2020-02-24 14:11

Sorin Oprescu despre tragedia de la Maternitatea Giuleşti: ''Vinovaţii vor răspunde, indiferent de scuze''

 |  18:26
Sorin Oprescu despre tragedia de la Maternitatea Giuleşti:     ''Vinovaţii vor răspunde, indiferent de scuze''

Primarulgeneral al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, sâmbătă, că dacă personalul nua fost prezent unde trebuie, să răspundă pentru drama de la MaternitateaGiuleşti, reafirmând că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere indiferent descuze. „Nuexistă nici un fel de scuză, nu există fugă de răspundere, cei vinovaţi vor fitraşi la răspundere şi vor răspunde indiferent de scuze”, a spus Sorin Oprescu.

Edilulşef al Capitalei a afirmat că lipsa de disciplină se manifestă din ce în ce maimult în spitale, precizând că cine greşeşte trebuie să plătească pentru ce seîntâmplă. Primarul general a spus că a fost la Maternitatea Giuleşti, unde avăzut un personal timorat, “care nici nu ştiu ce a fost în capul lui când s-aîntâmplat tragedia”. El a adăugat că Primăria Capitalei face propria anchetă încazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti şi că rezultatele vor fi făcutepublice. Oprescu a reafirmat, sâmbătă, că lucrările la Maternitatea Giuleştiurmează să înceapă astăzi, adăugând că doreşte ca acestea să se încheie cât mairepede cu putinţă pentru ca activitatea în spital să poată fi reluată în celmai scurt imp. El a precizat că valoarea lucrărilor, care include reparaţii şidotarea cu echipamente, a fost estimată la aproximativ un milioan de euro.Oprescu a precizat că lucrările de la unitatea sanitară vor presupune reparareatuturor instalaţiilor afectate de incendiul de luni, dar şi înlocuirea sistemuluide aer condiţionat existent cu unul mai performant sau instalarea de senzori defum. Primarul a mai spus că a început deja un control în toate spitalelepreluate în administrare de Primăria Capitalei. Până în prezent, au fostanalizate condiţiile din nouă dintre acestea, primarul urmând să prezinterezultatul studiului şi să anunţe investiţiile de făcut în acestea. “Nu vomaştepta însă terminarea acestei anchete a Primăriei, la Giuleşti ne apucăm dejade treabă”, a mai spus Oprescu.

Edilulşef răspunde acuzaţiilor politice

PrimarulSorin Oprescu a spus că a simţit, după tragedia de la Maternitatea Giuleşti,amestecul politicului, însă le spune celor care îl acuză că nu a fugit şi nu vafugi de răspundere, precizând că în cele 18 spitale pe care le-a preluat în2009 a investit peste 40 de milioane de euro. “Nu am fugit şi nu fug derăspundere. Ce am făcut în cele 18 spitale? Am făcut un departament dechirurgie hepatică la Spitalul «Sfânta Maria», al doilea după cel de laFundeni. Am făcut o clinică de ultimă generaţie de gastro-enterologie laSpitalul Colentina, o clinică de radioterapie la Colţea, cea mai modernă camerăgamma la Spitalul Burghele, bloc operator nou şi secţie de terapie intensivă laSpitalul Foişor, de asemenea bloc operator la «Carol Davila», am refăcut întotalitate Spitalul Malaxa şi am organizat blocul operator şi, totodată, amrefăcut Spitalul «Sfântul Luca»”, a declarat primarul general al Capitalei,Sorin Oprescu, în replică la cei care l-au acuzat că de un an de când a preluatcele 18 spitale nu s-a îngrijit de acestea.

Spitalelear putea avea pompieri proprii

Primarulgeneral Sorin Oprescu a declarat că la controalele începute în spitalelemunicipalităţii au fost găsite probleme la detectoarele de fum şi la sistemelede alarmă, precizând că vrea să analizeze posibilitatea angajării propriilorpompieri pentru cele 21 de unităţi sanitare. “Evaluăm posibilitatea de a angajanoi (n.n. - Primăria Capitalei) pompieri. De asemenea, vrem organizarea unuiprogram de pregătire a personalului pentru situaţii de urgenţă şi evaluareapsihologică a angajaţilor”, a spus Sorin Oprescu. Edilul şef al Capitalei aprecizat că, după incendiul de la Maternitatea Giuleşti, a început un controlîn cele 21 de spitale, la şase dintre acestea verificarea fiind încheiată. El aprecizat că acest control va continua şi în celelalte spitale, în zileleurmătoare. Oprescu a precizat că există unităţi sanitare în care funcţioneazădetectorul de fum, dar există probleme la sistemul de alarmare. De asemenea, oproblemă regăsită în toate unităţile verificate vizează deficitul de personal.“Spre exemplu, la Spitalul Malaxa există detector de fum, în schimb nufuncţionează sistemul de alarmare, tot aici există un deficit de personal de 50la sută. De asemenea, la Spitalul «Sfântul Luca» nu există detector de fum, iarla Filantropia, deşi există ambele sisteme, nu toate funcţionează. Spitalul «CarolDavila» nu are autorizaţie ISU”, a mai spus Oprescu, citând câteva dintreproblemele întâlnite în unităţile sanitare controlate. Înacest context, Oprescu a spus că intenţionează să analizeze posibilitateaangajării propriilor pompieri în unităţile sanitare preluate.

Primarulgeneral vrea manageri profesionişti

SorinOprescu a spus că vrea manageri profesionişti în cele 21 de spitale alemunicipalităţii, nu angajaţi pe criterii politice, precizând că în acest sensva fi organizat un concurs “fără încărcătură politică”. Edilul a spus că laşedinţa de săptămâna aceasta a Consiliului General al Municipiului Bucureşti(CGMB) va discuta despre organizarea Consiliilor de Administraţie ale celor 21de spitale ale municipalităţii, pentru ca în cel mai scurt timp să poată fiorganizat concursul pentru funcţiile de manageri. “Trebuie să desemnămconsiliile de administraţie la toate cele 21 de spitale, pentru a puteaorganiza concursuri de management. Trebuie să fie un concurs fără încărcăturăpolitică. Vă promite Oprescu”, a subliniat edilul şef al Capitalei.

Temperaturadin camera unde se aflau bebeluşii a depăşit 200 de grade Celsius

Cincibebeluşi, doi băieţi şi trei fete, au murit şi alţi şase sunt răniţi grav înurma incendiului care a avut loc lunea trecută, la Secţia de Terapie IntensivăNou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şiJustiţie a declanşat o anchetă sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucideredin culpă şi vătămare corporală gravă din culpă. Procurorul şef al Secţiei deUrmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi deCasaţie şi Justiţie, Marius Iacob, a afirmat, vineri, că temperaturaînregistrată în incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă a MaternităţiiGiuleşti a atins peste 200 de grade Celsius, expertiza tehnică în domeniu fiinduna extrem de complexă. Procurorul-şef a precizat că au fost audiate mai multepersoane, declaraţiile fiind contradictorii, însă a reieşit că asistentaresponsabilă de secţia unde s-a produs incendiul nu a fost în zonă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-12

Mai multe imagini:
Sorin Oprescu despre tragedia de la Maternitatea Giuleşti:     ''Vinovaţii vor răspunde, indiferent de scuze''
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine