2020-08-13 06:32

Șeful Laboratorului de Radiologie din Spitalul de Neurochirurgie Iași, trimis în judecată de DNA

 |  10:39
Șeful Laboratorului de Radiologie din Spitalul de Neurochirurgie Iași, trimis în judecată de DNA

DNA a anunţat vineri, într-un comunicat de presă, că procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Eduard Moldovanu, șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie "N. Oblu" Iași. Acesta este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, ambele în formă continuată.

În acest caz a mai fost trimisă în judecată, sub control judiciar, Maria Magdalena Rîndașu, asistent medical la același laborator, pentru luare de mită, în formă continuată.

Procurorii DNA au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații Dan Ionuț Aranyosi, infirmier, acuzat de complicitate la luare de mită și la abuz în serviciu, ambele în formă continuată, și Elena Carmen Gherman, asistent medical, pentru luare de mită.

„În perioada 18 martie — 3 iunie 2016, Moldovanu a pretins și primit cu titlu de mită de la mai mulți pacienți sume cuprinse între 250 și 600 lei (în total 3.300 lei) pentru efectuarea unor examene RMN, interpretarea rezultatelor și prescrierea de tratamente. Totodată, în niciuna dintre situații, inculpatul Moldovanu, beneficiind și de ajutorul lui Dan Ionuț Aranyosi, nu a înregistrat în evidențele unității medicale investigațiile efectuate și sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecința prejudicierii bugetului Spitalului cu o pagubă reprezentată de costul real al investigațiilor medicale. În perioada de 11 februarie — 10 martie 2016, inculpata Rîndașu a pretins și primit de la doi pacienți suma de 550 lei pentru efectuarea unor examene RMN pentru cap și genunchi", susțin procurorii.

DNA mai menţionează că, în 27 ianuarie 2016, Elena Carmen Gherman, în calitate de asistent medical, a pretins și primit de la un pacient suma de 350 lei pentru efectuarea unui examen CT cranian.

În cursul urmăririi penale, Eduard Moldovanu a achitat suma de 3.750 de lei, reprezentând explorările radiologice cu plată efectuate de acesta.

„Inculpații Aranyosi și Gherman au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor și că sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora: 2 ani și 8 luni de închisoare și, respectiv, 2 ani, ambele cu suspendare sub supraveghere și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor”, precizează DNA.

Potrivit anchetatorilor, „inculpații Aranyosi și Gherman vor presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Direcției de Asistență Comunitară Iași sau Primăria Iași, pe o perioadă de 60 de zile, respectiv 90 de zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu pot presta această muncă".

Procurorii DNA au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de 6.740 lei, 100 de franci elvețieni, 80 lire sterline și 80 de euro ce aparțin lui Moldovanu și asupra unui autoturism ce aparține Mariei Rîndașu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz