2019-10-14 21:50

Şora: Copiii din "experimentul lalelelor" nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaşte încolonarea umilă în faţa autorităţii

 |  14:52
Şora: Copiii din "experimentul lalelelor" nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaşte încolonarea umilă în faţa autorităţii

Mihai Şora scrie, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, despre manifestarea ”Simfonia lalelelor” de la Piteşti, unde premierul Viorica Dăncilă a fost primită cu fanfara şi unde a asistat inclusiv la defilarea copiilor din grădiniţe. Copiii din „experimentul lalelelor“ nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaşte doar încolonarea umilă în faţa unei autorităţi, oricare ar fi acea autoritate, atrage atenţia filosoful.

Multă lume cunoaşte experimentul lui Ivan Pavlov şi fenomenul condiţionării clasice: câinele care salivează şi alte reflexe, numite de Pavlov „secreţii psihice“. Dar a existat, după Pavlov (şi folosind rezultatele psihologului rus), un alt experiment, mai puţin cunoscut (însă la fel de edificator), realizat de John Watson la începutul anilor ’20: aşa-zisul experiment al micuţului Albert (după numele copilului pe care au fost făcute controversatele teste de către cercetătorul american), notează Mihai Şora.

Watson ia un copil de câteva luni şi îi arată un şoricel alb. La început, copilul are o reacţie normală: se uită la el, îl atinge, se joacă şi chiar se bucură de prezenţa şoricelului. La un moment dat, Watson introduce în experiment un zgomot puternic, lovind cu un ciocan o bară de metal şi speriind copilul la fiecare intrare în scenă a şoricelului. Foarte repede, copilul ajunge să asocieze şoricelul cu spaima pe care i-o provoacă zgomotul loviturii de ciocan. Mai mult decât atât, în scurt timp dezvoltă o fobie pentru toate animalele cu păr şi se sperie chiar şi atunci când vede un iepure, de pildă, o maimuţică sau o veveriţă, potrivit news.ro.

„Am amintit de micuţul Albert pentru că – voit sau nu, conştient sau nu – ceea ce s-a întâmplat cu acei copii la Piteşti, zilele trecute, aduce, în bună parte, cu experimentul de acum o sută de ani. Copiii puşi să defileze şi să stea în cap la vederea unui «şef» vor dezvolta, dacă nu sunt decondiţionaţi la timp, aceleaşi reflexe ale supunerii, ale servilismului festiv şi ale docilităţii oarbe, indiferent de contextul social în care vor evolua ulterior”, avertizează Mihai Şora.

Citeşte şi 40 de puşcăriaşi, liberi la târgul de job-uri

Filosoful consideră că ceea ce s-a întâmplat la Piteşti nu este „Cântarea României“, pentru că delirul propagandistic promovat în timpul ceauşismului lăsa mereu loc pentru o formă (mai mult sau mai puţin transparentă) a duplicităţii: odată ajunşi la casele lor, oamenii care defilaseră prin faţa tribunei oficiale, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, deghizaţi în personaje istorice ori în costume sportive, îşi reveneau în simţiri, recâştigându-şi libertatea interioară (fie şi numai făcând diferenţa între grotescul spectacolului public şi realitatea vieţii lor de zi cu zi), potrivit news.ro.

„Or, copiii din «experimentul lalelelor» nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaşte doar încolonarea umilă în faţa unei autorităţi, oricare ar fi acea autoritate. Nu ajunge că ne-au furat ţara, pădurile, oraşele, drumurile, simbolurile şi cuvintele ei! Acum ne fură şi copiii, cu sufletul şi cu mintea lor cu tot. România centenară: de la experimentul Piteşti, la experimentul lalelelor”, încheie Mihai Şora.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-21Parerea ta...

LEVST.
21 Apr 2018

Corecta analiza, este ca si cu botezul, i-a intrebat cineva pe acesti copii daca vor si au o motivatie normala, pentru a participa la asa ceva? Nu ar trebui asteptat ca acestia sa ajunga la o anume varsta(chiar si numai 18 ani) pentru a putea face singuri anumite analize si diferente? Fondul problemei este insa acelasi, dorinta noilor dictatori de a fi adulati, cand trec in " faeton de gala"...Numai asa se simt si ei valorosi si -altfel- li se mai estompeaza si teama ca- de fapt- multi altii (si adulti, nu copii), sunt gata sa-i ia in furci...
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
21 Apr 2018

Stim toti ca Romania e condusa de MAFIOTI ANALFABETI CURVE si SLUGILE ALTOR MAFIOTI DiN AFARA....evident ca vor sa construiasca o tara cu dictatura si propaganda de tip KOREEA DE NORD ca sa fure in continuare si sa distruga totul.....asta e gandirea lor dementa si retardata exact cum e vorba aia "de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere'
RAI
21 Apr 2018

este o magarie a asa zisilor ziaristi batuti in cap care prezinta trunchiat evenimentul simfonia lalelelor de la pitesti.carele alegorice si defilarea copiilor si liceenilor sunt in fiecare an.simfonua lalelelor este la pitesti de 41 de ani.nu a fost nimic special anul acesta.s-a intamplat sa fie prezenta prim minstru romaniei dancila dar a fost invitat si presedintele tarii iohannis.nu a venit el stie de ce.daca era prezent rezolva problema direct cu dancila plus ca a fost si ambasadorul palestinei .au mai fost prezenti inca 8 ambasadori si primari din grecia serbia moldova palestina.asa ca este o dovada de nesimtire si stire falsa despre ce s-a intamplat la simfonia lalelelor.copii defileaza de ani de zile prin tot centrul pitestiului in fata oamenilor .asa ca mai usor cu pianul pe scari si cu istericale gen oana pellea sau sova .informati-va si apoi bateti campii.este foarte frumos in pitestiul plin de flori si peste o suta de mii de oaspeti.
UN NEINCOLONAT
21 Apr 2018

LUCEFERE IN VIATa , sa ne te pastreze Dumnezeu cat mai mlt timp pe Pamant. O CONDUCERE MAI PAGANA SI TICALOASA ACEST POPOR DE CAND EXISTA N-A AVUT.
LEVST.
21 Apr 2018

Femeile din PNL se revolta impotriva "experimentului lalelelor": PSD-ALDE sa inceteze umilirea copiilor pentru buna lor dispozitie"...Premierul Viorica Dancila, vicepremierul Gratiela Vasilescu si ministrul de Interne, Carmen Dan, ...:."Ne-a ingrozit in mod deosebit, un moment din toata manifestarea, in care un adult - cadru didactic sau instructor sportiv, cere si insista ca o fetita de vreo trei anisori, sa stea in cap, in plin soare, direct pe asfalt, in fata tribunei oficiale. Fetita nu reuseste cu usurinta, dar adultul insista pana cand ea ajunge sa se loveasca practic, in cadere, cu spatele, de asfaltul pe care i se ceruse sa stea in cap. Condamnam atitudinea doamnei premier, care ne-am fi asteptat sa nu accepte acest moment grotesc, iar dupa incident, ca femeie si mama, sa fi fost preocupata de starea de sanatate a fetitei cazute pe ciment", se mai arata in document..."__________-----________gasesc ca este ok acest fel de manifestari, ma intreb insa ce cauta toata gasca in par, a pesedeului, acolo, iar ( pe film) am notat ca fetita acea -chiar daca a facut cu bucurie copilareasca- acea tumba, a fost totusi supusa unui risc, care (chiar 1 la 10 milioane***) poate fi f. serios( mai ales ca parea foarte neantrenata)...Nu mai vorbim ca vasiliscul-femela, nu a mai fost docila ci foarte vioaie, imediat s-a dus si a gratificat-o pe copila, cu un pupic...Asta ar insemna -indeed- ca show-ul a fost cu dedicatie...(***-sa nu uitam cum lucreaza statistica, aceasta se face "dupa", insa si in acest caz, fetita respectiva- ca persoana individuala- a avut sanse egale(50/50) sa se accidenteze...)
LEVST.
22 Apr 2018

si cred ca vasiliscul-femela s-a grabit catre fetita, tocmai sa fie sigura ca este ok, probabil -in gand- a zis" bine ca nu ti-ai rupt ceva, sau sa-ti faci un cucui, etc', ca asta ne mai trebuia"...Sa fim corecti, chiar daca se intampla ceva, nu putea fi tinuta responsabila docile, nu avea ea de unde sa stie ce numere vor fi in program, persoana care a adus-o pe fetita si a pos-o sa faca acel "act de gimnastica", da, putea si ar trebui tinuta responsabila... Insa nu se va intampla, in fond este parte din cultura romaneasca, oportunistii trebuie sa arate sefilor ce lucruri deosebite fac pentru ei. altfel spus, sluj..
DOMNULE MIHAI SORA
22 Apr 2018

de ce nu esti corect Cand in fata regelui se faceau tot felul de spectacole cu cercetasi copii avand cravate galbene ,atunci iti placea Daca la actualul primar al Pitestiului venea in vizita regele ,el tot asa facea Pastrarea scaunului pe primul plan
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray