2020-02-17 23:10

Şefii din MAI analizează dacă îşi dau sau nu demisia

 |  19:51

Treidintre poliţiştii care au participat la mitingul din faţa Palatului Cotroceniavând asupra lor tocul de pistol au fost identificaţi. Asta după ce, noul ministrude interne, Traian Igaş, a ordonat constituirea unei comisii de anchetă încadrul direcţiei Operaţii din MAI. Legat tot de acest miting, toate cele zecepersoane care au făcut parte din delegaţia care a intrat la discuţii cuconsilierii prezidenţiali au fost amendaţi cu 10.000 de lei. Şeful PoliţieiRomâne, chestorul Petre Tobă, a declarat, ieri, exclusiv pentru ziarul „Puterea“că încă analizează posibilitatea de a îşi înainta demisia.

La scurt timp după ce a fostînscăunat, noul ministru al administraţiei şi internelor, Traian Igaş, a dispusalcătuirea unei comisii de anchetă care să investigheze presupusa încălcare alegii de către poliţiştii care au participat la miting, prin faptul că ar fivenit înarmaţi. Rapid, la Ministerul de Interne au ajuns reprezentanţii DGIPIşi ai Jandarmeriei Române care au alcătuit o comisie şi şi-au stabilitcartierul general în cadrul Direcţiei de Management Operativ. Tot la fel derepede au ajuns de la Jandarmeria Română mai multe cadre surprinse deoperatorii acestora cu participanţii la mitig care purtau toc de pistol.Cadrele, spun surse din MAI prezintă cinci poliţişti. Dintre cei cinci, doartrei au fost identificaţi până în prezent cu sprijinul ofiţerilor DGIPI. Acum,anchetatorii urmează să stabilească dacă tocul de pistol era gol sauîntr-adevăr poliţiştii au avut arme asupra lor. Până ieri după-amiază, nu seceruse o evidenţă a poliţiştilor care auparticipat la miting şi care deţin arme personale. Surse din rândul celor careau participat la miting ne-au declarat că, într-adevăr au fost foarte mulţipoliţişti care au venit având asupra lor tocul de pistol. Unii pentru căieşiseră din serviciu, alţii pentru că intrau în serviciu, dar că nimeni nu aavut armă asupra sa. Alţii au declarat că, de obicei, poliţiştii obişnuiesc săpoarte în tocul de pistol cătuşele cumpărate din banii lor şi pe care nu lepredau la ieşirea din tură. Acest lucru face ca tocul de pistol să pară că îninterior se află o armă, lucru accentuat şi de faptul că lucesc.

În viziunea anchetatorilor, poliţiştiicare au participat, înarmaţi, la miting au încălcat art. 39 din ConstituţiaRomâniei care prevede că “Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sauorice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în modpaşnic, fără nici un fel de arme”, dar şi Legea 60/1991, articolul 12 care prevede că organizatoriiadunărilor publice sunt obligaţi: g) să interzică participarea la adunărilepublice a persoanelor care au asupra lor, la vedere sau ascunse, băuturialcoolice, arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţeiritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, ori alte obiecte ce pot fifolosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale aacestora.

Dacă se dovedeşte că unii poliţişti auvenit înarmaţi la miting, atunci aceştia riscă să fie cercetaţi de procurorisub aspectul încălcării regimului armelor şi muniţiilor.

Jandarmeriaa sesizat deja Parchetul

Anchetatorii au descoperit deja cincipoliţişti care ar fi participat la miting fiind înarmaţi. Jandarmeria asesizat, ieri după-amiază, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 înlegătură cu trei poliţişti care au fost identificaţi. Alt poliţist a fost recunoscutieri-seară, iar pentru al cincilea încă se fac verificări.

Cei trei poliţişti împotriva cărora afost formulată plângere sunt agenţi de poliţie, doi dintre ei sunt şefi depost, iar al treilea - ajutor de şef de post. Cei trei au venit la miting dinjudeţele Dolj, Prahova şi Neamţ. Totodată, au fost identificaţi trei poliţişticare au aruncat şepcile.

Poliţiştiiîncătuşaţi de lege

Conform Statutului Poliţistului (Legea360/2002), poliţiştilor leeste interzis: a)să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori sădesfăşoare propagandă în favoarea acestora; b) să exprime opinii sau preferinţepolitice la locul de muncă sau în public; c) să candideze pentru autorităţileadministraţiei publice locale, Parlamentul României şi pentru funcţia de preşedinteal României; d) să exprime în public opinii contrare intereselor României; e)să declare sau să participe la greve, precum şi la mitinguri, demonstraţii,procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic. Această Lege vine încontradicţie cu Legea Fundamentală a Statului şi anume Constituţia Românieiunde se spune la Art. 43 că: “Salariaţii audreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale, economice şisociale”. Legea privind statutul poliţistului a fost atacată la CurteaCostituţională care a spus că, într-adevăr, angajaţii au dreptul la grevă şimitinguri, dar nu şi poliţiştii care sunt funcţionari publici cu statut special.

ReprezentanţiiCorpului Naţional al Poliţiştilor la discuţii cu Traian Băsescu

Ieri după-amiază, la scurt timp dupăce a fost sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cucei cinci poliţişti care au venit înarmaţi la mitingul de vineri de laCotroceni, reprezentanţii Corpului Naţional al Poliţiştilor au fost chemaţi ladiscuţii cu preşedintele Traian Băsescu. Acest fapt ce a stârnit nemulţumire înrândul sindicatelor poliţiştilor, care consideră că organizaţia primită laCotroceni nu le reprezintă interesele. Marian Gruia, preşedintele SindicatuluiNaţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI a declarat căorganizaţia primită de preşedintele Băsescu funcţionează sub comandaministerului, astfel că nu poate reprezenta interesele poliţiştilor."Corpul Naţional al Poliţiştilor a fost înfiinţat în baza unei Hotărâri deGuvern şi funcţionează în cadrul ministerului. Ce să apere CNP atât timp cât sesubordonează ministerului?", a întrebat retoric Gruia. "Atunci cânds-a înfiinţat Corpul, toţi poliţiştii au fost înscrişi şi, deşi organizaţia seaflă sub patronajul ministerului, se plăteşte cotizaţie lunară", a adăugatGruia.

Delegaţiade la Cotroceni a fost amendată

Toate cele zece persoane care au făcutparte din delegaţia care a intrat la discuţii cu consilierii prezidenţiali aufost amendate cu 10.000 de lei. Procesele-verbale sună aşa: “Îndata de 24.09.2010, orele 12.00-17.00, Piaţa Victoriei. În calitate devicepreşedinte nu a respectat locul de adunare publică conform declaraţieidepuse la Primăria Municipiului Bucureşti deplasându-se către Palatul Cotroceni-PiaţaLeu unde a continuat activitatea de protest la care au participat aproximativ5.000 de protestatari. Semnează Maior Androne Lică”. Jandarmii spun că a fostîncălcat art. 26 lit.b din Legea 60/1991 - “respectarea orelor de desfăşurare, traseelor de deplasare sau loculuişi perimetrului destinat adunării publice”. Fapta se sancţionează cu amendăîntre 5.000 şi 10.000 de lei. Pentru aceasta a fost stabilită suma de 10.000 delei cu posibilitatea achitării a doar 5.000 de lei în 48 de ore. La mijloace deprobă este trecut: probe video.

În urma evenimentelorde vineri, ministrul Vasile Blaga şi-a înaintat demisia de onoare. Alături deel a părăsit Ministerul Administraţiei şi Internelor şi secretarul de statpentru realaţia cu prefecturile, Mihai Capră. Ieri, şeful Poliţiei Române,chestorul Petre Tobă, a declarat pentru cotidianul “Puterea” că analizeazăposibilitatea de a-şi înainta demisia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine