2020-08-09 12:32

Şefii APIA, prinşi cu mâna până la cot în fondurile UE

 |  21:01
Şefii APIA, prinşi cu mâna până la cot în fondurile UE

Procurorii anticorupţie au început miercuri urmărirea penală in rem în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole pentru abuz în serviciu, dare şi luare de mită, înşelăciune, spălare de bani şi falsificarea unor documente pentru accesarea fondurilor europene. Prejudiciul estimat este de 5 milioane de lei. Printre persoanele vizate în anchetă se numără directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, care au fost ridicaţi pentru audieri. Consilierul judeţean din Suceava Ioan Piticari (PNL) a fost reţinut de procurori, pentru 24 de ore, în acest dosar.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că procurorii au făcut, miercuri, mai multe percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), la sediul APIA Suceava, într-un dosar privind acordarea ilegală a unor subvenţii agricole. Printre beneficiarii în ilegalitate se numără parohii şi mănăstiri. În urma percheziţiilor au fost aduse cu mandat la audieri, la DNA Suceava, cinci persoane de la Bucureşti, şi 15 din Suceava. Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei. Printre cei vizaţi de procurori sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri. Anchetatorii au arătat că la constituirea grupului infracţional care activa în cadrul APIA Suceava a contribuit Delia Moldoveanu, care conducea în fapt instituţia şi ”gestiona din umbră activitatea de acordare ilegală de subvenţii din fondurile europene”, având “un puternic sprijin de la centru”, respectiv din partea lui Gheorghe Benu, dar şi din partea altor trei directori atribuţii de control din APIA central.

Consilier judeţean arestat

Consilierul judeţean din Suceava Ioan Piticari (PNL), suspectat de gestionare frauduloasă a fondurilor europene şi înşelăciune, a fost reţinut miercuri după-amiaza  de procurori, după ce a fost audiat timp de aproape două ore la sediul DNA Suceava. Surse judiciare au declarat că  Ioan Piticari, care deţine Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, ar fi primit ilegal fonduri din bugetul Comunităţilor Europene şi bugetul de stat, fiind sprijinit de angajaţi APIA şi de fostul primar din Câmpulung Moldovenesc Constantin Gabriel Şerban.

Veterinarii penali

Anchetatorii susţin că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii, veterinari de la DSVSA Suceava, în complicitate cu veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri şi le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA. “Medicii veterinari concesionari au falsificat documente pentru a induce în eroare echipele de control, i-au instigat pe fermieri la mărturie mincinoasă referitor la faptul că au deţinut animalele pentru care au fost depuse cereri de subvenţie, dar că între timp le-au tăiat şi consumat”, au precizat DNA. Surse judiciare au declarat că 59 de exploataţii au fost înfiinţate fictiv, alte 40 de exploataţii au fost înfiinţate retroactiv, iar pentru 67 au fost depuse cereri pentru subvenţii de către alte persoane decât fermierii care le deţin. De asemenea, în cazul a 127 de exploataţii procurorii au precizat că nu existau sau nu erau înregistrate animale. Potrivit procurorilor DNA Suceava, reprezentanţi ai APIA Suceava şi APIA central au încercat să blocheze controalele institiţiilor abilitate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-04Parerea ta...

NINA
05 Iun 2014

Hotie la drumul mare? “Directorasul CFR Călători, Valentin Dorobanţu, a încredinţat ilegal unei firme controlate de afaceristul Gruia Stoica un contract de reparaţii automotoare a cărui valoare poate ajunge la 20.000.000 de euro. Imediat după ce Gruia Stoica a fost reţinut pentru încercarea de trucare a unei licitaţii de transport feroviar de marfă, directorasul CFR Călători, Valentin Dorobanţu, a încheiat un acord-cadru pentru reparaţii de automotoare cu o firmă controlată de afaceristul gălăţean, dar care până acum nu a mai efectuat asemenea servicii feroviare. Încredinţarea acestui contract a fost pregătită cu mult timp înainte de semnare de către Valentin Dorobanţu, botezat de ceferişti “Smart”, pentru şmecheriile pe care le regizează în zona transportului feroviar de călători. Practic, managerul de la CFR Călători a făcut demersuri serioase încă din vara anului trecut pentru a ajuta firmele lui Gruia Stoica să prospere pe spatele companiei de stat.”
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz