2020-02-16 22:37

Spionii militari, condamnaţi pentru că „au compromis concepţia de organizare a sistemelor de comunicaţii şi informaţii a Armatei Române”

 |  13:53
Spionii militari, condamnaţi pentru că „au compromis concepţia de organizare a sistemelor de comunicaţii şi informaţii a Armatei Române”

Curteade Apel Bucureşti (CAB) arată în motivarea deciziei de condamnare pentruspionaj a lui Marinov Zikolov şi a ofiţerului Floricel Achim că prinsustragerea de informaţii au compromis concepţia de organizare a sistemelor decomunicaţii şi informaţii a Armatei Române.

Magistratulcare a judecat acest dosar arată în motivarea deciziei că cei doi au adus atingeresecurităţii naţionale a României. "Dispoziţia pentru Comunicaţii şiInformatică a Diviziei I Infanterie Dacica, clasificată secret, a fostcompromisă în totalitate; având în vedere că, în textul dispoziţiei suntprezentate principiile privind organizarea şi realizarea sistemului decomunicaţii şi informatică al Divizie 1 Infanterie pe timp de pace, în situaţiide război, elemente de concepţie şi organizare a comunicaţiilor radio degarnizoană ale Statului Major al Forţelor Aeriene, s-a produs implicit şicompromiterea parţială a Dispoziţiei de Comunicaţii Informatică a StatuluiMajor al Forţelor Terestre, a unei părţi importante din Dispoziţia pentruComunicaţii şi Informatică a Statului Major General, respectiv a concepţiei deorganizare şi realizare a sistemelor de comunicaţii şi informatică în ArmataRomână", se arată în motivarea deciziei instanţei.

JudecătoriiCurţii de Apel Bucureşti mai explică faptul că a decis ca Zikolov să primeascăo pedeapsă maximă prevăzută de lege, însă cu aplicarea dispoziţiilor favorabilereţinute în favoare sa prin actul de sesizare a instanţei fiind "artizanulîntregii activităţi infracţionale".

Judecătorulmai arată că probele din dosar relevă că Zikolov şi Achim au lucrat coordonatşi organizat pentru a obţine venituri pentru documente cu caracter militar dela Ucraina.

Curteade Apel Bucureşti i-a condamnat la câte 12 ani şi şase luni de detenţie peFloricel Achim şi Marinov Zikolov, pentru spionaj, decizia putând fi contestatăla Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ceidoi au fost trimişi în judecată în 22 iunie 2009 de către procurorii Direcţieide Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism(DIICOT). Floricel Achim a fost judecat pentru trădare prin transmitere desecrete, instanţa stabilind în cazul său degradarea militară, iar Marinov Zikolov,pentru spionaj.

ProcuroriiDIICOT au stabilit că, în perioada 2002-2008, Floricel Achim şi Marinov Zikolovar fi dezvoltat un sistem clandestin în baza căruia subofiţerul român procuradin reţelele informatice ale unităţii militare unde îşi desfăşura activitateainformaţii secrete de stat sau documente ori date care, prin caracterul şiimportanţa lor, fac ca fapta să pericliteze siguranţa statului român.

Acestatransmitea informaţiile cetăţeanului bulgar, care, la rândul său, le înmânareprezentanţilor statului Ucraina. Metoda de sustragere a documentelor folositede Floricel Achim "era una relativ simplă, facilitată şi de neregulileexistente în sistemul de protecţie a informaţiilor clasificate de la unitateaunde acesta îşi desfăşura activitatea", potrivit procurorilor.

Procuroriiau constatat că sustragerea se realiza în două modalităţi. Astfel, în timpulexecutării serviciului (24 de ore cu 72 de ore), subofiţerul avea acces la unuldintre calculatoarele unităţii şi lua informaţiile în mod direct, cu ajutorulunor suporturi de memorie externă. Pe de altă parte, el îşi crea oportunităţide obţinere a informaţiilor militare din calculatorul lui Dragoş Petrişor(şeful său direct), utilizând parola şi contul de utilizator al acestuia dinurmă.

Înceea ce priveşte faptele lui Mihai Fercheluc şi ale lui Dragoş Petrişor,probele administrate în cauză au condus la concluzia că aceştia, dinneglijenţă, au încălcat normele legale privind lucrul cu documente "secretde stat" şi, prin aceasta, au permis sustragerea de către Floricel Achim aunor documente clasificate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-05-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine