultatele concursului pentru şefia Secţiei speciale. Adina Florea s-a situat pe primul loc

Şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în care ar fi trebuit validate rezultatele concursului pentru şefia Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc, a fost amânată, luni, pentru a treia oară din lipsă de cvorum. Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, la plecarea de la CSM, că face apel la preşedintele instituţiei, Lia Savonea, să găsească consens pentru a se ieşi din impas.

Şedinţa CSM pentru validarea rezultatele concursului pentru şefia Secţiei speciale, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc, amânată a treia oară din lipsă de cvorum/ Ana Birchall: Fac apel la preşedintele CSM de a încerca să găsească consens

Plenul CSM ar fi trebuit să valideze, luni, rezultatele concursului pentru şefia Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc.

Din lipsă de corum, prşedintele CSM, Lia Savonea, a anunţat că şedinţa se amână.

Este a treia amânare a şedinţei care are pe ordinea de zi trei proiecte referitoare la Secţia specială.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, la plecarea de la seidul CSM, că Lia Savonea ar trebui să asigure consensul.

”Fac apel în primul rând la preşedintele CSM, pentru că este rolul preşedintelui, de a încerca să găsească consens şi să ieşim din acest impas, din această situaţie. Nu am ce să comentez mai mult decât că, din punctul meu de vedere, am dat asigurări că Ministerul Justiţiei, ministrul Justiţiei va fi un partener de dialog, cu rugămintea, pe care am spus-o şi în scris, să existe acest calendar care să cuprindă o zi şi o oră şi o ordine de zi a astfel încât asemenea situaţii să nu mai aibă loc”, a declarat Ana Birchall.

Aceasta a precizat că are un sentiment de mâhnire că există asemenea situaţii, iar CSM ar trebui să fie garantul independenţei justiţiei.

”Am un sentiment de mâhnire şi este regretabil pentru că CSM este, conform Constituţiei, garantul independenţei justiţiei. Eu sper ca acest rol să fie exercitat în continuare şi îmi cer eu scuze pentru şedinţa la care aţi văzut-o”, a mai spus Birchall.

Întrebată despre relaţia tensionată pe care o are cu preşedintele CSM, Ana Birchall a declarat: ”Nu prea înţeleg tonalitate asta de agresivitate. (...) Pentru mine colaborare instituţională este absolut normală, firească, ne putem sfătui oricând, în mine are un partener de dialog, dar agresivitatea şi a se spune altceva decât este în realitate sunt lucruri pe care eu nu am de gând să le tolerez”.

Plenul CSM era aşteptat să valideze rezultatele concursului pentru conducerea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, la care adjunctul secţiei, Adina Florea, s-a situat pe primul loc.

Adina Florea s-a clasat pe primul loc la concursul pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, post rămas vacant după numirea lui Gheorghe Stan judecător la Curtea Constituţională, ea clasându-se pe primul loc după susţinerea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor funcţiei de conducere.

Adina Florea a obţinut punctajul 9,86.

Pe locul al doilea s-a situat Sorin Eugen Iasinovschi cu punctaj final 8,85, în timp ce Bogdan Pîrlog, procurorul care a deschis ancheta referitoare la evenimentele din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a obţinut punctajul 3,85.

Conform CSM, rezultatele sunt definitive şi nu pot fi contestate.

Candidaţii au susţinut un interviu şi au prezentat un proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere.

Şapte dintre membri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), doi judecători şi cinci procurori, cer amânarea oricăror discuţii despre Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie până după publicarea rapoartelor GRECO şi Comisiei de la Veneţia, invocând faptul că se cere desfiinţarea secţiei. Aceştia au pr4ecizat anterior că în mod deliberat nu participă la şedinţele plenului.

În schimb, reprezentanţii societăţii civile au precizat că această atitudine nu li se pare normală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine