2020-02-18 17:20

Solidaritate după tragedia de la clubul Colectiv

 |  23:20
Solidaritate după tragedia de la clubul Colectiv

În urma tragediei de vineri seara din clubul Colectiv, mii de oameni au participat la marşuri de comemorare în mai multe oraşe din ţară. La Bucureşti, peste 12.000 de oameni au mers de la Universitate până la clubul Colectiv în memoria celor 30 de persoane care au murit până acum.

Solidaritate după tragedia de la clubul Colectiv
zoom
„Comemorăm tinerii care au murit nevinovaţi şi tragem un semnal de alarmă pentru clasa politică. De la primar până sus, toţi sunt vinovaţi. Totul se face alandala, nimic nu funcţionează, legile nu funcţionează. Autorităţile trebuie să ia atitudine, să schimbe legi, să facă legi acolo unde nu există. Să protejeze copiii acestei Românii, viitorul acestei ţări. Nu se mai poate cu «merge şi aşa». Am venit aici în primul rând pentru că suntem oameni. Este inadmisibil ce s-a întâmplat”, a spus o femeie în Piaţa Universităţii care a participat la „marşul tăcerii”.

La Iaşi, Brăila, Bacău, Piteşti, Constanţa, Braşov, Chişinău, oamenii au ieşit în stradă să depună flori şi lumânări în memoria celor morţi la club Colectiv.

Solidaritate după tragedia de la clubul Colectiv
zoom
„Ora de linişte colectivă s-a încheiat. Tinerii băcăuani s-au întins pe jos în număr de 29 (până duminică seara nu murise a 30 -a victimă, n.r.). Poate unii nu au înţeles cât de mare este acest număr”, a scris unul dintre participanţii de la Bacău pe Facebook.

La Constanța, aproximativ 500 de persoane s-au strâns duminică seară în locul numit „la hartă”, în centrul orașului. Aceștia au aprins, ca omagiu, câte o lumânare, evenimentul fiind organizat de elevii Liceului Teoretic „Traian”.

„Dacă zilele astea în care cluburile au fost închise drept solidaritate erau deschise și măcar 50% din venituri ar fi fost donate spitalelor sau altor tipuri de ajutoare, atunci s-ar fi ajutat mai mult în situația asta. Însă nu e prea târziu. Ar putea în săptămâna următoare cluburile și puburile să doneze”, a spus Mircea.

Gratuit de la companii

Solidaritate după tragedia de la clubul Colectiv
zoom
Bucureștenii şi nu doar au arătat o solidaritate impresionantă faţă de victimele catastrofei de la club Colectiv. Conform bloggerului Sabina Cornovac, coordonator de marketing la F64, iată că şi mai multe companii au decis să ofere diferite facilităţi, pe care le enumerăm în continuare:

Cazare gratuită în Bucureşti pentru rudele victimelor de la SKAL International România, Pura Vida Sky Bar & Hostel Bucharest şi VOGUE Hostel şi Umbrella Hostel; Mâncare şi băutură pentru medici şi donatori de la Trenta Pizza, Calif, Pizza Hut Delivery România, Joseph Restaurant, Cinema City România, Starbucks România, MEGA IMAGE, AQUA Carpatica, Oala cu Bunătăţi, Fabio Pizza, Pizza Pizzicato, PepsiCo; Bilete de avion pentru rudele de gradul 1 şi 2 din străinătate de la Vola.ro - Bilete Avion; Uber şi Black Cab ajută cu transport gratuit pentru donare; Compania RVG va suporta integral costurile biletelor de autocar pentru rudele de gradul 1 şi 2 ale celor decedaţi, dacă acestea se află acum în oraşele Darabani, Dorohoi, Botoşani, Suceava, Fălticeni, Roman, Bacău, Adjud, Focşani, Rm. Sărat şi doresc să ajungă la Bucureşti; Medlife oferă tratament în regim ambulatoriu; Farmacia Materna donează produse pentru vindecarea plăgilor arse; Istt Tratamentul Traumei oferă consiliere psihologică - programul de 6 şedinte de asistare psihologică de criză este oferit gratuit + Colegiul Psihologilor din România + Institutul pentru Fericire + Psihomedeor- Consultanţă Psihologică, Psihoterapie + Fundaţia Estuar + Asociaţia Româna de Psihoterapie Integrativă; Apelurile din Orange şi Vodafone Romania către numerele de urgenţă 021.206.9291/ 021.313.0605/ 021.312.2547/ 021.206.9283/ 021.264.8704/ 021.264.8525 si 021.206.9375 sunt gratuite; Se oferă gratuit un control medical la orice specialitate din cadrul clinicilor Medcenter; Asociaţia pentru Dialog şi Solidaritate a Avocaţilor ajută gratuit la efectuarea oricărui demers juridic solicitat de familiile victimelor, pentru protecţia drepturilor lor şi tragerea la răspundere a vinovaţilor (tel. 021.322.01.70 şi 021.232.52.20); Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 oferă cazare gratuită și sprijin psihologic pentru familiile victimelor (tel. 0731624849).

Fără publicitate şi divertisment

Discovery a întrerupt difuzarea mesajelor comerciale pe toate staţiile tv din portofoliul său, din România, inclusiv TLC, Animal Planet şi Eurosport, în perioada celor trei zile de doliu naţional, decretate în urma tragediei din clubul ‎Colectiv.

Totodată, Discovery România a transmis că este alături de familiile victimelor din clubul ‪Colectiv, iar siglele televiziunilor din portofoliul său au fost înlocuite cu unele alb-negru.

Pe de altă parte, şi alte televiziuni străine care emit în România şi-au manifestat solidaritatea cu victimele tragediei din Colectiv, fie transformându-şi siglele în alb-negru (Diva, AXN, Cartoon Network, Filmcafe, TV Paprika), fie introducând pe ecran panglici negre (Comedy Central, Paramount Channel, Boomerang, Nickelodeon).

Şi televiziunile generaliste şi de ştiri din România, între care TVR, PRO TV, Antena 1, Antena 3, Kanal D, Naţional TV, Prima TV, B1 TV, Digi 24, România TV şi Realitatea TV, şi-au adaptat grilele în urma tragediei din clubul Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa 30 de oameni, şi a decretării stării de doliu naţional, mizând pe ediţii informative speciale şi renunţând la programele de divertisment şi, în unele cazuri, la publicitate.

Numărul morţilor s-ar putea dubla

Solidaritate după tragedia de la clubul Colectiv
zoom
Duminică, bilanţul morţilor în urma incendiului de la club Colectiv a ajuns la 30, după ce o tânără de 26 de ani a murit la Spitalul Bagdasar. Alte aproximativ 140 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, până la 90 fiind în stare critică şi gravă. Singurul rănit neindentificat se află încă la Spitalul de Arşi.

La finalul reuniunii grupului de lucru convocat la Guvern, premierul Victor Ponta a anuţat că numărul morţilor ar putea creşte. „În urma discuţiilor a reieşit că numărul deceselor este posibil chiar să se dubleze. Acum depinde numai de cât de puternic este organismul fiecărei persoane în parte şi de Dumnezeu”, a spus Ponta.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că, pe lângă arsuri, victimele incendiului sunt afectate de substanţele inhalate din fum.

„Produsele includ sute de substanţe toxice, care includ şi alte cianuri, şi alte categorii de substanţe toxice, depinde cât te-ai expus şi cât ai stat înăuntru”, a afirmat Arafat.

Prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Floreasca, a adăugat că pacienţii intubaţi în toate spitalele sunt consideraţi a fi cazuri grave.

„Ţinând cont de circumstanţele producerii acestui dezastru, felul în care s-a produs incendiul, incinta, producerea de gaze toxice, faptul că era o incintă neaerisită... faptul că oamenii din cauza panicii s-au călcat, s-au bulucit spre ieşire, dar şi din cauza arsurilor, toate aceste circumstanţe fac ca prognosticul să fie sever şi sigur, evaluăm, estimăm faptul, prin prisma datelor, că numărul deceselor poate creşte semnificativ”, a declarat Lascăr.

În ceea ce priveşte donarea de sânge, autorităţile cer cetăţenilor ca aceasta să se facă etapizat. Managerul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniţă-Radu, a anunţat că deocamdată necesarul de sânge este acoperit. „Sângele stă cel mai bine la donator”, a spus Ioniţă.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că în prezent sunt 7 metri pătraţi în banca de piele care pot acoperi nevoile. El a adăugat că nu este nevoie de donatori de piele în acest moment. „Inclusiv rude ale victimelor şi-au exprimat intenţia să doneze piele, dar pentru moment nu este nevoie”, a spus Bănicioiu. Ioan Lascăr a explicat la rândul său că suprafaţa medie de piele pe care o are un om este de aproximativ 1,5 metri pătraţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-01

In legatura cu acest articol...

Iadul din club Colectiv. Cum au murit 30 de tineri şi peste 150 au fost răniţi

Cauzele Catastrofei din Colectiv. Lanțul slăbiciunilor

Cele mai cutremurătoare accidente şi calamităţi din România modernă. Istoria dezastrelor

De la Ponta la Oprea. De la Oprea la Piedone

Cluburile morții în lume. O cronologie terifiantă de tragedii din care nu s-a învățat nimic

Condoleanţe din toată lumea. Presa internaţională a acoperit pe larg tragedia de la club Colectiv

Maeştrii scenariilor conspirative
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine