2020-06-07 00:04

Şosea centrală surpată din cauza lucrărilor la metrou. Autorităţile încearcă să nu creeze panică, dar se tem de consecinţe

 |  21:01
Şosea centrală surpată din cauza lucrărilor la metrou. Autorităţile încearcă să nu creeze panică, dar se tem de consecinţe

P24

Sâmbătă seara, bucureştenii din zona Eroilor au avut parte de o experienţă îngrijorătoare. Pe o distanţă de câţiva metri lungime şi lată cât o bandă de circulaţie, terenul s-a ondulat, apoi s-a a început să se prăbuşească. Este al doilea incident de acelaşi fel petrecut anul acesta care s-a produs din cauza lucrărilor de la Magistrala 5 de metrou. Traficul rutier între bulevardele Eroilor şi Eroilor Sanitari din Capitală a fost închis. Incidentul a fost semnalat de firma care face lucrările de extindere la metrou, a anunţat Primăria Capitalei.

“Deoarece există riscul prăbuşirii carosabilului şi propagarea surpării spre imobilele aflate la intersecţia bulevardului Eroilor cu bulevardul Eroii Sanitari, primarul general, Razvan Sava, a convocat un comandament de urgenţă şi a dispus închiderea traficului în zonă, până la punerea în siguranţă a perimetrului”, se arată în comunicatul Primăriei Capitalei. Drept urmare, circulaţia a fost închisă încă de sâmbătă la prânz, pe bulevardul Eroilor, între strada Carol Davila şi Pod Eroilor, şi pe bulevardul Eroilor Sanitari, între strada Carol Davila şi Piaţa Operei, după ce incidentul a fost semnalat de constructorul care efectueză lucrări pentru Metrorex.

Circulaţia în zonă a fost deviată pe sensul spre centru, dinspre cartierele Drumul Taberei şi Militari, pe şoseaua Pandurilor- Calea 13 Septembrie sau şoseaua Geniului - şoseaua Cotroceni, iar pe sensul spre cartierele Drumul Taberei şi Militari, pe Splaiul Independenţei- şoseaua Cotroceni- şoseaua Geniului sau şoseaua Cotroceni-bulevardul Iuliu Maniu- bulevardul Vasile Milea.

Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Inspectoratului de Stat în Construcţii, IGPR, Poliţiei Rutiere, dar şi ai Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti şi ai Jandarmeriei au ajuns repede la faţa locului, iar  echipele de intervenţie ale companiilor de utilităţi au stat în alertă pentru a oferi asistenţă tehnică şi de intervenţie. Mai multe familii dintr-unul din cele două blocuri au ieşit speriate din locuinţe şi au cerut detalii constructorului cu privire la pericolul la care sunt supuşi. Pe lângă cele două blocuri, în zonă sunt construite şi mai multe case. Se pare că starea terasamentului a dat motive de îngrijorare autorităţilor, care au decis ca 14 locatari din zona Eroilor să fie evacuaţi. Patru au fost cazaţi la un hotel, iar zece au mers la rude.

Primele concluzii

Edilul interimar al Bucureştiului, Răzvan Sava, i-a convocat duminică dimineaţa la sediul Primăriei Capitalei, pe reprezentanţii Metrorex, ai Poliţiei Rutiere, ai ISU şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii. La întâlnire a participat şi prefectul Capitalei, Paul Petrovan. Siguranţa locuitorilor din două blocuri din zona Eroilor din Capitală, unde s-a surpat terenul în urma lucrărilor făcute pentru extinderea magistralei de metrou, nu poate fi garantată, a spus ISU. Inspectorii au declarat că nici constructorul nu poate preciza dacă este vorba de ”o problemă mai amplă în subteran”. Ei au precizat că, în zona Eroilor unde au apărut deformările în şosea se află două blocuri, la faţa locului fiind trimise echipaje ale Detaşamentului Special de Salvatori şi ale SMURD pentru a interveni în caz de necesitate. În urma discuţiilor dintre reprezentanţii ISU şi constructor s-a stabilit că nu există ”un risc iminent” pentru cele două blocuri, dar nici nu se poate ”garanta siguranţa locatarilor din zonă”.

Măsuri şi responsabilităţi

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Capitalei, Alexandru Ichim, constructorul a anunţat că a pus în siguranţă perimetrul şi ”nu există risc de prăbuşire”, zona fiind monitorizată atent. Întrebat ce măsuri trebuie să ia constructorul în acest caz, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, Alexandru Ichim, a răspuns că trebuie lucrat pe trei direcţii: consolidarea imobilului afectat de tasarea terenului, consolidarea întregii intersecţii şi a şoselei din zonă şi realizarea de intervenţii la reţele de utilităţi. Întrebat cine va plăti costurile intervenţiilor, el a precizat că acestea vor fi suportate de constructor, dacă se demonstrează că el este vinovat de surpare. “Sunt necesare lucrări de intervenţii, dar pentru acele lucrări de intervenţii este necesară elaborarea unui proiect. Acel proiect va dura. (...) Constructorul a cerut un răgaz de 24 de ore pentru a veni cu un plan de măsuri”, a mai spus Ichim. El a încercat să nu creeze panică şi a mai spus că “începând de sâmbătă noapte nu mai există pericol de propagare a acestei unde de tasare”.

”Cu siguranţă vom lua măsuri împotriva întârzierii lucrărilor şi afectării bunului mers al traficului în Bucureşti. Deocamdată, nu ne concentrăm pe sancţiuni, ci pe fluidizarea traficului”, a mai spus Ichim.

Reacţii aşteptate

Într-un comunicat remis duminică, Ministerul Transporturilor spune că au apărut deformări în şosea din cauza lucrărilor la extinderea magistralei de metrou încă de vineri, constructorul luând o serie de măsuri.

“Ca urmare a străpungerii planificate a peretelui de beton armat al incintei staţiei de metrou Eroilor în zona intersecţiei dintre axul 1 şi linia 2 pentru intrarea în staţie a utilajului TBM, s-au produs infiltraţii cu antrenare de material solid pe conturul utilajului. Fenomenul s-a declanşat în 11 decembrie, la ora 15.30, generând tasări sub placa carosabilă. Imediat, constructorul a umplut golurile apărute sub carosabil cu circa 70 de metri cubi de beton”, se arată în comunicatul Ministerului Transporturilor. După turnarea unei cantităţi suplimentare de beton (circa 120 de metri cubi), s-au executat lucrări de stopare a infiltraţilor prin etanşarea bazei utilajului. În plus, constructorul preciza că tendinţa tasărilor este spre stagnare, dar ca măsură asiguratorie, zona va fi în continuare monitorizată.

Cine sunt executanţii

Constructorul secţiunii Râul Doamnei - Eroilor este Asocierea Astaldi (Italia) - FCC Construccion (Spania) - Delta ACM (Romania) - AB Construct (România).

Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor este finanţată din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial Transport 2007-2013.

Magistrala 5 va fi realizată în două etape: tronsonul Drumul Taberei - Universitate în prima etapă de execuţie şi Universitate - Pantelimon, în etapa a doua. Tronsonul 1 Drumul Taberei - Eroilor al Magistralei 5 Drumul Taberei-Pantelimon, în lungime totală de 6,8 km, va avea un depou şi zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Până în prezent, valoarea totală a contractelor atribuite pentru construcţia Magistralei 5 de metrou se ridică la circa 2,6 miliarde de lei cu TVA inclus, echivalentul a circa 585 milioane euro.

Circulaţia metroului, neafectată

Directorul general interimar al Metrorex Marin Aldea a derclarat că circulaţia metroului nu va fi afectată, în urma surpării terenului în zona Eroilor. El a spus însă că a fost avariat un puţ de epuizment. “Un puţ de epuizment a fost avariat şi apa a pătruns în staţia Eroilor 2. S-au luat măsuri de către constructor pentru izolarea pătrunderii apei în staţii. În continuare, se caută soluţii de consolidare a terenului”, a precizat Aldea, menţionând că un astfel de puţ trage apa infiltrată în subsol. Întrebat a cui este vina pentru surparea şoselei din zona Eroilor, Aldea a arătat a arătat către constructor, precizând că Metrorex este doar beneficiar al lucrării. “Ei sunt specialişti şi ei trebuie să spună, ei au echipele de proiectanţi ce vor sosi în după-amiaza acestei zile (duminică-n.r.) şi se vor stabili măsurile ce se impun”, a mai spus Marin Aldea.

Restricţii de circulaţie pentru o lună

Deocamdată, autorităţile cu se gândesc la costuri materiale şi sociale în privinţa traficului, ci sunt calate pe protecţie. Restricțiile de circulație în zona Eroilor se mențin pentru cel puțin 30 de zile, perioadă în care traficul rutier dinspre cartierele Drumul Taberei și Militari către centrul Bucureștiului se va desfășura pe rute ocolitoare.

“Ca urmare a străpungerii planificate a peretelui de beton armat al incintei staţiei de metrou Eroilor în zona intersecţiei dintre axul 1 şi linia 2 pentru intrarea în staţie a utilajului TBM, s-au produs infiltraţii cu antrenare de material solid pe conturul utilajului. Tendinţa tasărilor este spre stagnare, dar ca măsură asiguratorie, zona va fi în continuare monitorizată”, spun reprezentanţii Metrorex.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-13

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine