2020-04-10 00:34

Statul a confiscat primul spital privat. Aici vor fi tratați cei infectați cu COVID19

 |  10:31
Statul a confiscat primul spital privat. Aici vor fi tratați cei infectați cu COVID19

Consiliul Județean Cluj preia un spital privat pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19. Spitalul privat este primul din țară preluat de o autoritate, are 180 de locuri și se află în comuna Baciu.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Cluj transmis astăzi, spitalul beneficiază de condiții superioare de izolare și tratament.

„Consiliul Județean Cluj preia Spitalul Polaris și finanțează operațiunile necesare tratării pacienților infectați cu COVID-19. La acest spital vor putea fi primiți 180 de pacienți care vor beneficia de condiții optime pentru tratarea COVID-19. Este vorba despre o premieră națională, fiind primul spital privat din țară preluat de o autoritate publică pentru a trata persoanele infectate cu COVID-19. Unitatea medicală beneficiază de condiții superioare de izolare și tratament", se arată în comunicat.

Spitalul este situat în Suceagu, comuna Baciu, în imediata apropiere a orașului Cluj-Napoca.

Primele cazuri de pacienți infectați cu coronavirus au fost internate de la începutul epidemiei la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

Autoritățile publice centrale pot rechiziționa unități de producție materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii, pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, se arată în decretul semnat de președintele Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Aceasta este o măsură excepțională, care poate fi aplicată la nevoie, prin care autoritățile pot prelua temporar unități de producție. 

 

Autoritățile împuternicite de lege mai au posibilitatea, în caz de nevoie, să pregătescă și să efectueze rechiziții de bunuri și chemarea persoanelor fizice pentru prestări de servicii în interes public în scopul rezolvării problemelor materiale de orice natură și asigurarea forței de muncă.

 

 

Identificarea și rechiziționarea de stocuri, capacități de producție și distribuție, de echipamente de protecție, dezinfectanți și medicamente utilizate/utilizabile în tratarea COVID-19 sunt măsuri care se pot aplica gradual.

 

Alte măsuri economice prevăzute în decret

- Autoritățile publice centrale precum și entitățile juridice în care statul este acționar majoritar, pot achiziționa în mod direct materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.

- Beneficiarii fondurilor europene afectați de adoptarea măsurilor de urgență prevăzute în prezentul decret pot decide, împreună cu autoritățile de management/organismele intermediare, să suspende contractele de finanțare încheiate conform legii.

- Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, certificate de situație de urgență în baza documentelor justificative.

- Se vor dispune măsuri pentru asigurarea continuității în aprovizionare, respectiv extracție, producție, procesare, transport, distribuție, furnizare, mentenanță întreținere și reparații a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate necesare funcționării corespunzătoare a sistemului energetic național, precum și asigurarea continuității funcționării acestuia și a tuturor serviciilor de utilitate publică.

- Se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență.

- Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.), în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență.

 

- Pe perioada stării de urgență se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-24Parerea ta...

SITUAțIE DE CRIZA
25 Mar 2020

Este litera de lege care trebuie respecta in cazul unui război, cutremur, pandemii, s.a.m.d
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine