2020-08-11 16:40

Şeful Biroului Rutier Vaslui şi un comisar-şef de poliţie din cadrul IGPR, REŢINUŢI de DNA

 |  12:59
Şeful Biroului Rutier Vaslui şi un comisar-şef de poliţie din cadrul IGPR, REŢINUŢI de DNA

DNA a anunţat sâmbătă, într-un comunicat de presă, că procurorii anticorupţie au dspus reținerea pentru 24 de ore a șefului Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipale Vaslui, Iulian Munteanu, și a comisarului-șef de poliție în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) - Direcția Rutieră, Mihai Axente.

Potrivit DNA, Iulian Munteanu este acuzat de săvârșirea a 3 infracțiuni de luare de mită, dare de mită în formă continuată (două acte materiale), 2 infracțiuni de trafic de influență, 2 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, 12 infracțiuni instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 2 infracțiuni instigare la fals intelectual, 3 infracțiuni instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

De asemenea, comisarul-șef de poliție din cadrul IGPR — Direcția Rutieră, Mihai Axente, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

Procurorii DNA au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând tot de vineri, față de Ioan Vîrlan, șeful Serviciului Rutier Vaslui (structură la nivel de județ), pentru săvârșirea a trei infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și instigare la fals intelectual.

Totodată, subcomisarul de poliție în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, Augustin Brat este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

"În perioada 2013 până în prezent, inculpatul Munteanu Iulian, în calitate de șef al Biroului Rutier Vaslui, a îndeplinit atribuții privind coordonarea și controlul activității de constatare și sancționare a abaterilor contravenționale de către angajații acestei unități. În perioada respectivă, acesta a determinat mai mulți agenți de poliție din subordinea sa să aplice sancțiuni pentru contravenții prevăzute de Codul rutier mai blânde decât care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni", se arată în comunicatul DNA.

Potrivit anchetatorilor, Iulian Munteanu "a pretins de la conducătorii auto favorizați, foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul (baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preț redus pentru acoperișul unui imobil aparținând unui superior de-al său, 400 de bucăți de scândură cu model) și, totodată, i-a determinat pe subordonați să falsifice procesele verbale de constatare, în unele situații chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii".

"De asemenea, la data de 11.06.2015, inculpatul Munteanu Iulian, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la fața locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicată o persoană din anturajul ofițerului de poliție și un agent de poliție, denaturând realitatea și împrejurările în care s-a produs evenimentul. În acest sens, l-a sancționat contravențional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliție, deși vinovată de producerea accidentului a fost cealaltă persoană. La data de 30.12.2014, inculpatul Munteanu Iulian l-a determinat pe șeful unei instituții să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activității utilajelor de deszăpezire pe raza municipiului Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire, atât la proprietatea sa, la proprietatea unui superior și la spălătoria unei cunoștințe", precizează DNA.

Anchetatorii mai susţin că, în cursul lunii august 2015, în schimbul intervenției la un angajat de la Registrul Auto Român Vaslui pentru a urgenta inspecția tehnică periodică a unui autovehicul și eliberarea cu celeritate a cărții tehnice a autoturismului, Iulian Munteanu a pretins pentru sine materiale de construcție.

"De asemenea, a promis unei persoane că va determina un lucrător de poliție judiciară din cadrul poliției unui alt oraș, să soluționeze cu celeritate un dosar penal în care era cercetată persoana respectivă, iar în schimb a pretins și primit obiecte de îmbrăcăminte. La data de 06.02.2015, a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru deplasarea, pe raza municipiului Vaslui, a unei persoane din anturajul ofițerului. La data de 04.09.2015, a falsificat prin alterare conținutul unei autorizații de reparație emise de Biroul Rutier Vaslui pentru un autoturism, astfel încât proprietarul să beneficieze de o despăgubire mai mare", arată DNA.

Potrivit procurorilor, în calitate de comisar-șef de poliție în cadrul I.G.P.R., Mihai Axente a primit de la Iulian Munteanu, subcomisar, șef al Biroului Rutier Vaslui, la data de 8 aprilie 2015, "produse alimentare (carne de miel) și băuturi alcoolice (vin de diverse sortimente) și a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecționat artizanal (pat din lemn de esență frasin), în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu, respectiv pentru ca să nu constate nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui și ca să nu aplice eventuale sancțiuni, ca urmare a controlului de fond efectuat în perioada 30 martie — 20 aprilie 2015".

De asemenea, Vîrlan Ioan a determinat, la data de 11.02.2015, pe un agent de poliție din subordine să modifice procesele-verbale de contravenție întocmite pentru două persoane, în sensul modificării sancțiunii aplicate, din amendă contravențională în avertisment.

Potrivit anchetatorilor, Augustin Nicolae Brat , subcomisar de poliție în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, a intervenit pe lângă un agent de poliție care a constatat săvârșirea de către un conducător auto a unei abateri contravenționale, determinându-l pe agentul constatator să nu aplice sancțiunea care se impunea — amendă între 340 lei și 425 lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte amendă — pentru ca astfel să evite suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile.

Iulian Munteanu și Mihai Axente vor fi prezentaţi sâmbătă Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz