2020-02-18 12:34

Șefa Înaltei Curți, MESAJ pentru Tudorel Toader: ”OUG 7 e picătura care a umplut paharul”

 |  22:16
Șefa Înaltei Curți, MESAJ pentru Tudorel Toader: ”OUG 7 e picătura care a umplut paharul”

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a explicat, luni seara, la Antena 3, că ordonanţa de urgenţă 7/2019 a interzis colegiilor de conducere a instanţelor să mai stabilească orice regulă, iar legea nu prevede tragerea la sorţi a completurilor. Ea a spus că, dacă nu se va interveni urgent prin lege, completurile de 5 judecători vor avea din nou o problemă. Tarcea a precizat şi că OUG 7 este „picătura care a umplut paharul”.

„OUG 7 a interzis colegiului de conducere al oricărei instanţe să mai stabilească reguli. Dacă legea nu prevede tragerea la sorţi, colegiile nu pot să stabilească astfel de reguli. (...) Dacă nu se va interveni urgent pe lege, vom avea aceeaşi problemă cu completurile de 5, pentru că nici CSM nu poate interveni”, a precizat Tarcea.

Cristina Tarcea a spus că CSM nu poate stabili tragerea la sorţi, pentru că CSM este garantul independenţei justiţiei, iar interpretarea legii aparţine instanţelor de judecată şi legiuitorului, atunci când adoptă legi de interpretare.

„Linia roşie înseamnă separaţia puterilor în stat, întotdeauna, şi când ne place, şi când nu ne place”, a mai declarat Tarcea.

Preşedinta ICCJ a precizat că „ordonanţa 7 este picătura care a umplut paharul şi arată lipsa de încredere, lipsa de dialog, dispreţul cu care sunt trataţi magistraţii”.

Ea a spus că nu sunt reprezentativi pentru sistemul de justiţie cei cu care autorităţile au dialog mereu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-02-25Parerea ta...

ANONIM
26 Feb 2019

ARTICOLUL 133 (1) Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei. (7) Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii sunt definitive şi irevocabile, cu excepţia celor prevăzute la articolul 134 alineatul (2) . ? Hotărârile instanțelor de judecată definitive și irevocabile sunt și executorii ? O chestiune de "contencios" între instituții ale statului ,cea referitoare la chestiunea prezentată în articol, ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine