2020-02-26 19:36

Societatea Academică din România cere abrogarea Ordonanţei care impune declaraţii şi contribuţii pentru veniturile din activităţi independente

 |  18:27
Societatea Academică din România cere abrogarea Ordonanţei care impune declaraţii şi contribuţii pentru veniturile din activităţi independente

Societatea Academică din România cereabrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului Nr. 58/2010 şi a normelor deaplicare ale acestui act normativ, precum şi eliberarea din funcţie a celorcare au redactat sau au avizat actul normativ şi normele sale de aplicare, searată într-un comunicat de presă transmis ieri site-ului Hotnews.ro.

Potrivit SAR, contradicţiile dintre Ordonanţăşi normele de aplicare "generează haos şi vulnerabilizează atât plătitoriide venit, cât şi beneficiarii de venit în faţa organelor de control",amenda este absurd de mare şi nu este corelată în nici un mod cu valoarea contractuluideclarat, iar "erorile de concepţie şi formulare vor genera un şirinterminabil de procese în care contri­buabilii vor invoca neclaritatea legii înapărarea lor şi vor câştiga".

Unul dintre argumenteleprincipale prezentate în comunicatul SAR este acela că OUG 58/2010 "nu vaaduce la buget suma (de altfel modică) care este ţinta Guvernului. Ea creştenepermis costurile de tranzacţie atât pentru cetăţean, cât şi pentru stat şi,la o analiză reală, se vede că e mai degrabă costisitoare decât profitabilă".

SAR a identificat mai multelacune şi neconcordanţe ale legii. Aceasta harababură ar fi putut fi evitată dacăOUG 58/2010 prevedea clar că taxele sociale sunt datorate şi pentru altecontracte decât cele de muncă (ar fi putut fi enumerate expres acele contracteexceptate de la plata acestor taxe), fără a se folosi această falsă construcţiejuridică a reconsiderării unui contract. Pentru a se face o adevarată analizăcost-beneficiu a acestei prevederi ar fi trebuit oricum calculat timpul deimplementare pierdut de organele statului şi de contribuabili, care depăşeştecu mult beneficiile potenţiale. Aceste costuri provin mai ales din frecvenţalunară a plăţilor.

În mod rezonabil, ar fitrebuit programată o singură plată pe an, la sfârşitul anului fiscal, şi nulunar şi pentru fiecare contract în parte aşa cum este prevăzut în OUG 58/2010 şiîin normele de aplicare. În concluzie, OUG 58/2010 şi normele sale de aplicaresunt un exemplu clar de reglementare aberantă şi imposibil de aplicat, caresabotează statul de drept. Faptul că această reglementare a putut trece deinstanţele de avizare ridică un serios semn de întrebare asupra capacităţiiGuvernului. Cei care au redactat şi au avizat aceste reglementări trebuie demişineîntârziat, iar ordonanţa abrogată, susţin reprezentanţii Societăţii Academicedin România.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine